Alena Erlebachová: Paralympijští sportovci by se měli ptát hlavně svých svazů, kde sehnat prostředky

Organizace, které se v Česku starají o hendikepované sportovce, mají za sebou léta vzájemných sporů. Mohou tyto spory ohrozit start sportovců na paralympijských hrát v Tokiu pod českou vlajkou? A proč se nedaří český paralympijský sport posunout k větší profesionalizaci? Odpovídá výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová.

Z paralympijských her v Sydney čeští sportovci přivezli 43 medailí, z posledních her to bylo sedm medailí. Alena Erlebachová připouští, že to je určitý sestup dolů.

„Nikdo ale nevidí tu skutečnost, že až do roku 2013 na všechny paralympiády přerozděloval všechny finanční prostředky právě Český paralympijský výbor, od roku 2013 finanční prostředky leží na svazech,“ argumentuje s tím, že právě svazy jsou zodpovědné za přípravu.

Čtěte také

A jaká je koncepce toho, aby se český paralympijský sport vrátil na výsluní? Erlebachová vysvětluje, že se do sportu hendikepovaných dostává stále více finančních prostředků ze strany státu – v současném roce to bylo asi 110 milionů korun. To ale podle ní stále nestačí k tomu, aby sportovci mohli být profesionalizováni.

„Chápu sportovce, kteří si naříkají na to, že musí chodit do práce, musí studovat, starat se o rodinu a zároveň si shánět prostředky. Ale na to by se měli ptát svých svazů, kde ty prostředky sehnat,“ říká s tím, že paralympijský výbor od státu peníze nedostává.

Paralympijskému výboru suspenzace nehrozí

Alena Erlebachová rovněž vyvrací informace o tom, že by měl být Český paralympijský výbor suspendován. „Mezinárodní paralympijský výbor s námi diskutuje stanovy, ale Český paralympijský výbor je členem Mezinárodního paralympijského výboru,“ konstatuje.

Moderátorka Marie Bastlová také upozorňuje na stížnosti sportovců, že v Českém paralympijském výboru má rozhodující hlas šest svazů, ale nejsou tam zastoupeny svazy zdravých sportovců. „K tomu, aby se změnila struktura Českého paralympijského výboru, musí existovat shoda mezi všemi členy. A ta doposud není,“ zdůrazňuje Erlebachová.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.