Alena Holubová

14. říjen 2010

K brýlím se v posledních letech uchyluje stále více lidí. Oční lékařka Alena Holubová upozorňuje, že příčina netkví ani tak v tom, že by se náš zrak tolik zhoršoval, ale v tom, že medicínský pokrok umožňuje korigovat i drobnější zrakové vady než dříve. „Takže když například potkáte skupinu Japonců, prakticky všichni budou mít brýle,“ upozorňuje čtvrteční host Tomáše Pancíře. V pátek 15. října bude hostem karikaturista Miroslav Kemel.

Na začátek pár statistik. Až třetina populace nosí brýle, přičemž nejčastěji se mezi těmi, kteří trpí nějakou oční vadou, vyskytuje krátkozrakost. „Ta se nezřídka objevuje ve spojení s astigmatismem,“ upozorňuje oční lékařka.

Na rozdíl od krátkozrakosti je dalekozrakost mnohem méně častá – zato však o to zrádnější. Celý život se totiž pohybuje. „Často bývají dalekozraké děti. V dospělém věku už dokážou část vady zaostřit, proto nepociťují takové problémy. A po 30. roce najednou musí nasadit brýle na dálku,“ vysvětluje oční lékařka, že to, co bývá často považováno za pouhé „zkažení si očí“, je vlastně počínající neschopností oční čočky už existující vadu zaostřit jako dřív.

Tomáš Pancíř

Existuje nějaká rada pro ty, kteří dosud brýle nepotřebují, aby se nedostali do té třetiny populace, která je na brýlích závislá? „Prevence není možná,“ je si Alena Holubová jistá. Nošení brýlí je totiž ovlivňováno mnoha různými faktory. „Navíc v dětském věku nelze zasáhnout tak, aby se vada nevyvinula. Jakmile se vada objeví, dokážeme ji napravit, to je ovšem vše.“

Tradiční babské rady jako například nadměrné požívání mrkve prý podle Aleny Holubové nefungují. „Zrak nelze oddělit od stavu celého organismu,“ upozorňuje však. Především ve vyšším věku tak kondice očí souvisí s kondicí organismu jako takového. „Faktory, jako je složení stravy, tak hrají svou roli především ve vyšším věku,“ říká oční lékařka během vysílání. Výživa, stres, alergie – to jsou faktory, které mají vliv nejen na zdraví člověka jako takové, ale i na jeho zrak.

Oční lékařka Alena Holubová nasadila brýle

Nakolik očím vlastně škodí častá práce s počítačem? A jak se vyhnout únavě očí? Také to, ale i mnoho dalšího o lidském zraku se od Aleny Holubové dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Alenou Holubovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.