Bob Geldof

24. březen 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Stejně pozitivní atmosféra, jaká sálala z Bruce Springsteena, byla přítomná i u vzniku Live Aid. Akce, ve které se celá rockenkrolová komunita sjednotila, aby pomohla lidem v Etiopii. Na krátkou dobu se tu spojily rockové hvězdy s křesťanskými charitativními organizacemi, které posílaly do Afriky peníze, oblečení a nákladní auta plná léků.

Na fotbalových stadionech v Londýně ve Velké Británii a ve Filadelfii ve Spojených státech se v jeden den 13. 7. 1985 konal jeden z nejslavnějších koncertů v historii populární hudby. Na koncert přišlo 160 000 diváků, u televizních obrazovek jej sledovalo 1,5 miliardy lidí. Největší hudební hvězdy doby zpívaly své hity, oba stadiony byly naplněny k prasknutí. Na pódiu se představili Bob Dylan, David Bowie, Sting, The Beach Boys, Madonna, U2, Queen a další. Phil Collins přeletěl z jednoho koncertu na druhý a vystoupil na obou stadiónech. Výtěžek z akce činil 140 milionů dolarů.

Tím, kdo přišel s touto vizí, byl Bob Geldof. Člen dublinské hudební skupiny Boomtown Rats. Tato skupina se nikdy nezapsala do hudební historie, ale Bob Geldof byl prvním rockerem, který se setkával s nejvyššími představiteli států a přiměl je, aby mu naslouchali. Prosadil se jako člověk, který dokázal motivovat lidi, jako neúnavný dříč a vášnivý diskutér. Jeho otázky byly neomalené, ale veřejnost ho milovala, protože se ptal stejně jako obyčejní lidé, kteří nejsou vázáni žádnou diplomatickou opatrností. Svojí charitativní činností si vysloužil přezdívku Svatý Bob, ale žádným svatouškem nebyl.

Také Geldof byl vychováván jako katolík. Ačkoliv v dospělosti popíral, že by jím zůstal, měl ke své činnosti pravděpodobně podobnou motivaci, jakou měli jezuité, když žili v zapomenutých vesničkách mezi nejchudšími lidmi.

Geldofův nejznámější životopis Is That It? (A to je všechno?) končí působivým popisem událostí po koncertu Live Aid, největšího setkání rockových muzikantů a nejsledovanějšího koncertu v dějinách, události, při které se podařilo získat pro Etiopii to ohromné množství peněz. V dějišti londýnské části koncertu na stadionu ve Wembley se uklízely odpadky a pro Geldofa přijelo taxi. V americké Filadelfii, na druhém koncertním pódiu, stál ve stejnou chvíli manažer Bill Graham a díval se za odcházejícími davy lidí, a v tom na něj někdo zakřičel "Hej Bille. A to je všechno?" Když to Geldofovi vyprávěli, došlo mu, jaké všechny významy v sobě tato otázka skrývá. Skončilo jeho životní poslání? A bylo to skutečně to pravé? A to je všechno? Na to se ptám sám sebe pořád, říká Geldof.

Logo
autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.