Žádné dogma, spíše doporučení! Pavel Maurer vydává výběr nejlepších restaurací

30. listopad 2019
Glosa Pavla Maurera

Podle čeho si vybíráte oblíbenou restauraci? Někdo podle výjimečného umění kuchaře, jiný podle útulného interiéru, další podle toho, jak příjemná je obsluha. A někdy to může být úplná náhoda.

Předevčírem vyšel knižně a elektronicky můj již čtyřiadvacátý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích v naší zemi. To slovo „nejzajímavějších“ bych rád zdůraznil, protože některé restaurace nemusí být v naších očích úplně dokonalé a nejlepší, ale mohou přesto být velmi zajímavé.

Čtěte také

Třeba tam vaří průměrné jídlo, ale zato mají skvělou obsluhu, může tam být nádherná rodinná atmosféra, může tam být dosti pomalá a ne moc přívětivá obsluha, ale vynikající jídlo, prostě každý z nás může mít spoustu individuálních důvodů k vysokému cenění podniku, kde je mu hodně dobře.

 A proto píšu každý rok už 24 let v úvodu svého nového aktualizovaného průvodce po restauracích, že v něm nejsou jenom ty nejlepší, ale z různých důvodů tam jsou uvedeny též podniky, které jsou nejzajímavější. Prostě nejvíc podle našeho gusta! A jak známo, každý máme někdy úplně jiné touhy, chutě a gusto!

Někdo to rád horké, jiný vyhledává klídeček zastrčený v rohu pohostinské místnosti, další tam potkává kamarády, je hrdý na to, že je štamgastem, někdo chodí do restaurace jen proto, že tam vaří jeho oblíbenou svíčkovou a nikdy si tam ani nic jiného neobjedná. Jiný, pohodář a gourmet, zase fandí podniku, kde každý čtvrtek hraje živý klavír k jeho oblíbeným tournedos rossini. A další chodí do restaurace, protože platonicky miluje servírku, co má krátký i dlouhý týden, takže restaurace má pro něj skvělou atmosféru.

Čtěte také

Tolik k nejoblíbenějším restauracím. Co se týče žebříčků těch nejlepších restaurací ze všech, i tady je spousta rozdílných názorů. Například podniky, které hvězdičkuje nejprestižnější průvodce na světě Michelin Guide, kupodivu nenajdete na nejvyšších příčkách obliby u mých hodnotitelů. Že by hlas lidu a hlas odborníků byl tak diametrálně odlišný?

Já nevím, ale jsem přesvědčen, že všechny žebříčky a hodnocení restaurací, a že jich je docela dost, tu jsou proto, aby dali lidem určitou základní orientaci kam jít a kam raději ne. Nic by nemělo být dogmatické, ale bráno pouze jako více či méně spolehlivé doporučení. Konečné rozhodnutí pak závisí na našem čichu, chuti a instinktu a bohužel, někdy i na náhodě! 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio