Ankara přijímá zpět uprchlíky, kteří z Turecka připluli do Řecka. Začala platit dohoda s EU

20. březen 2016

Lidi na útěku, kteří dál a dál připlouvají na řecké ostrovy, čeká zásadní změna. Všichni migranti, kteří dneškem počínaje připlují na řecké ostrovy, budou muset zpátky do Turecka. Úřady je začnou vracet 4. dubna. V pátek se na tom s Ankarou dohodly státy Evropské unie.

Cílem je odradit běžence, aby se na cestu vůbec vydávali. Jen od začátku letošního roku do poloviny března dorazilo z Turecka do Řecka téměř 150 tisíc lidí.

„Potřebujeme vyslat signál uprchlíkům na celém Blízkém východě: Neplaťte pašerákům lidí, je to úplně zbytečné, z Řecka vás vrátí do Turecka,“ vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Evropě by to mělo přinést úlevu od neustávajícího proudu běženců. I pro Turecko, kde v současnosti žijí skoro tři miliony uprchlíků ze Sýrie, je dohoda přelomová.

„Jde o historický den, protože Turecku a Evropské unii se povedlo dosáhnout velice důležité dohody,“ pochvaluje si turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Turecko se přiblížilo bezvízovému styku s EU

Jeho země pokročí v přístupových jednáních o vstupu do EU a dostane také další finanční pomoc v řádu desítek miliard korun. Turci by už také od letošního června mohli mít možnost cestovat do zemí unie bez víz.

Na to, aby migranti spořádaně nastupovali do lodí, které zamíří k tureckým břehům, má dohlížet na 1500 policistů z členských zemí Frontexu.

Někteří uprchlíci ze Sýrie se ještě na poslední chvíli pokusili dostat na řecký ostrov Lesbos, a tak zvýšit své šance dostat se dál do Evropy.

„Chceme jít dál, ale oni rozhodli tak, aby nám v tom zabránili. Kam bychom měli jít?“ posteskl si jeden z nich, Mahmúd Abdulbaki z města Hamá.

Za každého syrského uprchlíka vráceného Turecku převezme Evropa jiného Syřana z některého tureckého uprchlického tábora.

Opatření pro zvládnutí migrační krize
autoři: jim , dab
Spustit audio