Anketa Pavla Maurera: Nejoblíbenější české jídlo je svíčková na smetaně

31. prosinec 2019
Glosa Pavla Maurera

Víte, co je to vlastně tradiční, české národní jídlo? Je to svíčková, guláš nebo snad plněné knedlíky se zelím? Právě nad tím se zamyslel náš odborník na gastronomii Pavel Maurer ve své dnešní glose. Jasno v tom, co je originální české jídlo asi každý nemá. Pavel Maurer si totiž udělal anketu, ve které se objevily například slovenské halušky.

Minulý týden jsem vyvolal na facebooku takovou malou silvestrovskou anketu na téma nejlepší české jídlo. Snad ještě nikdy v životě jsem nedostal tolik odpovědí na moji prostoduchou otázku: „Jaké je vaše nejoblíbenější typické české jídlo?“ Je vidět, že nás všechny dost zajímá, co jíme a co to jsou ty naše nejslavnější a nejoblíbenější české majstrštyky.

I když, výraz české, to je někdy velmi ošemetná informace. Protože, co je vlastně to pravé české? Španělský ptáček? Maďarský guláš? Nebo snad vídeňský řízek? Či dokonce bratwurst nebo segedín? Vždyť my jsme srdce Evropy! Tudy šly nejen dějiny válek a revolucí, ale také se u nás gastronomicky prolínaly nejrůznější kultury. Němci, Ukrajinci, Poláci, Židé, Rusové, ale i Francouzi a Italové nás kulinárně ovlivnili.

A tak vám teď namátkou uvedu pár statistických údajů, co jsem nasbíral na sociálních sítích o tom, jak dnešní Češi vnímají to pravé domácí jídlo: Celkem z 225 komentářů jsem vyhodnotil, že za prvé někteří dodnes netušíme, co je opravdu typické české jídlo. Asi čtyři facebookáři si vzpomněli na řízek, ale nikdo neuvedl jaký. Vepřový, kuřecí, krůtí nebo telecí klasika? To je pro mne zásadní rozdíl!

Čtěte také

Jiný příspěvek zase vzpomíná na rohlíky – v Rakousku a Německu je prý značně postrádá. Další cestovatel uvádí, že ‪po dvou letech v Anglii i teplý český chleba se sádlem a cibulí je bomba! Já souhlasím, ale typický není! Typicky českým pokrmem není ani ‪králík pečený společně s bůčkem, zelí, špenát, knedlíky. Ani ‪kuře na paprice, ‪pstruh na bylinkovém másle s novými bramborami a pažitkou.

Nakládaný hermelín, bramborák, smažák, ba ani kachna se zelím není úplně naše výjimečná česká specialita, kterou by jinde neznali. Ani ovocné knedlíky, sypané mákem či tvarohem nejsou popelkou v cizích krajích. Někdo dokonce uvádí halušky, ale to já beru jako novoroční internetový vtip!

Jediné, oficiálně uznané české jídlo, je svíčková na smetaně! Tedy hovězí pečeně se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny a s houskovým knedlíkem. Tu také doporučilo – jakožto svého favorita – nejvíce dotázaných. Někdo si posteskl, že už dlouho neměl dobrou svíčkovou…ale tomu nevěřím!

Čtěte také

Na skvělou svíci si může zajít do mnoha restaurací. Vždyť je to naše nejrozšířenější a nejtypičtější jídlo! Dokonce bylo vyhlášeno Asociací kuchařů jako jediný nezaměnitelný český originál. Kamarád šéfkuchař Michal ještě upozorňuje, že na ‪svíčkovou má být alespoň týden naložené maso a knedlíky krájené jedině nití, jak se to dědí po generace.

Tak to je tedy, vážení posluchači, absolutní vítěz – nejoblíbenější typické české jídlo podle přátel na facebooku, ale i podle oficiálních statistik. Na závěr se loučím větou, kterou mi poslal účastník této malé ankety: „Filozoficky vzato je to asi něco podobného, jako někomu položit otázku… a které z Vašich dětí máte raději?“

Tak já dnes „silvestrovsky“ zdravím všechny milovníky dobrého jídla, gurmány, gurmety a gastronauty a prosím vás i v tom nastávajícím roce: Nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio