Bára Hrzánová

30. leden 2009

V pátek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu herečka Bára Hrzánová, držitelka prestižní divadelní Ceny Alfréda Radoka, která si srdce diváků získala především rolí malé Helenky v inscenaci Hrdý Budžes. V rozhovoru vyprávěla, proč si pečlivě vybírá své herecké partnery nebo proč nosí na jevišti talismany v podobě věcí po Josefu Kemrovi: "Mám ráda, když se mnou na jevišti hrají kolegové, kteří už se mnou být nemohou. Navíc to opravdu funguje a hraju za dva."V sobotu bude hostem výtvarník, malíř, sochař, grafik a sklář Jaroslav Róna.

Řadu rolí ztvárnila Bára Hrzánová po boku svého manžela herce Radka Holuba. Jak se jí pracuje s vlastním mužem? "Já jsem s ním na jevišti moc a moc ráda, my jsme takový siamský dvojčata. Hrát s Radkem je pro mě potěšení, protože kromě toho, že je profesionál a výborný herec, tak je i citlivý partner."

Bára Hrzánová se proslavila jako Nina Zarečná v Čechovově Rackovi a nyní se k ruské klasice vrátila rolí v Gogolově Ženitbě. Jak se jí v nové inscenaci hraje? "Hraje se mi to dobře, já jsem známá tím, že v podstatě hraju všechno, například i lva. Je mi to docela jedno. Ale není mi jedno, s kým jsem na jevišti, protože čas vymezený tady na zemi je strašně krátký, takže si opravdu pečlivě vybírám, s kým svůj čas trávím. To co hraju, je už jen čistá profese a řemeslo, takže s tím nemám problém. Podstatné je, s kým sdílíte tu energii."

Hereckou dráhu Báry Hrzánové provází poněkud paradoxní jev. Po škole začínala v Národním divadle, následně zažila slavnou éru Petra Lébla v Divadle Na zábradlí, hrála v Řeznické a nyní jezdí do divadel v Bruntále, Pardubicích a v Klatovech. "Nevzala jste to z druhé strany, než je obvyklé?" ptala se moderátorka Lucie Výborná. "Já jsem si nesmírně polepšila, protože jsem se osvobodila od zažitých rituálů a nesvobod. Strašně ráda hraju v Pardubicích a v dalších městech, o kterých jsem si nikdy nemyslela, že se tam dostanu. Kdybych chtěla, tak to můžu nějakým způsobem změnit, ale jsem naprosto spokojená a šťastná."

V jakém novém českém filmu bude Bára Hrzánová hrát? Jak ohodnotil výkon svých rodičů v Gogolově Ženitbě dvanáctiletý syn Báry Hrzánové? A jak vzpomíná na své působení v Národním divadle, kde hrála například po boku Josefa Kemra? Všechny odpovědi naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Bárou Hrzánovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio