Barack Obama nepochybuje o tom, že syrská vláda použila chemické zbraně proti civilistům

29. srpen 2013

Prezident Barack Obama zatím nerozhodl o útoku na Sýrii. V projevu pro televizi PBS, ale řekl, že je přesvědčen o tom, že chemické zbraně na předměstí Damašku použil režim prezidenta Bašára Asada. Americký prezident naznačil, že hlavním cílem případné intervence není ukončení občanské války v Sýrii.

"Když se rozhodneme o provedení odvetných opatření za použití chemických zbraní, Asadův režim tím dostane jasný signál k tomu, aby to už nikdy více nedělal. To samozřejmě neřeší všechny problémy v Sýrii, hlavně vraždění civilistů," řekl Obama.

Washington nechce dovolit, aby diplomatický pat zabránil odvetě za údajný chemický útok na předměstí Damašku. Situace je podle amerického ministerstva zahraničí příliš vážná, než aby ji dál blokovala neústupnost Ruska.

Čtěte také

Moskva totiž trvá na tom, aby případnou intervenci schválila Rada bezpečnosti OSN na základě nezvratných důkazů o použití chemických zbraní.

Američané přitom nepochybují o tom, že za útoky u Damašku je odpovědná syrská vláda. Plánovaný zásah v arabské zemi má být jasným signálem pro všechny, kdo by chtěl použít chemické zbraně.

Čtěte také

„Zatím jsme nerozhodli, ale mezinárodní norma proti užívání chemických zbraní se musí dodržovat. A nikdo nepochybuje, že chemické zbraně se v Sýrii použily ve velkém měřítku proti civilistům. Zkoumali jsme všechny důkazy a nevěříme, že opozice měla takové zbraně a že mohla podniknout tyto útoky. Došli jsme proto k závěru, že to musela být vláda a že za to musí nést následky,“ upřesnil Obama v rozhovoru pro stanici PBS.

autor: nov
Spustit audio