Arcibiskup Wielgus prý podepsal spolupráci s tajnou policií pod nátlakem

5. leden 2007
Zprávy

Polský arcibiskup Stanislaw Wielgus i přes obvinění z aktivní spolupráce s bývalou tajnou bezpečností převzal funkci varšavského metropolity. Jakoukoli vinu odmítá a říká, že závazek spolupráce podepsal pod nátlakem.

Arcibiskup Wielgus v písemném prohlášení uvedl, že v roce 1978 pod brutálním nátlakem podepsal deklaraci o spolupráci s tajnou službou. Došlo k tomu před výjezdem na stáž v Mnichově. Zdůraznil, že nikdy žádný z úkolů státní bezpečnosti nesplnil.

"Kněz biskup popřel většinu tvrzení v materiálech bezpečnostních orgánů Polské lidové republiky. Arcibiskup osvědčil, že žádnými činy ani slovy nikomu neublížil," oznámil mluvčí biskupské konference Józef Kloch.

Značné pochybnosti ale zůstávají. "Církevní komise zjistila, že existuje množství pravdivých dokumentů, které potvrzují připravenost kněze Wielguse k vědomé tajné spolupráci. Z materiálů vyplývá, že k takové spolupráci došlo," uvedl mluvčí biskupské konference.

Kvůli těmto pochybnostem se nedělní inaugurace nového varšavského metropolity zřejmě nezúčastní premiér Jaroslaw Kaczynski ani vlivný arcibiskup Tadeusz Goclowski. "Kdybych se já ocitl v takové situaci, požádal bych Vatikán, aby mě této funkce zprostil," řekl gdaňský arcibiskup.

autoři: mdo , dka
Spustit audio