Bratři Formanové rozbili svůj stan přímo na Champs-Elysées

Obludárium na Champs-Elysées. Toto spojení zní, pravda, trochu nepravděpodobně, ale když vám prozradím, že na nejslavnější třídě světa hostuje v těchto dnech Divadlo bratří Formanů, tak už budete doma. Od konce května do začátku července mohou Pařížané obdivovat rafinovanost, bláznivé nápady, humor i velmi nepravděpodobné skeče. Tedy všechno, co je pro Obludárium typické.

„Budete tam namačkáni jako sardinky,“ vítá před vchodem povzbudivě návštěvníky divadla, postaveného jen několik kroků od Champs-Elysées, jeden z dvojice bratří Formanů, zatímco druhý je usazuje v sále.

Během představení je zakázáno fotit, na což upozorňuje přeškrtnutý obrázek fotoaparátu. „Vidíte tady ten obrázek? Pokud si chcete něco vyfotit, tak si udělejte snímek právě tohoto obrázku. Ale to je to poslední, co můžete fotit,“ dostává se divákům upozornění.

Sto padesát míst v hledišti je zcela zaplněno a začíná půl druhé hodiny dlouhá přehlídka neobvyklých scének a bizarních gagů. Jde vlastně o prolínání divadelních, kabaretních a cirkusových prvků. Jak na to budou Pařížané reagovat? Stejně jako jinde ve Francii – spontánně.

Čeští herci z Divadla bratří Formanů se na několik dní stali sousedy francouzského prezidenta

„Je to velmi poetické a zajímavé. Nejvíce se mi líbilo číslo s rybou, potom s koněm a ty tři hlavy,“ říká mi jedna z návštěvnic, která se o Divadle bratří Formanů dozvěděla od známé. Publikum se viditelně baví a bratr Jacques ho ještě více vtáhne do hry.

Každý z diváků si může vsadit, jestli ho pozná mezi dalšími třemi naprosto stejně oblečenými postavičkami, které se vzájemně prolínají po vzoru skořápek. Sázky jen prší, zdá se to zdánlivě jednoduché, ale pak najednou postavičky rozevřou deštníky, nějak více se k sobě přitulí a publikum začne tápat.

Celým večerem se jako nit line trochu surrealistická procházka tří velkých hlav a jedním z vrcholných čísel je možná až cirkusová drezúra koně. „Bylo to skvělé představení, moc se mi líbila atmosféra. Trochu mi to připomínalo filmy Davida Lynche. A co se mi líbilo nejvíce? Asi to číslo s koněm a tři velké české hlavy,“ hodnotí představení jiná návštěvnice.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/iyNocdfgxnE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

„Ten kůň funguje skoro všude,“ dodává Petr Forman. Obludárium se v okolí Paříže už hrálo, například v Antony nebo Aubervilliers. Ovšem tady, v samém centru, přímo na Champs-Elysées, to je naprostý unikát a skvělá propagace naší kultury

Příjemný večer končí, následuje už jen představení hlavních aktérů a pak na scénu přijíždí jakási obrovská pojízdná skříň, z jejíchž útrob vytahují herci nejrůznější nápoje a nabízejí je publiku.

Občerstvení a nadšení diváci vycházejí ze stanu a nevěří vlastním očím – na jednom z karavanů někdo tančí a kolem jezdí na kole kovář. Děti by z toho určitě křičeli nadšením, ale vzhledem k pokročilé hodině si musí počkat na víkend.

„Zvládneme to zahrát pětkrát týdně. Tady to nasadili jako večerní představení, pravděpodobně kvůli světlu. O víkendu je však někdy představení i dřív, aby mohly přijít rodiny s dětmi,“ vysvětluje Petr Forman, loučí se se mnou a odchází do svého luxusního pojízdného bytečku.

Drezúra loutkového koně patří k nejpopulárnějším číslům v divadelním představení s titulem Obludárium

Luxusního vzhledem k lokalitě. Kdyby udělal pár kroků, může pozorovat Vítězný oblouk, karavany jsou totiž zaparkovány hned vedle Champs-Elysées. A kdyby výhledu nebránily stromy, dalo by se dokonce nakouknout do Elysejského paláce. Třeba se přijde podívat i prezident Sarkozy.

Obludáriem přítomnost bratří Formanů v Paříži nekončí. V sobotu odpoledne byla totiž zahájena v Českém centru unikátní výstava soch, loutek, dekorací a nejrůznějších pohádkových i nepohádkových předmětů svědčících o velké fantazii Matěje Formana. Jak vypadá instalace, která prý doslova převrátila České centrum vzhůru nohama, a jaké to je bydlet přímo v srdci Paříže, v těsné blízkosti bulváru Champs-Elysées, prozradil Matěj Forman posluchačům v telefonickém rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Champs-Elys%C3%A9es,+Paris,+France&amp;aq=1&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.175331,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Avenue+des+Champs-Elys%C3%A9es,+75008+Paris,+Francie&amp;ll=48.891358,2.318459&amp;spn=0.079006,0.209427&amp;z=12&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Champs-Elys%C3%A9es,+Paris,+France&amp;aq=1&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.175331,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Avenue+des+Champs-Elys%C3%A9es,+75008+Paris,+Francie&amp;ll=48.891358,2.318459&amp;spn=0.079006,0.209427&amp;z=12&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Champs Elysées, Paříž</a></small></p>
autor: jšm
Spustit audio