Brno, Ostrava a Plzeň se dočkaly multiplexu ČRo DAB+, signálem bude pokryto 40 % obyvatel

30. listopad 2017

Další historický moment pro digitální rozhlasové vysílání u nás. Pokrytí multiplexu se bude v případě zájmu posluchačů rozšiřovat i do dalších regionů.

Digitální vysílání Českého rozhlasu se dočkalo další historické chvíle. Úderem desáté hodiny dopolední odstartuje technologie DAB+ také z vysílačů Brno – Hády, Ostrava – Hošťálkovice a Plzeň – Radeč. Stane se tak přesně šest měsíců od chvíle, kdy byl zahájen ostrý provoz DAB+ ze Žižkovské věže. Multiplex bude stejně jako v Praze šířit celkem čtrnáct rozhlasových stanic ve standardu DAB+ a s nejmodernějším kódováním. Benefitem bude zejména vysoká kvalita zvuku.

Programová nabídka DAB+ multiplexu se měnit nebude. V digitální síti se tak objeví i regionální okruhy Českého rozhlasu. ČRo Regina DAB Praha budou následovat ČRo Region (střední Čechy), ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň. K dispozici budou pochopitelně i oblíbené stanice jako Radio Wave, Rádio Junior nebo ČRo Jazz. Rozšiřování DAB+ do dalších míst v následujících letech bude záležet na zájmu o digitální rádio v již fungujících oblastech. Individuální oprávnění pro vysílače je uděleno regulátorem ČTÚ do konce roku 2021.

Mapa pokrytí DAB+ signálem Praha, Beroun, Plzeň, Brno a Ostrava

Orientační mapa pokrytí signálem multiplexu ČRo DAB+ na teleskopickou anténu. Verze ve vysokém rozlišení je k dispozici zde. (Zdroj: Český rozhlas)

Díky tomu, že head-end, neboli samotné srdce vysílacího řetězce DAB+ multiplexu Českého rozhlasu, je přímo ve správě a pod kontrolou veřejnoprávního média, je možné zajistit maximální zvukovou kvalitu a distribuci signálu přímo ze studií a následně ho distribuovat po optické trase až přímo na vysílač. Pro technicky orientované čtenáře, hodnota „Protection level“ bude na 2. K dispozici budou samozřejmě i veškeré doplňkové služby, a to včetně slideshow (obrázky pro barevné displeje), názvy hraných skladeb a podobně. Tento způsob distribuce signálu vyjde ročně na 12.9 milionů korun.

Parametry vysílačů:

Od 1. června

Praha – Žižkov – kanál 12C/20 kW/vertikální polarizace

Od 24. října

Beroun – Děd – kanál 12C/300 Wattů/vertikální polarizace

Od 30. listopadu

Plzeň – Radeč – kanál 12C/10 kW/vertikální polarizace
Brno – Hády – kanál 12D/5 kW/vertikální polarizace
Ostrava – Hošťálkovice – kanál 12D/10 kW/vertikální polarizace

Šířené stanice:

Celoplošné: ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus
Regionální: Regina DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň
Digitální: Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

Konfigurace multiplexu ČRo DAB+
autor: lukpo
Spustit audio