Bílou stopu dobývají „chlupaté“ lyže. Jak se jede na mohérovém pásku?

9. prosinec 2018

Nejen milovníci vleků a sjezdovek už se těší na sezónu. Výbavu si chystají i vyznavači běžkového lyžování. Výrobci je lákají na běžky s mohérovými pásky, díky nimž se už nemusí stresovat tím, jestli správně namazali.

Technologie mohérových pásků není nová, Kanaďan Bill Koch jí vděčí za olympijskou medaili z roku 1976. Jinak ale zkušení běžkaři stále nedají dopustit na voskování. Mezi amatérskými vyznavači běžeckého lyžování se ale „chlupaté“ lyže staly hitem posledních několika let.

Ve skluznici mají vyvrtaný otvor, do kterého je vlepený mohérový pásek. Chlupy při pohybu vpřed kloužou, v opačném směru drhnou. Sériově vyráběné lyže s mohérovými pásky reportérce Tee Parkanové v obchodě specializovaném na běžecké lyžování představil jeho majitel Martin Vítek.

Šupiny skončí, předpovídá prodejce

Tento typ podpory stoupání časem podle něj vytlačí jinou oblíbenou technologii. „Šupiny fungují také, ale oproti mohéru jsou výrazně pomalejší. Myslím, že brzy skončí úplně, už teď se dělají hlavně na nižších úrovních lyží,“ odhaduje majitel obchodu.

Mohérové pásky jsou spletené z vláken přírodního mohéru a syntetického nylonu. Na poměru obou materiálů záleží, protože mohér klouže mnohem lépe než nylon. Větší podíl přírodního vlákna proto vyžaduje i lepší běžeckou techniku.

Běžkování na zamrzlém Lipně

Čisté lyže, základ úspěchu

Lyže vybavené páskami nepotřebují před použitím žádnou velkou péči, i když není tak docela pravda, že se vůbec nevoskují. „Mohér sákne vodu, a když je jí hodně, lyže hůř jede a páska může také zmrznout. Pak se na ni začne sníh lepit a technologie nefunguje tak, jak má,“ vysvětluje Martin Vítek. „Pro tyto lyže se prodávají speciální přípravky, a to jak čisticí, tak mazací.“

Bez náležité péče ovšem ani majitel mohérových lyží nebude s jízdou příliš spokojený. Po lyžích namazaných klasickým způsobem totiž zůstávají ve sněhu stopy vosku, který se na mohér lepí. Proto je potřeba lyže po jízdě ošetřit čisticím prostředkem, který je k tomu určený, případně je ještě vykartáčovat.

Nezdržujte se s voskem

Mazání je naopak velmi jednoduché. Skluznici postříkáte speciálním aerosolem ve spreji a můžete vyrazit. Mohérové pásky vydrží stovky, v ideálních podmínkách dokonce až dva tisíce kilometrů. A když jsou hodně sjeté, v servisu je snadno a rychle vymění za nové.

Podle servismana Pavla Kutila je údržba nenáročná. A Martin Vítek dodává, že díky tomu jsou běžky s mohérovými pásky ideální pro rekreační sportovce, kteří nechtějí ztrácet čas a tradiční voskování je pro ně nepochopitelná alchymie.

Univerzální použití

„Mnoho lidí se díky této technologii k běžkám opět vrací. Odpadá problém s mazáním, ze kterého mají všichni obavy. Navíc tato technologie funguje za všech teplotních podmínek,“ vyzdvihuje majitel prodejny.

Mohérové pásky díky tomu šetří čas nejen běžným uživatelům, ale i výkonnostním běžcům, a to obzvláště v podmínkách, kdy se hodně mění teplota a kvalita sněhu.

autoři: Tea Veseláková , and
Spustit audio

Související