Atlas fotografií a chytrý algoritmus. I to jsou zbraně moderní medicíny v boji proti lepře

31. březen 2019

Přestože silná antibiotika dokázala lepru v posledních desetiletích skoro porazit, stále se tímto infekčním onemocněním podle Světové zdravotnické organizace každoročně nakazí přes 200 tisíc lidí. Nejvíc v Brazílii, Indii a Indonésii. Vědci, vývojáři a lékaři proto do boje s odvěkým nepřítelem posílají novou zbraň – umělou inteligenci.

Z počítače v centrále společnosti Microsoft ve finských Helsinkách se ozývá hlas Miltona Moraese, molekulárního biologa z vědeckého institutu Oswalda Cruze v brazilském Riu de Janeiru. Lékař má napilno – musí vytvořit atlas plný fotografií poškozených částí kůže lidí nakažených leprou.

Postupujeme velmi rychle. Každý týden na klinice fotíme. Za poslední dva týdny jsme tu měli dvacet nových pacientů. Máme vyfocené léze na různých barvách kůže. Chceme nafotit pacienty z různých částí země. Do dvou měsíců jich budeme mít sto a pak přijde na řadu umělá inteligence,“ popisuje.

Ptačí pero nahradí algoritmus

Teď zabere diagnóza lepry měsíce až léta. Když se pacient začne léčit, je velmi často už moc pozdě,“ říká reportérovi Matěji Skalickému doktorka Ann Aertsová poté, co ukončili spojení s Brazílií. Ještě pod vlajkou Mezinárodního červeného kříže poznala bolest války v Africe, teď šéfuje neziskové organizaci Novartis Foundation pod patronátem světového farmaceutického giganta.

Lepra přeprogramuje nervové buňky

Mycobacterium leprae (zobrazeno pomocí Zeihl-Neelsenova barvení)

Britští vědci objevili trik, jakým se v lidském těle šíří bakterie lepry. Spočívá v přeprogramování dospělých buněk nervového systému.

Nejprve potřebujeme vyvinout algoritmus, který umožní zrychlit diagnózu. To je i cíl tohoto programu. Když začnete s léčbou včas, můžete se vyhnout neurologickým poškozením těla. V ideálním případě vytvoříme nástroj, kdy pacient odešle fotku své léze do cloudového úložiště, odkud dostane zpětnou vazbu, jaké je riziko, že má lepru.“

Až dosud medicína v rozvojových zemích spoléhala na mnohem primitivnější nástroj – ptačí pero. Jeho letmý dotek na skvrnité části těla nemocný necítil, protože nervová zakončení napadla bakterie lepry. Jakmile odumřely nervy, třeba na prstech u nohou, člověk o část těla přišel.

Pomoc pro všechny

Jednou ze zemí,kde stále silně řádí lepra, jsou Filipíny

Lepra je odvěkým nepřítelem lidstva, moderní medicína ji ale umí léčit pomocí silných antibiotik. Poškození nervové sítě je však i tak nezvratné. Důležitá je proto časná diagnóza.

Vývojáři od Microsoftu se kvůli tomu s brazilskými lékaři a švýcarskými farmaceutiky dohodli, že algoritmus nabídnou k volnému užití. Aby se každý vědec mohl do boje proti lepře zapojit a 21. století by se stalo pro odvěkou nemoc tím posledním.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související