Bohdan Sláma

4. červenec 2010

V neděli se Václav Žmolík spojil po lince do Karlových Varů s režisérem Bohdanem Slámou, který zastupuje Českou republiku v hlavní porotě Mezinárodního filmového festivalu Kalovy Vary. Kromě této funkce si ho můžeme spojit například s filmy Štěstí, Venkovský učitel nebo Divoké včely. „Jako porotci se mi kritizuje snadno. Nejtěžší je určit, který film člověk považuje za nejlepší a proč,“ vysvětlil háček ve své práci porotce.V pondělí 5. července bude hostem režisér a scenárista Tomáš Mašín.

Přes ošidnost hodnocení snímků se pokusil o definici dobrého filmu. „Myslím si, že dobrý film je ten, který vás strhne nebo nějak poznamená. Musí mít silný příběh a pohled na realitu, který vám otevře oči,“ popisuje svůj názor na filmové umění. Porotci se dívají na film společně s publikem, což Bohdan Sláma považuje za velký klad. „Film má tak větší intenzitu,“ domnívá se.

Václava Žmolíka zajímalo, zda se na festivalu setkává se zajímavými osobnostmi. „Potkávám se s kamarády, které jsem dlouho neviděl,“ nastiňuje v odpovědi Bohdan Sláma a potvrzuje, že festival v Karlových Varech je i společenskou událostí. Zároveň však odmítá, že by toužil po seznámení se známými osobnostmi, například s režisérem Nikitou Michalkovem. „Na podobné kontakty nevěřím. Důležitější je, že znám jeho filmy. Mám rád setkání, ale povrchní komunikace mi nic neříká,“ nastiňuje svůj pohled na karlovarské večírky. Naopak oceňuje výběr filmů a pohostinnost, kterou je festival proslulý.

Bohdan Sláma se zamyslel i nad natáčením reklamy. „Chtěl jsem pracovat na filmech a všechno ostatní se mi podařilo eliminovat,“ přemýšlí a vzápětí symbolicky klepe na stůl z umělé hmoty. „Pokud děti nebudou strádat, tak reklamy dělat nechci, protože je považuji za zvláštní druh kolaborace,“ domnívá se.

Chcete-li se dozvědět, proč Bohdana Slámu na filmovém festivalu zaujaly palmy, co si myslí o filmu Scotta Coopera Crazy Heart nebo kdo jsou jeho oblíbení režiséři, poslechněte si zvukový záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Bohdanem Slámou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.