Boris Šťastný, poslanec

Expertní tým rodící se vládní koalice uzavřel kapitolu zdravotnictví. To je věta ze zprávy agentury ČTK. Co se za ní skrývá? Další pokus o radikální a nebývalou změnu českého zdravotnictví? Změna, která může přidělat vrásky na čele většině českých občanů nebo změna, která by mohla změnit české zdravotnictví v logicky fungující a výkonný systém. I takové jsou otázky pro dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Přeji vám příjemné odpoledne u jejich poslechu. Poslanec, předseda pražské organizace Občanské demokratické strany a také stranický zdravotnický expert Boris Šťastný dnes přijal pozvání do studia. Dobrý den pane poslanče.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, u vás ve straně je docela tlačenice na post experta na zdravotnictví. Vy, Marek Šnajdr, Milan Cabrnoch, Tomáš Julínek, Daniela Filipiová, to skoro vypadá, kdo jde kolem, tak je expert na zdravotnictví.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak já myslím, že to je obrovská výhoda, že Občanská demokratická strana má tolik expertů na tuto problematiku. Vezměte si, že na některé jiné strany na tom nejsou tak dobře a i některé jiné resorty nemají tolik lidí. Samozřejmě je to velká konkurence, ale čím větší konkurence, tak myslím tím více vytříbené názory a tím kvalitnější výstupy potom.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě mě taky napadá přísloví "Mnoho psů, zajícova smrt".

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já si to nemyslím. My jsme určitě se utkali o budoucnost českého zdravotnictví, o tu vizi, kterým směrem má české zdravotnictví jít dávno před volbami. Dobře víte, že já jsem nebyl velkým příznivcem některých kroků toho expertního týmu, který dával dohromady reformu Tomáše Julínka, ale byl to skutečně střet názorů. Nakonec někdo vyhrál, někdo vyhrál méně, ale myslím si, že to je dobře. Máme jasný program.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jenom, pardon, pane poslanče, rozumím tomu správně, že vy jste vyhrál méně, vzhledem k tomu, že na úplném začátku června jste byl vyměněn za Tomáše Julínka v tom vyjednávacím expertním týmu?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak to musím odmítnout. Já v tom expertním týmu jsem od samého začátku. To bylo určité mediální nedorozumění. Tomáš Julínek byl doplněn do toho týmu a jsme tam celkem 4 vedle kolegy Šnajdra a Cabrnocha a faktem je, že máme jasný program, máme jasný program, který se jmenuje také Vize 2020 na mnoho let dopředu a tam jsou mé velmi silné věty o tom, že české zdravotnictví je třeba reformovat především citlivě a takzvaně bezbolestně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane poslanče Šťastný, bude mít Občanská demokratická strana post ministra zdravotnictví?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
To bude velmi záležet na koaličních vyjednáváních, která probíhají v těchto dnech. Já osobně jsem přesvědčen, že Občanská demokratická strana v minulosti nesla velké náklady za reformní snahy v tomto velmi složitém resortu a že bychom měli mít příležitost naší reformu, naše vize prosadit. Jestli se to podaří nebo nepodaří mít tento resort, to opravdu velmi záleží na skupině K9, čili na těch předních, předních reprezentantech všech 3 budoucích koaličních stran.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, že teď mi budete odpovídat, že jaksi personáliích se ještě nemluvilo, že to teprve bude na pořadu a že vy nejste /nesrozumitelné/ nejvíce a že o tom stejně jednat nebudete a tak dále, ale já se přesto zeptám, protože to je mojí povinností. Tak máte po tom proběhlém, řekněme, vnitrostranickém vyjasňování si pozic ohledně zdravotnictví jasno, kdo by měl být případným ministrem zdravotnictví?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Odpovím zhruba tak, jak jste předpokládal. Je nás několik, kdo takovou pozici může zastat velmi důstojným způsobem a je jen a jenom na premiérovi Petru Nečasovi, koho si do svého vládního týmu vybere a já nemám určitě právo, ani ambici mu do toho jakýmkoliv způsobem hovořit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď si jenom všimněte, pane poslanče, že já jsem tu otázku formuloval jinak. Tak já ji zformuluji ještě jinak. Nejsou čirou náhodou například Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví a také Marek Šnajdr jeho bývalý náměstek tak trochu diskvalifikováni tím, že už byli jednou v čele toho resortu a pohled na to, co tam odvedli, se může různit?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Víte, já nechám na veřejnosti, ať už laické, či odborné, na médiích i na samotném vedení Občanské demokratické strany, aby hodnotili v této chvíli, kdo dokáže tuto pozici zastat nejenom odborně, ale i mediálně, i před veřejností, kdo má schopnost dojednat tolik potřebné kompromisy a neztratit, ba naopak získat důvěru odborné veřejnosti, odborů, profesních organizací, komor, prostě lékařů a zdravotníků. Skutečnost, že pan kolega Julínek byl zásadním reformátorem nebo pokoušel se o zásadní reformu českého zdravotnictví, to není urážka. Tehdy byla jiná situace, přistupoval k tomu komunikačně, tak jak si zvolil a i naši koaliční partneři tehdy přistupovali k té věci poměrně zdrženlivě a nedrželi nás tak, jak bychom to čekali. To samé Marek Šnajdr celou dobu seděl na ministerstvu zdravotnictví jako pravá ruka všech ministrů minulých vlád a nepochybně patří k největším nebo určitě nejvýznamnějším odborníkům ODS, co se týče zdravotnictví. Prostě to jsou všechno lidé, lidé kteří do toho mají co mluvit. Milan Cabrnoch, evropský poslanec, další z členů expertního týmu. My všichni jsme dávali dohromady volební program, v některých věcech jsme se shodli, v některých jsme se neshodli a je opravdu na vedení Občanské demokratické strany a především panu premiérovi, koho si zvolí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A vy všichni ostatní budete stát v řadě a budete říkat, ano, to je vaše volba, pane premiére, my jsme v podstatě spokojeni.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak já určitě v takovém případě vždy budu stát v řadě a budu říkat, že personálně tuto věc respektuji a že mám své názory, své vize, své názory a postoje, jak zdravotní reformu v České republice zvládnout tak, aby byla ku prospěchu všech občanů a vždy přiložím ruku k dílu, jak budu nejlépe umět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Taková byla první část dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Její hostem je poslanec za Občanskou demokratickou stranu Boris Šťastný. Pane poslanče, zdravotnická reforma je mezi Občanskou demokratickou stranu, Věcmi veřejnými a TOP 09 domluvena dohoda. Podle našich informací není jen na podobě regulačních poplatků ve zdravotnictví. Buďte prosím, pane poslanče, konkrétní, v čem je problém?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Pokud hovoříte o regulačních poplatcích, tak základní nesoulad je v tom, že Věci veřejné na základě jejich volebního programu a já tomu samozřejmě rozumím, protože volební strany se snaží nebo politické strany se snaží svůj volební program co nejvíce prosadit v rámci koalice. Hodlají nebo chtějí zrušit regulační poplatek za položku na receptu. Občanská demokratická strana proti tomu říká, že taková možnost, o takové možnosti je teoreticky možné uvažovat, ale pokud k ní přistoupíme, tak celý systém v této velmi složité době ztratí několik miliard korun, konkrétně přibližně 3 miliardy korun a úplné zrušení jakékoliv regulace v oblasti lékové politiky skutečně, skutečně přinese jak ztráty finanční, tak velmi, velmi velký problém týkající se nehospodárného nakládání s léčivy. Vedle toho stojí TOP 09, která zase naopak přichází s určitým řešením jiným, ale současně přichází s návrhy na zvýšení těch jednotlivých poplatků. My jsme posunuli celou tu, celou tu věc po několika neúspěšných jednáních na rozhodnutí K9. Je to jediný bod, na kterém jsme se neshodli. Já to pokládám za poměrně rozumné, smysluplné. Ta jednání byla velmi konstruktivní a přátelská. Já jsem rád, že v 99 procentech věcí jsme se shodli a teď už bude na K9 udělat to politické rozhodnutí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Opravdu je to, co budou občané či pacienti platit v lékárně, u lékaře nebo kdykoliv jindy v kontaktu s českým zdravotnickým systémem, teď už jen politické rozhodnutí? Vždyť se přece jedná o to, jestli bude položka, respektive poplatek za položku na recept, jestli bude poplatek 30, 60 či 50 korun, i to se objevovalo. Jak to tedy podle vašeho odhadu dopadne? Co bude platit občan ve chvíli, když se potká s lékařem?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já dříve než na to odpovím, tak bych chtěl říci, že zdravotnické poplatky nejsou a nemohou být reformou českého zdravotnictví. Nás čeká zásadní reforma v oblasti změn pojištění, zdravotního pojištění, systému zdravotních pojišťoven a dalších věcí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane poslanče, o tom vůbec není sporu. Na druhou stranu zdravotnické poplatky, ať už z jakéhokoliv důvodu se staly téměř alfou a omegou i politickou tématu českého zdravotnictví v posledních letech.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ano, tím jste si pane redaktore odpověděl sám na tu první otázku. Přestože zdravotnické poplatky jsou jen jakýmsi předkrokem zdravotnické reformy, staly se věcí politicky ožehavou, a proto rozhodnutí o každé desetikoruně a o tom, zda tam či onde ten poplatek bude, či nebude, je víceméně politickým rozhodnutím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy je celkem jedno, jestli to bude 30 korun za návštěvu u lékaře nebo 60.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak určitě to není jedno finančně. Do toho systému každá koruna znamená obrovské peníze navíc, protože peníze ze zdravotnických poplatků jsou používány zejména na léčbu těch nejnákladnějších onemocnění jako například rakoviny, ale na druhou stranu musíme v tomto postupovat citlivě. Já osobně jsem pro velkou, velkou obezřetnost. Můj názor je nezvyšovat zásadním způsobem regulační poplatky a pouze hledat kompromis z hlediska položky na receptu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Boris Šťastný, poslanec za Občanskou demokratickou stranu. Před relativně krátkým časem měl dnes tiskovou konferenci David Rath, hejtman Středočeského kraje, bývalý ministr zdravotnictví České republiky a ten říká: "Výsledek celého jednání nově vznikající trojkoalice je dost děsivou zprávou pro české občany, to znamená, že v budoucnu jim tato trojkoalice nechce dopřát moderní a technologicky vyspělou lékařskou péči." To je reakce Davida Ratha na výsledek jednání expertní skupiny budoucí trojkoalice.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak mě nepřekvapuje, že opoziční lídr v oblasti zdravotnictví bude kritizovat vše co vidí. Je to i jeho logickou úlohou, za to se nesmíme zlobit a je potřeba, aby občané chápali tyto věty v kontextu toho, že jde o Davida Ratha a reprezentanta sociální demokracie. Já s tím samozřejmě nesouhlasím. My jsme se shodli na celé řadě věcí, které máme v našem koaličním programu a jsem přesvědčený, že velkou většinu z nich dokážeme prosadit. Já bych si dokonce přál, aby některé ty zásadní se nám podařilo prosadit i s jistou mírou podpory, či alespoň tolerance napříč politickým spektrem, protože ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jako třeba které, pane poslanče?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Jako například reformu systému zdravotního pojištění. Je to věc, která se týká nejenom této vlády, která se týká mnoha a mnoha dalších vlád nebo jako reformu systému péče o naše seniory, tím hovořím o zdravotní a zdravotně sociální péči o starší lidi, to je věc přesahující několik generací, systém domácí péče, a to jsou všechno věci, které si myslím, že by měly hledat, hledat určitou oporu i u opozičních poslanců.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen abych si to vyjasnil. Tak to je, řekněme, jen taková lehce nabídnutá ruka směrem k opozici právě v tomto tématu, anebo to bude tak, že například změna v systému zdravotního pojištění prostě nebude, pokud s ní nebude v nějaké formě souhlasit i opozice.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak to nestojí, ale já osobně, i Občanská demokratická strana ve svém programu jasně deklarovala, že je připravena v oblasti zdravotnictví hovořit v rámci konstruktivních návrhů i s opozicí. Je to přirozené, je to samozřejmé, je to tak ve většině ostatních zemí a mělo by tomu být taky u nás. Pokud samozřejmě opozice nebude mít zájem k těm věcem konstruktivně přistoupit, nezbyde nám, než se pokusit uvnitř koalice prosadit to, co pokládáme za nejlepší pro občany této země.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mluvil jste o reformě celého systému zdravotního pojištění. Včera vláda Jana Fischera nezvýšila platbu zdravotního pojištění za státního zaměstnance. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny už před volbami, Pavel Horák, už před volbami říkal tady ve Dvaceti minutách, že pokud se toto stane, tak na konci letošního roku této největší pojišťovně, tedy VZP, bude chybět 3 miliardy korun a začne být omezována zdravotní péče. Co by s tím případná vláda Petra Nečase měla udělat?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ten poplatek nebo ta platba za státního pojištěnce je velmi diskutovanou záležitostí. Vy sám tady hovoříte o 3 miliardách. Vidíte jen tak pro srovnání, když jsem, když jsem hovořil ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pavel Horák to říkal.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ono to tak je a teď vidíte ve srovnání, když jsem hovořil o 3 miliardách, které ztratíme zrušením poplatků za položku na receptu, tak to už máte další 3 miliardy. To už je 6 miliard, že, proto se snažíme hledat konstruktivní řešení v oblasti poplatků. Ale zpátky k, zpátky k této věci. Je to tak, že skutečně já osobně jsem přesvědčen, že musíme hledat do budoucna dlouhodobě udržitelný a předvídatelný model, jak danou částku vypočítat. V současné době o tom rozhoduje vláda vždy a tak se snaží dohnat často určité ztráty, které ten systém generuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, počkejte pane poslanče. Já se vám omlouvám, ale teď tady bezesporu není prostor na to, abychom přesně definovali, jakým způsobem se vypočítává například částka 2700 korun, která se v průměru platí ze strany státu za zaměstnance a tak dále. Já se ptám na něco jiného. Ve chvíli, kdy jsme v roce 2010 a kdy vláda Jana Fischera se rozhodla tuto částku nezvýšit, tak tady v horizontu půl roku kyne díra 3 miliard korun a snižování nebo řekněme omezování poskytování zdravotní péče ze strany VZP.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já jsem už začal na tuto otázku odpovídat. Znovu říkám, snahou musí býti rychle změnit zákon a nastavit, aby existovalo, aby existoval jasný a automatický výpočet těch konkrétních peněz, které mají plynou ze státní pojištěnce do systému bez ohledu na rozhodnutí vlády. To je první věc. Čili ty peníze tam ještě do konce roku, pokud takový zákon schválíme, mohou doputovat. Tou druhou věcí je, že musíme hledat i ve zdravotnictví rezervy. Ty rezervy jsou v lékové politice, jsou ve zdravotnických prostředcích, které je potřeba dostat pod určitý jasný systém, například klasifikace a abychom mohli uspořit v této věci a jsou to i další oblasti, kde se nám může podařit uspořit určité peníze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to je zatím téma zdravotnictví v dnešních Dvaceti minutách, jejichž hostem je poslanec, předseda pražské organizace ODS a také stranický zdravotnický expert Boris Šťastný. Pane poslanče, před 4 dny jste byl zvolen předsedou pražské organizace Občanské demokratické strany. Jedním z vašich velkých úkolů bude nezopakovat v podzimních komunálních volbách porážku ze sněmovních voleb, kterou ODS ve svém tradičním regionu utrpěla od TOP 09. Jak to chcete dokázat?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já bych nejprve řekl, že my jsme s TOP 09 měli stejný počet nebo získali stejný počet mandátů, čili 8 v těchto volbách, ale utrpěli jsme značné ztráty, co se týče počtu voličů, a to je samozřejmě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže jste tedy utrpěli porážku.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Utrpěli jsme mírnou porážku percentuelní, nikoli mandátovou, to máme stejný počet mandátů, ale utrpěli jsme značnou ztrátu voličů a já to přikládám velké ztrátě důvěry v pražskou ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak to chcete napravit?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Je to obrovský úkol, který se nezvládne ze dne na den. Musíme se pokusit vrátit důvěru voličů nejenom kvalitním volebním programem, ale i osobnostmi, které budeme generovat, ale zase ti lidé se nezjeví na kandidátkách z minuty na minutu. My nehledáme maskoty, my nejsme soutěží Česko hledá superstar. Občanská demokratická strana je stabilní politickou stranou, která se pohybuje dlouhou dobu v rámci demokratické soutěže politických stran a na rozdíl od těch nových stran jako je třeba TOP 09, my si nemůžeme dovolit hledat herce, zpěváky či jiné populární osobnosti a dosazovat je tu, či onde do, na kandidátky. Čili my ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď to vypadá s prominutím, pane předsedo, jako kdyby jste citoval svůj kandidátský projev ze sněmu pražské odsky. Tam jste mluvit také o maskotech a dokonce jste konkrétně zmiňoval TOP 09 jako stranu, která si za svoje volební lídry v daných volbách takové lidi vybírá. Jinými slovy. Karel Schwarzenberg, který v Praze tak trochu válcoval ODS, je maskotem TOP 09?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Ale vůbec ne. Já si velmi vážím pana Karla Schwarzenberga a dalších politiků TOP 09. O tom to není. Já znova říkám, že ty nové strany, jako například TOP 09, ale ono to není jen TOP 09, oni jsou ty Věci veřejné a další, prostě jsou nové, nemají tolikaletou historii a tím pádem ta členská základna je nová a dokáže dosadit na kandidátky lidi, kteří neprochází těmi stranickými strukturami. Leta nebo dokonce desítky let, tak jak je tomu u nás.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím. Tak buďme úplně konkrétní. Koho chcete nasadit jako kandidáta na primátora hlavního města Prahy například proti TOP 09 nebo Věcem veřejným v Praze?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak na tuto otázku nemohu odpovědět, protože o tom se teprve radíme. To, že máme několik možných kandidátů, je pravda, ale určitě v této chvíli nebudu nikoho jmenovat, je to teprve otevřené.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jenom, jen se omlouvám. Ve chvíli, když se podívá člověk na grémium pražské organizace Občanské demokratické strany, tak to jsou ti lidé, to jsou ti kandidáti, kteří by eventuelně měli tvořit nějaký, řekněme, reservoár pro člověka, který by mohl být primátorem.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Tak je potřeba říci, že kandidátka, ze které je možné vybírat, tak má obrovské množství nových lidí. Ze 70 lidí, ze 70 politiků, kteří kandidovali v posledních volbách před 4 lety do pražského zastupitelstva, nyní kandiduje jen a pouze 24. Zbylý lidé jsou, zbylí politici jsou zcela noví. Na pozici lídrů v těch jednotlivých 7 obvodech máme také mnoho nových tváří. Máme tam několik žen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znamená to, že kandidát za primátora za ODS bude nový člověk?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já předpokládám, že kandidát na primátora za pražskou ODS by měl být svým způsobem novou tváří, měl by být ale zkušeným člověkem s jasným, s jasnou reputací, s jasným renomé a především přinášející důvěru voličů, protože to, co my potřebujeme, je skutečně vrátit důvěru občanů v politiku pražské ODS.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bude to člen ODS?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Je možné, že to bude člen ODS, je možné, že to nebude člen ODS. Já bych tuto věc nechal ještě otevřenou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte, na co se ptám. Jste ochotni a teď se vás ptám jako předsedy pražské ODSky, jste ochotni sáhnout někam mimo straníky?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já opravdu k tomu víc neřeknu. U nás existují demokratické principy a demokratické postupy. Ty jednotlivé, ti jednotliví kandidáti, i ti kteří se objevili na této kandidátce, se kterou jdeme do podzimních voleb, prošli jasnými stranickými strukturami. Byli navrženi svými místními sdruženími, oblastními sdruženími, prošli regionálním sněme. Já jsem přesvědčen, že tak to musí být, i co se týče případného super lídra. Jestli ten superlídr bude jeden z těch, kteří již jsou na této kandidátce nebo někdo noví, to prosím nám ještě dejte čas, abychom se o tomto poradili a nechali jednotlivým i místním sdružením a oblastem prostor v tom hledání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A čistě soukromý názor předsedy pražské ODS?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Je přesně ten, který jsem řekl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dejte nám čas. Já se ptám na to, jaký je váš názor na to, jestli by to měl být opravdu nový člověk například mimo struktury ODS.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já už jsem odpověděl na tuto věc. To, že je někdo nový, neznamená, že je dobrý. To, že je někdo v strukturách ODS nebo mimo struktury ODS, neznamená, že je dobrý automaticky apriori přece. Hledáme, hledáme a budeme navrhovat a mezi sebou budou soutěžit takový politici, kteří jsou schopni tuto náročnou funkci zastat, kteří jsou důvěryhodní, čestní, čistí a kteří dokážou vrátit důvěru v ODS a získat podporu voličů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Boris Šťastný, předseda pražské organizace ODS a poslanec za tuto stranu. Díky za váš čas a za vaše komentáře. Na shledanou.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Děkuji a na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí NEWTON Media, s.r.o. a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Pokud se chcete hosta Dvaceti minut Radiožurnálu na cokoli zeptat, dotaz můžete zaslat e-mailem. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: mav
Spustit audio