Amerika je v šoku: Zákaz potratů i po znásilnění. Podobné rozhodnutí soudu Amerika nezažila, říká zpravodaj

Spojené státy se zásadně mění. Američané začínají žít s tím, že v jejich zemi minulý týden po 50 letech přestalo být federálně chráněné právo na umělý potrat. V praxi to znamená, že skoro v polovině amerických států jsou teď interrupce úplně nebo téměř nelegální, případně na základě už schválených zákonů brzy budou. Další státy pak protipotratovou legislativu chystají. Protipotratovou politiku v USA sleduje americký zpravodaj Jan Kaliba.

Jak tedy Američané na rozhodnutí Nejvyššího soudu během víkendu reagovali?

Čtěte také

Amerika ještě nezažila podobné rozhodnutí Nejvyššího soudu, které by v zásadním tématu vracelo vývoj v zemi takto zpět o 50 let. Guvernéři republikánských států o víkendu hájili zákony, které tam brzy zakážou v mnoha případech potraty i po znásilnění či po incestu. A také říkali, že budou vymáhat tresty za jejich porušování. To vyvolává oslavy a na druhé straně i protesty po celé zemi. Rozhodnutím Nejvyššího soudu se Spojené státy stanou zemí, kde některé státy povolují umělé potraty teoreticky až do porodu, jiné je naopak zakážou hned od početí.

Co se teď děje s potratovými klinikami?

Některé okamžitě přestaly poskytovat služby ve strachu z vězení ještě předtím, než zákaz potratů vstoupí v platnost. Takto zavřela třeba jediná potratová klinika ve státě Západní Virginie, další třeba v Texasu nebo Alabamě. Televize CBS popisuje pláč pacientek, které tam cestovaly 12 hodin, ale v čekárně jim řekli, že už se na ně nedostane.

Ve státech, kde budou umělé potraty legální, se kliniky snaží navýšit kapacity lékařů, aby zvládly předpokládaný nápor pacientek ze států, kde začínají platit zákazy. A získávají také finanční podporu. Třeba město Baltimore přes víkend oznámilo, že potratovým klinikám přispěje 300 tisíc dolarů. Někteří republikáni už dávají najevo, že dalším cílem je celonárodní zákaz interrupcí.

Jaká další klíčové změny americký Nejvyšší soud chystá? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jiří Chum , Jan Kaliba , prh
Spustit audio

Související