Barbora Špotáková

16. září 2008

Ve středu byla hostem Lucie Výborné olympijská vítězka Barbora Špotáková, čerstvá rekordmanka v hodu oštěpem. Co předcházelo jejímu úspěchu a jak se cítí na konci vydařené sezóny? Více o své sportovní kariéře i osobním životě prozradila nejlepší oštěpařka posluchačům Dopoledního Radiožurnálu. Ve čtvrtek 18. září bude hostem zpravodaj ČRo v Londýně Milan Kocourek.

Do studia přišla Barbora Špotáková lehce vyčerpaná, přesto ochotně odpovídala na dotazy. "Jak vám je, když už je po všem?" zajímalo moderátorku Lucii Výbornou. "Cítím, že přichází určitý útlum, ale to je po tolika velkých prožitcích normální. Jsem trošku unavená, a proto plánuju odpočinek, na konci září vyrážíme na dovolenou," prozradila Bára Špotáková.

Světová rekordmanka vyprávěla především o zážitcích z olympijských her v Pekingu a také o tom, jak nedávné úspěchy prožívala její rodina, přátelé a kolegové z olympijského týmu. Například desetibojař Roman Šebrle prohrál sázku, když hodil ve finále oštěpem méně než Barbora, a dodnes jí dluží bednu šampaňského.

Barbora Špotáková, hrdinka nové písně, kterou o jejím olympijském triumfu složil Lou Fanánek ze skupiny Tři sestry, vzpomínala i na nelehké období své sportovní kariéry. Například na roční stipendium na univerzitě v USA, kde se cítila spíš jako námezdní závodnice než jako studentka a domů se kvůli necitlivému způsobu tréninku vrátila se zraněním.

Na závěr prozradila, jaký je její obvyklý trénink, proč pro ni není těžké dodržovat vyvážený sportovní jídelníček a co je vlastně v oštěpařské disciplíně "alfou a omegou" úspěchu: "Určitě je to technika a hlavně musí člověk být všestranně pohybově nadaný. Důležitá je šikovnost a taky schopnost zrealizovat rady zkušenějších oštěpařů," doplnila zlatá olympionička a studentka České zemědělské univerzity Barbora Špotáková.

Záznam rozhovoru s Barborou Špotákovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio