Aneta Langerová

7. září 2010

Šest let už je tváří a patronkou projektu Světluška, stěžejního projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu založeného na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli pomoci nevidomým. O kom je řeč? O zpěvačce Anetě Langerové. Světluška jí prý změnila život. O lidech, které díky ní poznala, tvrdí: „Vždy je fajn je potkávat. Mají spoustu humoru a vždy mě povzbudí – což je zvláštní, protože já bych měla povzbuzovat je.“ Ve středu 8. září bude hostem spisovatel Michal Viewegh.

Její návštěva Dopoledního Radiožurnálu právě dnes nebyla náhodou. Zítřek totiž bude takzvaným Dnem, kdy svítí Světlušky. Do českých měst se zítra, ve středu 8. září, rozletí tisíce broučků. Když si u nich koupíte malou drobnost, pomůžete našim nevidomým spoluobčanům.

Do ulic zítra vyrazí i sama Aneta Langerová. „Každý rok chodím, vstávám kvůli tomu dokonce hodně brzy – to je ta největší oběť, jakou jsem vůbec Světlušce mohla dát. Ba ne, dělám si legraci,“ směje se patronka Nadačního fondu Českého rozhlasu ve vysílání. A přidává i své plány na zítřek: „Mezi devátou a desátou bych měla být na náměstí Míru v Praze, kde se potkám se Světluškami a udělám pár rozhovorů. Doufám, že přilákám pár lidí, aby něco vhodili do kasičky.“

Během zítřka se však nebude pouze házet peníze do kasiček - bude se také prodávat. Na ulicích tedy nebudou chybět přívěsky, náramky, placky ani další světluščí předměty.

Aneta Langerová

V loňském roce dobrovolníci pomáhající Světlušce do svých lucerniček nasbírali přes 6 miliónů korun. A během sedmi let darovala Světluška téměř 60 miliónů korun. K těmto číslům můžete přispět i vy, a to jednoduše. Můžete poslat jakoukoliv částku na konto 9999999999/0100 nebo poslat rádcovskou DMS, a to ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87777.

Jak vlastně lidé na ulicích reagují na sbírku Světluška? Má Aneta Langerová nějakou speciální metodu, jak okolojdoucí zastavit a poprosit o peníze pro nevidomé? A jaké jsou vlastně další aktivity Světlušky? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Anetou Langerovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.