Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD

Pokud měl někdo ještě dneska ráno pocit, že se v peripetiích kolem předčasných voleb vyzná, ztratil dopoledne iluze. Česká sociální demokracie vystoupila a v den, kdy podle extrémně čerstvého ústavního zákona o samorozpuštění poslanecké sněmovny měli poslanci zákonodárný sbor rozpustit a uvolnit tak cestu k předčasným volbám, prohlásila, že pro konec této sněmovny hlasovat nebude a že by volby měly být v řádném termínu, tedy na jaře roku 2010. Říct, že toto prohlášení způsobilo bouři mezi českými politiky, by bylo jen málo výstižným eufemismem. Vítejte u Dvaceti minut radiožurnálu, přeji vám dobré odpoledne. Do sněmovního studia Českého rozhlasu zdravím statutárního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Dobrý den, pane místopředsedo. Vítejte v Rozhlase.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Před 4 dny váš předseda Jiří Paroubek řekl v Českém rozhlase 6 po dohodě o ústavním zákoně o samorozpouštění sněmovny tato slova, cituji:" Jsem rád, že v této sněmovně se ctí politické dohody. Tato dohoda byla určitě pro mnoho poslanců bolestivá a myslím si, že je potřeba, aby všichni slyšeli, že si toho velice cením. Byla napříč politických spektrem." Tolik citace. Proč jste tuto dohodu, pane místopředsedo Sobotko, nedodrželi?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Tak především platí, že my jsme analyzovali během celého víkendu ve spolupráci s celou řadou ústavních právníků a také parlamentním institutem rozhodnutí Ústavního soudu a dospěli jsme k názoru, že pokud budeme vycházet z odůvodnění minulého zrušení parlamentních voleb tak, jak byly připraveny na 9., 10. října, je velmi pravděpodobné, že se stejnými argumenty by mohl Ústavní soud zrušit i připravované volby počátkem listopadu a takovouto nejistotu jsme nechtěli připustit, není možné, abychom se znovu připravovali na volby a pak byly postaveny před realitu jejich zrušení ze strany Ústavního soudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, ale teď vaši političtí partneři, protože pokud byla uzavřena politická dohoda ohledně té novely ústavy o samorozpouštění sněmovny, tak vy jste v tu chvíli své politické partnery v poslanecké sněmovně dnes dopoledne postavili před hotovou věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak já myslím, že před hotovou věc postavil celou politickou scénu Ústavní soud a já bych chtěl jenom připomenou, že dohoda na tom, že dojde k novele ústavy, byla dosažena ještě před tím, než jsme si ve čtvrtek vyslechli rozhodnutí Ústavního soudu a než jsme se měli možnost seznámit s odůvodněním poměrně překvapivého rozhodnutí Ústavního soudu. Já myslím, že překvapivé bylo rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil volby. Něvo takového se stalo poprvé od listopadu 89 v demokratické České republice a dnešní postoj sociální demokracie logicky vyplývá z rozhodnutí Ústavního soudu, které prostě musíme brát vážně, nemůžeme ho podceňovat a musíme velmi důkladně analyzovat jaké mohou být další kroky Ústavního soudu, pokud bychom se rozhodli rozpustit nyní poslaneckou sněmovnu na základě velmi čerstvé novely ústavy České republiky a už...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy říkáte, pane místopředsedo, že reagujete na rozhodnutí či nález Ústavního soudu, ale na druhou stranu ještě před třemi dny říkal váš kolega, místopředseda ČSSD Milan Urban toto." Klub sociálních demokratů se rozhodl pro závazné hlasování v podpoře novely ústavy tak, aby mohly být volby začátkem listopadu," tedy že dojde k rozpuštění sněmovny prezidentem a k vyhlášení nových voleb. Tak se ptám, co se v těch uplynulých, řekněme, 72 hodinách stalo?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Nezměnilo se nic na naší podpoře novely ústavy, my bychom pro tu novelu ústavy hlasovali i dnes úplně stejně, jako jsme pro ni hlasovali v pátek. Problém je, že aplikace této nové změny ústavy by mohla logicky narazit na stížnosti a také na zrušení ze strany Ústavního soudu. My jsme si nechali přes víkend...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to jste ve čtvrtek nevěděli?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Vypracovat příslušné právní analýzy. My jsme už v pátek informovali o tom, že jsme požádali, že jsme se obrátili na řadu právníků, aby nám tyto analýzy zpracovali a musím říci, že závěry byly alarmující, zejména závěr studie parlamentního institutu, což je instituce poslanecké sněmovny, v jejímž závěru se praví, že Ústavní soud by mohl se zcela stejnými argumenty, jako zrušil minulý termín voleb, zrušit také listopadový termín voleb do poslanecké sněmovny a dokážete si představit, kdyby dvakrát došlo po sobě ke zrušení termínu voleb, jak by to devalvovalo význam vůbec voleb v demokratické společnosti, jak by to poškodilo vůbec celý demokratický systém, který u nás, v naší zemi máme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, dobrá, pane místopředsedo Sobotko. Na druhou stranu vy říkáte, že jste tedy od toho čtvrtečního veřejného slyšení Ústavního soudu oslovili nějaké ústavní právníky a že jste také oslovili parlamentní institut, v jehož čele stojí paní ředitelka Silová. Podle informace přímo od ní byla oslovena včera večer.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Ano a dalších 15 ústavních právníků bylo osloveno během tohoto víkendu, který máme za sebou. Víte, že ten vývoj šel velmi rychle.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vám tady můžu přečíst, já vám tady, pane místopředsedo, můžu přečíst...

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Ústavní soud rozhodl ve čtvrtek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přečíst jména minimálně dalších 10 ústavních právníků, kteří budou tvrdit úplná opak, tak na základě čeho se česká sociální demokracie rozhodla?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Ale... Právě na základě této nejistoty. Není možné, abychom postupovali v takto nejisté situaci způsobem, kdy opět necháme prezidenta republiky vyhlásit termín voleb, přičemž bude existovat vážné riziko a vážná pochybnost, že Ústavní soud opět tyto volby zruší. Já se domnívám, že by to vedlo k velké devalvaci voleb, lidé by přestali věřit tomu, že vůbec jim bude umožněno, aby k volbám přišli a my usilujeme o to, aby termín voleb byl nezpochybnitelný, aby ho nemohl zrušit ani napadnout Ústavní soud, ale to bohužel nebyl tento případ. Na základě čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu i stanoviska celé řady právníků. Víte, většina právníků si před čtvrtkem vůbec nedokázala představit, že by Ústavní soud byl schopen zrušit ústavní zákon. Většina právních expertů předtím čtvrtkem tvrdila, že Ústavní soud k něčemu takovému nemá pravomoc, po čtvrtku se změnily právní dějiny a Ústavní soud pro sebe vytvořil nový prostor, možnosti posuzovat slučitelnost či neslučitelnost i ústavních zákonů s takzvaným materiálním jádrem naší ústavy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale přiznejme si, pane místopředsedo, že toto je vaše interpretace toho, co se stalo. Jiní ústavní právníci, například i z právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze říkají, že to je postup, na který Ústavní soud má docela dobře právo.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Samozřejmě. Ústavní soud je jediná instituce, která může rozhodnout o tom, které části našeho právního řádu jsou či nejsou v souladu s ústavou a politici, poslanci, senátoři, členové vlády musí toto rozhodnutí Ústavního soudu respektovat a musíme také odpovědně posuzovat všechny následující kroky, které podnikneme, aby náhodou nedošlo k obdobnému postupu ze strany Ústavního soudu. Tady byla obrovská nejistota ve věci termínu voleb v listopadu letošního roku a představte si, kdyby soud volby zrušil, tak by nám zbylo pouze, pouze jistota rozpočtového provizoria a my jsme se rozhodli raději tedy volby odložit a podpořit přijetí zákona o státním rozpočtu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Pane místopředsedo, a teď možná...

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Myslíme si, že v současné krizi ho republika potřebuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná tomu prachobyčejně vůbec nerozumím, ale proč jste tedy takovým způsobem a vy jste, sociální demokraté k tomu také přispěli, takovým způsobem spěchali s přijetím té novely ústavy o samorozpouštění sněmovny? To jste s tím nemohli počkat, dokud vám vaši právníci neřeknou ne, ta nejistota je velká?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Ale nejistota přece není kolem textu změny ústavy. Na tomto je shoda a nikdo nehodlá ústavu měnit jiným způsobem. To je přeci věc, která byla dostatečně projednána a změna ústavy, kterou jsme schválili, je zcela v pořádku a Ústavní soud nemá argumenty pro to, aby tuto změnu ústavy rušil. Problém je aplikace této čerstvé změny ústavy ještě během tohoto funkčního období, to by mohlo být napadeno a Ústavní soud by mohl mít argumenty pro to, aby volby zrušil z důvodu retroaktivity.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pojďme, prosím, ještě k motivacím toho, co jste dnes dopoledne ohlásili na své tiskové konferenci. Vaše strana, tedy česká sociální demokracie, od pátku přelepuje své plakáty, mění kampaň od prezentace tváří směrem k heslům, ještě včera řekl váš volební manažer Jaroslav Tvrdík serveru Aktuálně.cz toto:" Lidé se nemůžou 2 měsíce dívat na tváře politiků, kampaň se vrací o krok zpátky a my se zaměříme více na prezentaci programu, než našich osobností." Tak se znovu ptám, co se tak důležitého stalo ještě od včerejška, kdy Jaroslav Tvrdík říkal:" Kampaň jede dál," akorát, řekněme, v jiném gardu a dneska vystoupí Jiří Paroubek, váš předseda, a řekne:" My jsme kampaň zastavili."

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Dnes ráno zasedalo vedení sociální demokracie a poté poslanecký klub a my jsme zhodnotili veškeré právní argumenty, které jsme měli k dispozici a které hovořily o možnosti zrušení i dalšího listopadového termínu voleb, zachovali jsme se odpovědně vůči České republice, nechceme postupovat způsobem, který by uvedl miliony voličů znovu v nejistotu, který by vedl k nedůvěře vůbec k institutu voleb v demokratické společnosti. Dnešní rozhodnutí vedení strany vycházelo z těchto relevantních argumentů a my jsme si vyžádali, koneckonců v pátek jsme to deklarovali i v sobotu na jednání ústředního výkonného výboru, vyžádali jsme si určitý čas právě proto, abychom se mohli odpovědně seznámit se všem právními argumenty. Nad tím rozhodnutím Ústavního soudu a nad tím odůvodněním není možné zavírat oči a není možné se tvářit, že něco takového tady neexistuje. Ono to v každém případě ovlivní i chování politikův tom nadcházejícím období.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, o tom možná ani teď ve Dvaceti minutách neveďme debatu, spíš ji veďme o tom, že vy neustále, pane místopředsedo, kalkulujete s nějakou dobou, kterou jste si, řekněme, dali na právní či ekonomické rozbory takového a jiného kroku. Na druhou stranu ty všechny politické strany zúčastněné v poslanecké sněmovně, které dnes po vašem vystoupení vystupovaly, vypadaly extrémně překvapeně. To byli vaši političtí partneři v této dohodě o změně ústavy a oni byli těsně před rozpuštěním této sněmovny, které bylo takříkajíc naplánováno, pokud by bylo schváleno, schválen program jednání poslanecké sněmovny, tak oni byli opravdu překvapeni, že vy do toho najednou nejdete.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Ačkoliv byli překvapeni, tak dnes návrh na to, aby se rozpustila poslanecká sněmovna, dostal poměrně malé množství hlasů, které se vůbec neblížilo potřebným 120 hlasům pro rozpuštění poslanecké sněmovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale to bylo po vašem prohlášení, že vy do toho hlasování vůbec nepůjdete, pane místopředsedo.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já se domnívám, že ačkoliv některé strany reagovaly velmi překvapeně, tak faktické hlasování jejich poslanců vypadalo poněkud jinak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte si tedy, že i kdyby česká sociální demokracie do hlasování o rozpuštění sněmovny šla, že by stejně ústavní většinu nebylo možno najít ve sněmovně?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já myslím, že takové úvahy nemají příliš velký smysl. My jsme se odpovědně rozhodli vycházet z rozhodnutí Ústavního soudu, respektovat ho a připravit volby v takovém termínu, který již nebude moci být zpochybněn ani napaden žádnými stížnostmi tak, aby lidé měli jasnou jistotu, kdy budou moci jít k volbám a kdy rozhodnou o příští vládě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá. Pojďme tedy, prosím, ještě k dalším motivům. Před několika dny ohlásil Jaroslav Soukup, který finančně podporoval Olgu Zubovou, předsedkyni strany, Demokratické strany zelených, která kandiduje v Praze na vaší kandidátce, tak ten se rozhodl, že tuto finanční podporu ukončí. Má to nějakou souvislost s tím, co jste dnes oznámili?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já tohle pokládám spíše za jakýsi folklór, který se týká výhradně pražské kampaně, místní kandidátky sociální demokracie, v žádném případě toto nemohlo mít vliv na naši expertízu, která se týkala čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď, pokud budou volby opravdu na konci května roku 2010, tedy v řádném termínu, tak bude Olga Zubová na nějaké kandidátce Sociální demokracie?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
My jsme se v sobotu rozhodli, že prolongujeme složení našich kandidátek až do termínu voleb, aniž jsme tento termín voleb blíže specifikovali, to znamená, my se v sociální demokracii nepřipravujeme na nové primárky a nepředpokládám, že by došlo ke změnám také na pražské kandidátce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy kandidátky české sociální demokracie nebudou přepisovány až do voleb.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já se domnívám, že ten termín, který do voleb zbývá, není natolik dlouhý, abychom museli přistupovat k nějakým změnám kandidátky s výjimkou případu, kdy se například někteří lidé rozhodnou již nekandidovat, tam určitě budeme muset hledat nějaké řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Sobotko, jak silným faktorem byla nejistota, která možná může být způsobena tím sdělením nebo nálezem Ústavního soudu a tedy nejistota, že možná bude vyhozeno několik desítek či stovek milionů na předvolební kampaň a volby nakonec v tom termínu listopadovém nebudou?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Tak ono by byly vyhozeny peníze nejen na předvolební kampaň, ale také na přípravu voleb, tisk hlasovacích lístků, všechny další kroky ze strany státu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, vy nejste teď ve volební komisi České republiky, ptám se vám jako místopředsedy ČSSD.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Nepochybně toto byl také argument, protože jestliže chceme, abychom odpovědně řídili stát, tak musíme také odpovědně zacházet s prostředky a s majetkem, které mají jednotlivé politické strany a musíme také velmi pečlivě zvažovat do jaké míry má smysl tyto finanční prostředky vynakládat a musíme je vynakládat obezřetným způsobem, není možné se donekonečna zadlužovat v neustále prodlužovaných a opakovaných volebních kampaních, koneckonců to by mohlo poškodit všechny politické strany stejným dílem. Tady není žádný rozdíl mezi sociální demokracií nebo například lidovci či zelenými.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kalkulovali jste při tom svém rozhodnutí také s tím, že odklad voleb, respektive posun voleb do toho standardního termínu, do řádného termínu, může být likvidační pro některé vaše menší konkurenty?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já se domnívám, že to tak není. Pro všechny politické strany by mohlo být likvidační, pokud bychom se spolehli na nový listopadový termín voleb, který by byl následně zrušen Ústavním soudem. Pokud dojde k volbám v řádném termínu, tak to není nic, s čím by se jednotlivé politické strany nemohly vyrovnat. Bude to záležet jenom na nich. Já myslím, že to nenaruší férovou soutěž politických stran u nás.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ve sněmovním studiu Českého rozhlasu je místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, vy posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Vy jste zároveň ekonomickým expertem české sociální demokracie, pane Sobotko. Jaká, podle vašeho názoru, bude ekonomická situace České republiky příští rok v době voleb, pokud budou v řádném termínu?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Tak dá se očekávat, že budeme naplno inkasovat rozpočtové důsledky letošního hlubokého propadu České ekonomiky. Současně je také možné, že v polovině příštího roku již zaznamenáme pozitivnější informace, zejména z hlediska meziročního vývoje hrubého domácího produktu, čili ty reakce budou smíšené. Na jedné straně vážné rozpočtové problémy, protože nebude dostatek daňových příjmů, na druhé straně možná první optimistické signály z hlediska vývoje reálné ekonomiky a možná ve druhém pololetí příštího roku by mohlo dojít také ke zlepšení situace v oblasti zaměstnanosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy ve chvíli, kdy bude jaksi se zlepšovat zaměstnanost, tak předpokládám, že tvrdíte, že na jaře ta nezaměstnanost bude vysoká.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Zdá se mi a myslím si, že to je obecné přesvědčení a shodují se na tom i experti ministerstva práce a sociálních věcí, můžeme očekávat ještě ke konci letošního roku určitý nárůst nezaměstnanosti. Ono to má přece jenom zpoždění. Očekáváme skutečně, že ta čísla se ještě do konce letošního roku zhorší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Byl i toto argument proč udělat takový krok, který by volby posunul na konec května roku 2010? Protože možná horší ekonomická a tím i sociální situace by pomohla přinést sociální demokracii například hlasy nerozhodnutých voličů?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já si myslím, že taková kalkulace by nebyla správná. Naopak České republice může pomoci i nezaměstnanosti, zaměstnanosti, může pomoci hospodářskému růstu, pokud nebude rozpočtové provizorium. Pokud by byly volby v listopadovém termínu, tak by bylo velmi obtížné zvládnout současně i schválení rozpočtu do konce letošního roku. Nyní na to máme dostatek času. Můžeme ještě s vládou 14 dní vyjednávat o konečné podobě státního rozpočtu. Já jsem dnes přímo požádal pana ministra Janotu, aby spolu s panem premiérem rychle zorganizovali příslušná jednání. My jsme připraveni na ně přijít s jsme připraveni podílet se na tom, aby do konce letošního roku byl schválený státní rozpočet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme o tom tedy mluvit. Odpoledne vystoupil se svým stanoviskem k dnešní situaci také předseda vlády Jan Fischer a byl docela překvapivý. Jeho poslední větu je nutno citovat přesně, doslova totiž řekl:" Pokud by výsledkem politických jednání bylo rozhodnutí, že odpovědnost za správu státu ponese i nadále vláda pod mým vedením, považuji za nezbytné, aby mi byl v této věci obnoven mandát." Ptám se vás tedy, pane místopředsedo Sobotko, jestli jste, česká sociální demokracie, ochotni tento mandát obnovit?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já myslím, že ano, že ve stávající neklidné době hospodářské recese je důležité soustředit pevné body. Jedním z pevných bodů mohl být termín voleb v květnu příštího roku. Druhým pevným bodem by mohlo být obnovení mandátu Fischerovy vlády až do voleb a třetím pevným bodem by mohlo být schválení státního rozpočtu na příští rok a na konstrukci těchto 3 pevných bodů je sociální demokracie připravena se podílet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bod číslo 2, obnovení mandátu vlády Jana Fischera. Jakým způsobem?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Já si myslím, že jedním z možných způsobů je, že vláda sama požádá o vyjádření důvěry poslaneckou sněmovnu. To si dokážeme představit, nicméně my na tom netrváme, my se domníváme, že je možné postupovat i bez tohoto. Bude záležet na rozhodnutí vlády Jana Fischera, zda takový krok učiní. My v každém případě nebudeme navrhovat vyjádření nedůvěry Fischerově vládě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ta věta, kterou jsem citoval, měla ještě duhou polovinu. Cituji dále:" za nutnou podmínku pro takový krok pak považuji dohodu o přijetí nutných úsporných opatření, a to tak, aby rozpočet na příští rok respektoval závazek současné vlády a deficit nepřekročil 170 miliard korun, tedy circa 5 procent HDP." To jsou slova, dnešní slova, odpolední, Jana Fischera, předsedy vlády České republiky. Pane místopředsedo Sobotko, bude sociální demokracie hlasovat pro zákon o státní rozpočtu se schodkem 170 miliard korun?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
My musíme nyní jednat o návrhu zákona o státním rozpočtu. My jsme k tomu připraveni a dnes jsme jak premiéra, tak ministra financí k tomuto jednání vyzvali. Jsme přesvědčeni, že je možné redukovat deficit pod 200 miliard korun v příštím roce, ale konkrétní částku já v tuto chvíli zmiňovat nechci, protože ona bude záležet na výsledku jednání. Můžeme se dohodnout na opatřeních jak na příjmové, tak na výdajové straně státního rozpočtu, abychom deficit redukovali, nicméně nemohu nyní předjímat výsledek těch jednání, ke kterým ovšem sociální demokracie chce přistupovat maximálně konstruktivně. My jsme sdělili, kde jsme připraveni podpořit zvýšení příjmů, kde si dokážeme představit škrty a nyní je důležité, abychom o tom jednali i s ostatními politickými stranami v poslanecké sněmovně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, pane místopředsedo, vy teď v podstatě prezentujete, dovolte i to slovo, jakousi měkkou variantu, ale jinak premiérem Fischer přece dnes, a vy jste to určitě slyšel a četl, stejně jako já, položil pro další existenci své vlády tvrdou podmínku. Buď rozpočet upravený jeho krizovým legislativním balíčkem, nebo konec jeho vlády. Tak se ptám, co je pro ČSSD přijatelnější?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Podle mých informací se zatím vláda zcela neshodla ani na tomto balíčku, čili myslím si, že premiér Fischer v této souvislosti vyjádřil spíše svůj osobní názor, nikoliv stanovisko celé vlády. Myslím si, že vláda o těchto opatřeních ještě bude v příštích dnech jednat a bylo by dobré, kdyby premiér Fischer znal nejen stanoviska svých ministrů, ale také klíčových politických stran tak, abychom mohli definovat přesnější číslo schodku státního rozpočtu, nicméně já souhlasím s tím, abychom udělali vše pro redukci deficitu a abychom rozpočet schválili, ale ta opatření, která budeme volit, musí být sociálně únosná. To je jedna z podmínek sociální demokracie.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to ten Janotův balíček není?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Janotův balíček, pokud by se nezměnil, tak není sociálně únosný. Některé prvky z něj je možné přijmout, já jsem přesvědčen o tom, že by opatření měla být omezena rokem, to znamená jak škrty, tak zvýšení případně některých daní by mělo být limitováno jedním, právě příštím kalendářním rokem tak, aby vláda, která vzejde z nadcházejících voleb, měl možnost potom některé parametry ještě změnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Tak ještě poslední otázka. Kdyby tomu bylo opravdu tak, mimochodem podle mých informací je ministerstvo financí připraveno, pane místopředsedo, do zákonné lhůty, tedy do 30.září tohoto roku, předložit poslanecké sněmovně zákon o státním rozpočtu se schodkem ve výši 5 procent HDP, tak kdyby tomu tak opravdu bylo, tak co si vybere ČSSD? Vládu Jan Fischera nebo rozpočet podle sebe?

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Tak klíčová věc je rozpočet na příští rok a musí to být takový rozpočet, který naší zemi pomůže, ale současně nepoškodí oběti hospodářské krize, zejména lidi, kteří přišli o práci. V tomto směru budeme jednat. Já myslím, že stavět se vzájemně přes ultimáta v tuto chvíli není na místě. Máme před sebou 14 dní do data, ve kterém má být předložen návrh rozpočtu a proto, aby vláda mohla redukovat schodek, musí také změnit celou řadu zákonů a o tom musí ještě také jednat poslanecká sněmovna ve zbytku letošního kalendářního roku, takže tady to bude vyžadovat poměrně pečlivá politická jednání a my jsme připraveni k určitému kompromisu v zájmu zabránění rozpočtového provizoria.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka byl mým hostem. Pane místopředsedo, díky za váš čas. Na shledanou.

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda ČSSD:
Hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, i já vám přeji příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.