Belgická pošťácká pohádka

Belgičtí pošťáci vstoupili do třídenní stávky. Podpořili je v ní hlavně zdejší křesťanské odbory CSC. Měla spočívat v tom, že zůstanou zavřené pošty a listonoši nebudou doručovat zásilky ani roznášet noviny předplatitelům. Mohl z toho být pěkný zmatek.

Firmy potřebují posílat mnoho zásilek, stejně tak úřady, a obyčejný jednotlivec také sem tam potřebuje u okénka něco odeslat nebo zaplatit. Mohla to být citelná stávka, jenže nějak nevyšla.

Odborové organizace pracovníků pošt protestují proti plánu restrukturalizace zdejší La Poste, protože se obávají, že si společnost začne na doručování najímat externí firmy a listonoši se místo každý den na chodníkové dlažbě ocitnou na linu na úřadě práce. Ve hře je samozřejmě i výše jejich mezd.

Nic proti belgickým listonošů a jejich těžkým brašnám nebo vozíkům. Když s nimi nastupují úzkými dveřmi do tramvaje, které má někdy problém zdolat i člověk s objemnějším batohem na zádech, bývá mi jich líto. Jenže belgická státní pošta asi opravdu potřebuje provětrat. Ale asi spíš u přepážek.

Otevírací doba některých pošt, na kterých si může občan třeba vyzvednout doporučenou zásilku, bývá většinou od 9 do 17 hodin. Přesně 8 hodin pracovní doby, které tam tráví úředník za okénkem, aniž by se musel s někým střídat. Ovšem také přesně doba, kdy by měl být adresát dopisu také v práci.

Takové pošty jsou možná určené leda tak pro důchodce a občany svobodných povolání, protože dostat se v pracovní době na poštu u svého trvalého bydliště, kam zásilky většinou přicházejí, je zhola nemožné. Kolem poledních hodin se proto na poštách tradičně tvoří fronty těch, kteří si jdou pro zásilku místo oběda. Jenže to mají pauzu například i 2 ze 3 úředníků pošty a člověk čekající ve frontě může puknout vztekem.

Jak říkám, stávka pošťákům tak trochu nevyšla. Nepřipojili se k ní zdaleka všichni listonoši a do schránek nepřišlo jen asi 30 % novin. Zastavily se ale třídící linky a dopisy tedy nemohly dorazit k adresátům. Ti ale na ně určitě rádi počkají, a pokud jim kvůli zpoždění doručení něco uteče, mají se na co vymluvit. Všichni vědí, že La Poste stávkovala.

Ti, kteří potřebovali něco nutně poslat, vyrazili do "poštovních míst" v supermarketech. Odtamtud se totiž dá poslat i doporučené psaní nebo balík a stojí to stejně jako na poště. Apel belgických pošťáků proti změnám v jejich firmy byl tak trochu výkřikem do tmy.

Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel

autor: pan
Spustit audio