Andrej Babiš už nevládne, místo toho bojuje za své přežití, soudí jihomoravský zastupitel

Na Václavském náměstí se v úterý večer znovu sešli lidé protestující proti premiérovi Andreji Babišovi. Podle policie se na místě sešlo 50 tisíc lidí, organizátoři odhadli účast až na 80 tisíc lidí. „Podobnými akcemi dáváte najevo své rozhořčení nad tím, že je tu něco hodně špatně,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem jihomoravský zastupitel Jiří Hlavenka a také jeden z mluvčích na listopadové demonstraci na Letné.

„Síla nepřízně vůči premiérovi je velmi silná, nemusí se přetavit nutně v to, že každý půjde demonstrovat,“ shrnuje. „Babiš si uvědomuje, že společnost je hodně naštvaná a brání mu provést některé kroky, jako je další utahování šroubků a ovládání justice.“

Svůj názor Jiří Hlavenka opírá o tvrzení, že Andrej Babiš uvažuje především marketingově, a snaží se tedy veřejnosti zavděčit. „Když se veřejnosti nelíbí, nese to velmi podrážděně. Jeho oddělení politického marketingu si uvědomuje, že jsou červené čáry, za nimiž by do ulic vyšly ještě větší davy,“ soudí. 

Jedním z podnětů, které by podle Jiřího Hlavenky mohly vyvolat ještě větší nevoli občanů, by byl například pokus o odvolání nejvyššího státního zástupce.

„Premiér bije republiku do hlavy“

V listopadu se konala velká demonstrace na Letné, včera demonstrace na Václavském náměstí, na následující dny se chystají demonstrace i v regionech. 

Andrej Babiš už zemi neřídí, řeší vlastní problémy kriminálního rázu. Kdyby měla země zahořet plamenem, aby se zachránil, udělá to.
Jiří Hlavenka

„Když na ulici uvidím, že chlap bije malé dítě, zasáhnu, aniž bych si dopředu řekl, zda tomu dokážu zabránit. A toto je stejné – když vidím, že Andrej Babiš obrazně bije do hlavy celou Českou republiku, nemůžu si říct: No, já nevím, jestli to k něčemu bude. Kdybychom takto uvažovali, ještě bychom tu měli komunisty!“

Proč se domnívá, že Andrej Babiš je ve své pozici slabý? A jak si Jiří Hlavenka vysvětluje, že hnutí ANO oproti podzimním výsledkům posílilo? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související