Američané nosí tradiční dinery v srdci

Američané nejsou právě proslulí vlastní kulinářskou tradicí. Ve velkých městech sice najdete prvotřídní restaurace, jenže obvykle vycházejí z národních kuchyní přistěhovalců. Existuje však jeden druh podniku, který je typicky americký. Říká se mu „diner“.

„Pečeme vlastního krocana. Tohle je náš švýcarský steak,“ provádí mě restaurací Tastee Diner Frank Long, rodák z Bostonu. Jeho mohutná postava se mrštně prodírá úzkým prostorem mezi obřím sporákem a policemi s ohřívači na jedné straně a klasickým pultem pro zákazníky na té druhé.

Frank pracuje tady na washingtonském předměstí Bethesda jako manažer už desítky let. A na svůj podnik je náležitě hrdý. Zákazníci sem prý chodí rádi hlavně kvůli dezertu a kávě. V okolí je sice hodně konkurence, Tastee Diner si přesto drží stálou klientelu a o celebrity tady nemají nouzi.

Dinery si oblíbili i politici

Politici, baviči, sportovci a novináři, ti všichni sem rádi zajdou. Klasický diner patří i teď v 21. století neodmyslitelně ke scenérii amerických měst. Ano, jsou sice zaplavená řetězci podniků rychlého občerstvení, ale diner si udržuje své postavení jako rodinná restaurace, kde se sluší být viděn.

I proto je oblíbeným místem setkání politiků s voliči. Žádný vážný kandidát si nenechá ujít příležitost nechat se fotografovat a natáčet při potřásání rukama s personálem, pojídání palačinek a hamburgerů. Platí to o republikánech i demokratech, konzervativcích i liberálech.

V dineru jste tak mohli před lety vidět Billa Clintona i George Bushe, Baracka Obamu nebo jeho vyzyvatele Mitta Romneyho. Pro Američany je to sice veřejné místo, ale zároveň něco jako domov.

Vejde se sem až 110 lidí najednou

„Nabízíme snídani v kteroukoli denní dobu. Jsme otevření 24 hodin,“ vysvětluje Frank, co je typická nabídka tohoto druhu restaurace.

Není od věci zmínit, že „diner“ znamená vlastně jídelní vůz ve vlaku. Však také byly prvními dinery nezřídka vysloužilé vagóny zaparkované na volném místě někde na ulici. Pozdější restaurace tenhle styl napodobovaly a platí to i o téhle. To však neznamená, že by měl Tastee Diner malou kapacitu.

„Vejde se sem až 110 lidí najednou,“ rozmachuje se Frank v podlouhlém prostoru. „Můžete sedět buď u protáhlého pultu, nebo v jednom z boxů, kde se obvykle čtyři zákazníci dělí o jeden stůl. V každém je stylový jukebox, hrací automat vyrobený odhadem v 50. nebo 60. letech minulého století.“

Jukebox si oblíbili především mladí lidé

Hlavně mladší zákazníci si právě tenhle kousek starého vybavení zamilovali. Odkládají své iPody a jiné moderní přehrávače a pouštějí si pořád dokola prastaré hity na jukeboxu. Pro Franka je to jasné znamení, že diner zůstane neodmyslitelnou součástí amerického života.

„Nosíme je v srdci,“ shrnuje Frank, proč si Američané i v dnešní hektické době rádi najdou čas na kávu a palačinky, hamburger nebo steak v jeho dineru.

autor: vpo
Spustit audio