Alfréd Strejček

12. červen 2008

Ve čtvrtek zavítal do studia Radiožurnálu herec a recitátor Alfréd Strejček. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o poezii, o tom, co všechno dokáže krásný a silný hlas nebo o odkazu českého krále a římského císaře Karla IV. V pátek 13. června bude hostem herec Jiří Lábus.

Řada posluchačů si Alfréda Strejčka spojuje s výrazným a hlubokým hlasem. Pracoval někdy na tom, aby jeho hlas byl takový, jaký je teď? "Nadšení pro hlas trochu zchladím, protože ten hlas je také zneužitelný, což se mi také přihodilo před dvaceti lety a více, čehož dodnes lituji. Z druhé strany jsem si dal do vínku, že svůj hlas už nikdy nepropůjčím ničemu, za čím bych sám nestál. Takže nedělám reklamy, i když jsem k nim byl vyzván za velice výhodných podmínek. Možná radu bych dal. Velice brzy jsem začal zpívat a utekl jsem k divadlu, když mi bylo 17 let a stal jsem se druhým basem olomouckého divadla. Tam jsem si možná posadil hlas," uvedl Alfréd Strejček.

V době nyní populárních "osmiček" je Alfréd Strejček spjat s rokem 1348, tedy s dobou vlády českého krále a římského císaře Karla IV. Jak je ale s touto významnou postavou českých dějin spjat? "Jsem s nimi spjat velice úzce, protože osobnost Karla IV. je pro mě osobností největšího Čecha a člověka, který přesahoval v myšlenkách svou dobu a také ji přesáhl. Karel v tom roce 1348 vytvořil tři pozoruhodné věci. Zakládal je přesně podle výpočtu astrologů, kterým na slovo věřil, a vyplatilo se to. Založil univerzitu, založil Nové Město Pražské - to byla velkolepá koncepce, urbanisticky dokonale promyšlená, které navíc mělo být novým Jeruzalémem, druhým duchovním centrem celého světa. A pak 10. června 1348 byl založen hrad Karlštejn," doplnil herec, který bude právě na Karlštejně koncertovat se Štěpánem Rakem. Společně představí projekt Carlus Quatrus.

Alfréd Strejček tvoří komorní projekty, jejichž ústředními hrdiny, jsou takové osobnosti jako Karel IV, Jan Ámos Komenský, Chalíl Džibrál, apoštol Pavel, Albert Schweitzr. Tedy osobnosti, které se ptají po smyslu života. Proč to dělá? "Dělám to kvůli velice prosté věci - jsou to osoby, které spojují, které nerozdělují a které přinášejí harmonii. A mě jako člověku, jestli se mi v tomto světě nedostává, tak je to dostatek harmonického oslovení, kde by se nezvyšovaly hlasy, kde by se hned nestavěly dva názory proti sobě. A já se svojí profesí společně se Štěpánem a dalšími skvělými partnery, musím jmenovat Janáčkovo kvarteto, Jitku Molavcovou, Mirka Petráše, Jirku Pavlicu, Hradišťan a dalšími kamarády, pokoušíme o toto," dodal Alfréd Strejček.

autor: vij
Spustit audio