Beatles - 2. část

9. prosinec 2006
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Hudební seriál podle knihy Steva Turnera Touha po nebi z vydavatelství Návrat domů pokračuje dalším dílem věnovaným skupině Beatles.

Písničku Come Togehter napsal John Lennon pro Timothy Learyho, když spolu ještě udržovali přátelské styky. LSD vyvolávalo nejen v hudebnících, ale v celé generaci takzvaných květinových dětí pocit, že jsou součástí nějakého nového náboženství, které věří, že všeobjímající a bratrská láska je nejlepší a jedinou nadějí člověka. Avšak náboženství založené pouze na zkušenosti s LSD bylo odsouzeno ke krátkému trvání. Droga nakrátko lidi změnila, slíbila jim nebe a stáhla je do pekla.

John Lennon po svém vystřízlivění obvinil Learyho z toho, že LSD podrylo jeho sebedůvěru. Rozložené ego, které bylo nutnou podmínkou pro to, aby člověk zažil jednotu s vesmírem, se stalo po návratu z tripu překážkou. "Na tripu jsem dostal poselství, že mám zničit svoje ego," říká Lennon, "a přestal jsem věřit, že bych mohl cokoliv udělat, nechal jsem ostatní, ať si dělají co chtějí. Já byl úplné nic."

Zkušenost s LSD Beatles sice hluboce poznamenala, ale učinila je otevřenější pro východní nauky. Klíčovým momentem pro jejich další duchovní vývoj je setkání s Mahariši Mahešem Jogim, zakladatelem hnutí duchovní obnovy. Beatles se s Maharišim dali dohromady právě dva měsíce po vydání alba Seržanta Pepře, a tak právě ve chvíli, kdy se svět dozvídá o jejich psychedelických zkoumáních, Beatles mění směr. Odjíždí do Indie do Maharešiho ašrámu na břehu posvátné Gangy v Rišikeši. Studují hinduismus a transcendentální meditaci.

Beatles byli Maharišiho učedníky téměř rok a nakonec prohlásili Maharišiho za podvodníka. Mahariši však nebyl jediný guru, který těžil ve zlatém dolu odeznívající psychedelie. Jedním z dalších byl Swami Praphupada, který už v roce 1965 zakládá v New Yorku mezinárodní společnost pro uvědomění si Krišny. A v roce 1967 se mu daří získat pozornost Beatles. A tak se Praphupada stává brzy náhradou za Maharišiho. On a jeho několik následovníků se načas dokonce stěhují do Lennonova domu a George Harisson je zve do studia, aby společně nahráli úspěšný singl Hare Krišna Mantra.

Ale ani tento duchovní směr neudržel pozornost Beatles dlouho. Jediný, kdo se po rozpadu Beatles v roce 1970 plně odevzdal Kršnovu vědomí, byl George Harisson, Ringo Star už z Rišikeše odjel s poznámkou, že se to až příliš podobá anglickému letnímu táboru, Paul Mc Cartney se od té doby o žádné východní náboženství nezajímal a John Lennon si brzy udělal jasno a neupřednostňoval žádný duchovní směr: "Dobré je vzít si trochu tady, trochu tamhle. Musíme pořád prosívat písek, abychom viděli, kdo má nejlepší."

V audiopříspěvku byly použity ukázky z písní:

Come Together
Inner Light
Across The Universe

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.