Amerika v poločase. Listopadové volby do Kongresu rozhodnou o dalším směřování USA

6. listopad 2022

Spojené státy se připravují na volby do Kongresu, které tradičně vystavují pololetní vysvědčení stávající vládě a prezidentovi. Volebním dnem je letos 8. listopad, ale hlasování už na mnoha místech začalo. Svůj hlas už v letošních kongresových volbách odevzdaly miliony lidí. Američané v nich rozhodují nejen o budoucnosti své demokracie, ale i světového klimatu, o podobě další pomoci Ukrajině nebo o přístupu k interrupcím. Nalaďte si nový seriál Radiožurnálu vždy v 8:50.

Donald Trump v letošních volbách do amerického Kongresu nekandiduje, i tak je ale silně přítomný. Přes síto primárek prošla řada jím podporovaných kandidátů, kteří tím dál mění charakter Republikánské strany směrem k politickému extremismu.

Vůdčí postavou „Trumpových politických dětí“ je Marjorie Taylorová Greenová

Trumpovy politické děti

Základním poznávacím znamením těchto „Trumpových politických dětí“ je snaha o rozklad demokratických institucí. Neuznávají právoplatné výsledky voleb z roku 2020, nestojí o vyšetřování útoku na Kapitol.

Vůdčí postavou je Marjorie Taylorová Greenová. Netají se svým křesťanským nacionalismem a touhou propojovat stát s evangelikalismem. Světské úřady naopak slibuje potlačit. A největším problémem jsou podle ní média.

V demokraty ovládaném Kongresu je během svého prvního období na okraji. Teď se ale těší, že její vliv zásadně vzroste.

Pomoc Ukrajině v ohrožení

Listopadové volby do Kongresu Spojených států jsou také hlasováním o další americké podpoře Ukrajiny. Pokud by totiž většinu ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu získali opoziční republikáni, může příliv americké vojenské i civilní pomoci Ukrajině značně zeslábnout.

Lídr republikánské menšiny v dolní komoře Kongresu Kevin McCarthy se nechal slyšet, že jeho strana nedá vládě prezidenta Bidena bianko šek k utrácení peněz pro Ukrajinu.

Čtěte také

Postoje některých republikánských kandidátů vysvětluje bývalý člen kabinetu několika amerických kongresmanů a ředitel Ukrajinského muzea v Clevelandu Andrew Fedynsky tím, že exprezident Donald Trump má velmi blízko k Vladimiru Putinovi.

Ambice některých lidí zvolených do Kongresu jsou tak velké, že se přidají právě k Trumpovi. V Republikánské straně podle něj oslabuje umírněné křídlo na úkor příznivců exprezidenta Trumpa. Přesto ale věří, že k omezení finanční pomoci Ukrajině při možné republikánské dominanci v Kongresu nedojde.

Tradičně totiž jak demokraté, tak republikáni podporovali snahy nejen Ukrajiny, ale i dalších středoevropských a východoevropských zemí vymanit se z vlivu Ruska.

Koho pálí klima?

Bidenův Bílý dům se snaží vystupovat coby světový lídr ochrany klimatu, i když reálně v tom má stále velké rezervy. Také proto, že američtí republikáni jakoukoli klimatickou legislativu v Kongresu blokují a nejtěsnější většina demokratů se v první části Bidenovy vlády opírala i o senátora, který profituje z byznysu s fosilními palivy. Blížící se volby to mohou změnit – k lepšímu, nebo horšímu.

Čtěte také

Spojené státy jsou zemí, kde v přímém přenosu a v plné šíří sledujeme klimatický kolaps systémů, které člověk potřebuje k životu.

Požáry na západě požírají plochy o velikosti celých států, kvůli suchu krachují zemědělci a lidé musejí omezovat spotřebu vody. Častější a silnější hurikány zabíjejí lidi a způsobují miliardové škody. Některá města, jako třeba Miami, budou kvůli růstu hladiny oceánu stále častěji pod vodou a časem neobyvatelná.

Přesto i republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis patří k popíračům člověkem a hlavně fosilními palivy způsobené změny klimatu. „Bohužel ani většina lidí nechápe, jak je situace urgentní,“ upozorňuje profesor Henri Briceno, geolog pobřežních oblastí z Floridské mezinárodní univerzity.

Spojené státy patří k zemím s největším dopadem na světové klima. Jestli se bude dál snižovat, to záleží i na výsledku voleb příští týden.

Boj o interrupce

V červnu Nejvyšší soud Spojených států zrušil platnost precedenčního rozhodnutí, které na federální úrovni zaručovalo právo na interrupce. 14 z 50 amerických států už interrupce úplně zakázalo nebo jejich podmínky drasticky zpřísnilo.

Boj za právo žen rozhodovat o svém životě a o těhotenství se tak stal jedním z témat kampaně Demokratické strany před volbami do Kongresu. Klíčové pro jeho zachování není jen to, kdo obsadí křesla guvernérů jednotlivých států, ale také nové složení Senátu a Sněmovny reprezentantů. Právě tam se totiž republikáni budou snažit zakotvit zákaz umělého přerušení těhotenství v ústavě Spojených států.

Trumpův „korunní princ“

Takový zákon už mají připravený republikánští poslanci. K jeho prosazení by ale potřebovali i svého muže v Bílém domě. Kdo z Republikánů by se kromě Donalda Trumpa mohl o tento post za dva roky ucházet? Nejčastěji padá jméno stávajícího guvernéra Floridy Rona DeSantise, který v nadcházejících volbách svoji funkci obhajuje.

Guvernér Floridy Ron DeSantis

„Zakazuje kritickou rasovou teorii, zakazuje travesti show pro děti, zakazuje operace vedoucí ke změně pohlaví u dětí. A že zakazuje knihy? Ne, my jsme jenom proti pornografii v časopisech a kreslených pohádkách, které dětem dávají ve školách,“ vychvaluje guvernéra jeho podporovatelky Carolyn.

Voliči Demokratů naopak DeSantise považují za pohromu pro Floridu a hrozbu pro celou zemi. Obviňují ho, že se snaží znepřístupnit zdravotní péči včetně umělých potratů nebo zprivatizovat veřejné školství. Zároveň pod falešnými záminkami kulturních válek prosadil na Floridě zákony, které vedou k zákazům knih, diskriminují sexuální menšiny, potlačují svobodu demonstrovat, a dokonce zavedl volební policii, která má podle nich zastrašovat a odrazovat voliče.

„Mnohem radši znovu Trumpa, protože DeSantis je na rozdíl od něj politicky velmi důvtipný, a pokud se stane prezidentem, je to konec naší demokracie. Je to návrat fašismu,“ hrozí se demokratka Carolyn narozená za druhé světové války.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související