Brusel chce ze severozápadních Čech zpátky dvě a půl miliardy korun

6. únor 2013
Zprávy

Dvě a půl miliardy korun chce zřejmě Brusel zpátky z dotačního programu Severozápad. Důvodem jsou chyby při přidělování a kontrole dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Oficiální dopis s touto informací by kraje měly dostat dnes.

Unie chce vrátit deset procent z projektů za špatný systém hodnocení a necelých 12,5 procenta za konkrétní chyby.

Potvrdil to předseda výboru Severozápad a náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil z ČSSD s tím, že ministerstvo pro místní rozvoj neoficiálně dostalo potvrzovací dopis z Bruselu.

Ministerstvo financí trvá na tom, aby peníze zaplatily právě kraje, které to ale odmítají. Podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM je naopak ministerstvo pro místní rozvoj ochotno vyjednávat.

Kraje o peníze nakonec přijít nemusejí

Podle Ondřeje Jakoba z ministerstva financí nicméně kraje o peníze přijít nemusejí:

„Pokud udělají v brzké době nové projekty, tak by mohly těch 2,5 miliardy připsat právě na tyto nové projekty. Ale ta korekce bude uplatněna plošně na celý balík původních projektů.“

Kvůli evropským dotacím už padlo několik obvinění a Brusel loni program pozastavil. Poslední ředitel úřadu Pavel Markvart a jeho předchůdci jsou vyšetřování kvůli podezření z korupce.

Názor Bruselu už rada obdržela

„Stanovisko Bruselu jsme dostali dnes e-mailem z ministerstva pro místní rozvoj,“ potvrdil Petr Navrátil, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad

Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad

„Jedná se o plošnou korekci. Jak se budou řešit staré projekty, ještě není přesně vyjasněno, ale ty 2,5 miliardy se použijí na nové projekty.“

„Takže to není, že by se peníze vracely do Bruselu, nebo že by byly krácené evropské prostředky, ale naopak, program se navýší o národní prostředky. Ať už je zaplatí kraj, nebo kdokoli jiný,“ zdůraznil Navrátil.

Jak také řekl, výtky se dělí na dvě části. První je za samotný způsob hodnocení projektů. „Tam se vychází z trestních spisů, které se vedou proti bývalým ředitelům, zaměstnancům a členům výboru.“

„A pak je tam druhá část, těch 12,41 procent – tam se skládá nikoli z chyb úřadu jako takového, ale z chyb žadatelů,“ uvedl Navrátil. „A pak přirozeně přiznávám, že jedna část tam je, kde skutečně docházelo k pochybením v zadávacích dokumentacích, výběrových řízeních.“

Varování z Bruselu přišlo už loni v létě. Oba dotčené kraje ve spolupráci s ministerstvem financí provedly několik změn. „Evropská komise byla seznámena s opatřeními,“ uvedl Miroslav Matej, náměstek ministra financí.

O úhradě se jedná

Chyby v jednotlivých projektech a ve způsobu rozdělování dotací shledala Evropská komise loni u kontrolního vzorku 35 projektů. Podle nich určila výši korekce. Kdo peníze uhradí, není tedy zatím jasné. Nový předseda výboru Severozápad, karlovarský hejtman Petr Navrátil ví jen to, že částka musí být uhrazena z národních prostředků.

„Ministerstvo si myslí, že by to by to měly uhradit kraje. Budeme o tom jednat s hejtmany, ale i ministry financí i regionálního rozvoje."

Kraje - pokud na sebe vezmou odpovědnost - by takovou sumu mohly uhradit jen ve splátkách, a to do roku 2019. Dvě třetiny Ústecký kraj, třetinu Karlovarský - podle podílu schválených projektů. Samotných žadatelů o dotace, tedy měst, obcí i organizací by se záležitost dotkla ve chvíli, kdy do poloviny roku nikdo 2,5 miliardy do programu nevloží. Severozápad by totiž skončil.

„Nebyly by proplaceny peníze žadatelům-příjemcům, což by mnohým způsobilo velké problémy. Problém by měl i stát, protože by od Bruselu nedostal proplaceno 4,5 miliardy a korekce by zřejmě šla k tíži státu." Tvrdí předseda regionální rady Severozápad Petr Navrátil.

autoři: Miroslav Zimmer , hau , mak , kvm , mkp
Spustit audio