Aneta Langerová

18. listopad 2008

V úterý byla hostem Dopoledního Radiožurnálu zpěvačka a patronka sbírky Světluška Aneta Langerová. Mluvila nejen o svých aktivitách na podporu nevidomých a zrakově postižených, ale hlavně o hudbě a skládání vlastních textů, i o tom, jak dnes vzpomíná na pěveckou soutěž SuperStar. Ve středu 19. listopadu bude hostem herec Petr Rychlý.

Na svou druhou desku si zpěvačka napsala vlastní, často velmi osobní texty. "Bylo těžké jít s nimi na veřejnost a ukázat sama sebe?" zajímalo moderátorku Lucii Výbornou. "To jsem si uvědomila až zpětně, ale písně už byly venku a já jsem na to z povzdálí hleděla a říkala si, jak to ti lidi asi pochopí a co si z toho odnesou. Nic už jsem ale měnit nechtěla," říká Aneta Langerová, které zpěvák Michal Hrůza poradil, aby psala a skládala s takovou radostí, jako když jede na lyžích.

Co má Aneta Langerová na své práci nejraději a co naopak nemusí? "Užívám si tvoření písní a natáčení. To je jedna z nejhezčích částí. Akorát, když to skončí, tak člověk leží asi dva měsíce v depresi, protože v tu chvíli už tu kreativitu nemá kam investovat." Nejmíň si zpěvačka užívá nehudební aspekty spojené s její profesí. Sama o sobě říká, že je odjakživa introvert, a proto je pro ni těžší se fotit nebo otevírat v rozhovorech.

Jak s takovým postojem zvládala, když ji organizátoři soutěže Česko hledá SuperStar vozili na propagační koncerty po obchodních centrech? "Tenkrát jsem to vůbec nechápala. Říkala jsem si, že třeba stojím vedle někoho, kdo si to zaslouží," komentuje zpěvačka fanatické reakce davu, které doprovázely cestu finalistů soutěže republikou.

A jak se Aneta Langerová vyrovnala s tím, co následovalo těsně po jejím vítězství v soutěži? Nejvíce zpěvačce pomohl její bratr, který ji dělá od sedmnácti let manažera. S jeho přispěním se Aneta Langerová dokázala rozhodnout, zda přijmout lukrativní nabídky, které se k ní po vítězství jen hrnuly.

Rozhovor se netýkal jen hudby. Aneta Langerová vyprávěla, jak si jako patronka sbírky Světluška na vlastní kůži vyzkoušela, jak se žije nevidomým, když dobrovolně obsluhovala v Kavárně Potmě. "Takovou tmu, jaká je v této kavárně, jsem nikdy v životě nezažila," říká zpěvačka a přiznává, že se v kavárně, kde není vidět ani na krok, cítila nejistá. Naštěstí neměla s obsluhou vážnější problémy, jen jednou někoho polila džusem, když se srazili rukama.

Záznam rozhovoru s Anetou Langerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio