Žádné dogma, spíše doporučení! Pavel Maurer vydává výběr nejlepších restaurací

Slavnostně prostřený stůl (ilustrační foto)
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Slavnostně prostřený stůl (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Podle čeho si vybíráte oblíbenou restauraci? Někdo podle výjimečného umění kuchaře, jiný podle útulného interiéru, další podle toho, jak příjemná je obsluha. A někdy to může být úplná náhoda.

Předevčírem vyšel knižně a elektronicky můj již čtyřiadvacátý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích v naší zemi. To slovo „nejzajímavějších“ bych rád zdůraznil, protože některé restaurace nemusí být v naších očích úplně dokonalé a nejlepší, ale mohou přesto být velmi zajímavé.

Třeba tam vaří průměrné jídlo, ale zato mají skvělou obsluhu, může tam být nádherná rodinná atmosféra, může tam být dosti pomalá a ne moc přívětivá obsluha, ale vynikající jídlo, prostě každý z nás může mít spoustu individuálních důvodů k vysokému cenění podniku, kde je mu hodně dobře.

 A proto píšu každý rok už 24 let v úvodu svého nového aktualizovaného průvodce po restauracích, že v něm nejsou jenom ty nejlepší, ale z různých důvodů tam jsou uvedeny též podniky, které jsou nejzajímavější. Prostě nejvíc podle našeho gusta! A jak známo, každý máme někdy úplně jiné touhy, chutě a gusto!

Někdo to rád horké, jiný vyhledává klídeček zastrčený v rohu pohostinské místnosti, další tam potkává kamarády, je hrdý na to, že je štamgastem, někdo chodí do restaurace jen proto, že tam vaří jeho oblíbenou svíčkovou a nikdy si tam ani nic jiného neobjedná. Jiný, pohodář a gourmet, zase fandí podniku, kde každý čtvrtek hraje živý klavír k jeho oblíbeným tournedos rossini. A další chodí do restaurace, protože platonicky miluje servírku, co má krátký i dlouhý týden, takže restaurace má pro něj skvělou atmosféru.

Tolik k nejoblíbenějším restauracím. Co se týče žebříčků těch nejlepších restaurací ze všech, i tady je spousta rozdílných názorů. Například podniky, které hvězdičkuje nejprestižnější průvodce na světě Michelin Guide, kupodivu nenajdete na nejvyšších příčkách obliby u mých hodnotitelů. Že by hlas lidu a hlas odborníků byl tak diametrálně odlišný?

Já nevím, ale jsem přesvědčen, že všechny žebříčky a hodnocení restaurací, a že jich je docela dost, tu jsou proto, aby dali lidem určitou základní orientaci kam jít a kam raději ne. Nic by nemělo být dogmatické, ale bráno pouze jako více či méně spolehlivé doporučení. Konečné rozhodnutí pak závisí na našem čichu, chuti a instinktu a bohužel, někdy i na náhodě!