Alena Zárybnická

13. leden 2009

V hodinu meteorologie se změnilo úterní vysílání Dopoledního Radiožurnálu, které navštívila meteoroložka a moderátorka relace o počasí Alena Zárybnická, která je i spoluautorkou televizního průvodce po předpovědi počasí. "Kdyby lidé dobře chápali pojmy z meteorologie, tak by často nenadávali na špatnou předpověď, protože by z té změti slov dokázali vyčíst konkrétní sdělení," popisuje potřebnost pořadu Skoro jasno Alena Zárybnická. Ve středu 14. ledna bude hostem režisér Jiří Strach.

"Jak dlouho ještě bude mrznout?" ptala se hned v úvodu rozhovoru moderátorka Lucie Výborná. "Šance na výraznější oteplení přijde nejdříve začátkem příštího týdne, ale všechno, co je v meteorologii dál než sedm nebo osm dní, je vždycky s otazníkem," tvrdí Alena Zárybnická, která je ráda, že konečně přišla klasická tuhá zima.

Na rozdíl od moderátorek počasí, které jsou spíše modelkami, vystudovala Alena Zárybnická meteorologii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Díky tomu ví, o čem při vysílání mluví a do tajů meteorologie se spolu se svými kolegy snaží prostřednictvím televizního pořadu a publikace Skoro jasno zasvětit i diváky a čtenáře. Několik termínů, důležitých pro správné pochopení předpovědi, vysvětlila i v dnešním rozhovoru: "Každé slovíčko má přesný význam, a proto je důležité, aby lidé věděli, co se jim sděluje pod pojmy 'místy' nebo 'ojediněle' a ' skoro jasno' nebo 'polojasno'."

Co si Alena Zárybnická myslí o dlouhonohých rosničkách, které moderují předpověď počasí na komerčních stanicích? "Nechci jejich práci zlehčovat, ale myslím, že my děláme trochu jinou práci a divák si může vybrat, co chce sledovat, stejně jako si čtenář může vybrat, jestli si chce přečíst seriózní noviny nebo bulvár. Ony tam mají větší dělbu práce, a proto jim příprava relací zabere pár minut denně. V podstatě se jen naučí text a zbytek za ně dělají ostatní, což je svým způsobem výhodné. Proti volbě prostředků a metod nic nemám, ať si každý dělá svou práci podle svého."

A jak vypadá příprava předpovědi počasí v režii Aleny Zárybnické a jejích kolegů? "Příprava tříminutového vysílání zabere téměř celý den. Nejprve je nutné se zorientovat v tom, co již udělal ten, který tu byl před námi. Dále musíme nasát ty nejdůležitější informace. To znamená podívat se na obrázky z radaru, na družicové obrázky, na numerické modely a vybrat z toho všeho to podstatné. Nakonec zbývá namalovat si grafiku a potom to odvysílat."

Další informace, nejen o specifické řeči meteorologů a zákulisí příprav televizní předpovědi počasí, ale i o Aleně Zárybnické a její zálibě v létání, se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Alenou Zárybnickou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio