Agatha Christie by oslavila 130. narozeniny. Byla velmi disciplinovaná, vzpomínal na ni její vnuk

15. září 2020

Královna detektivek se narodila 15. září 1890 v anglickém městě Torquay. Stala se nejprodávanější spisovatelkou svého žánru na světě a v počtu prodaných knih ji celosvětově trumfnul jen William Shakespeare.

Pro místní to byla paní Mallowanová, ale celý zbytek světa ji znal coby Agathu Christie. V anglickém hrabství Devon se slavná spisovatelka narodila a později si tu pořídila své letní sídlo.

Její dílo je takovým zvláštním způsobem nadčasové. Její postavy jsou univerzálně přenosné nejen do televize a dalších médií, ale taky do všech možných jazyků a reality zemí po celém světě.
Matthew Prichard

Právě do devonského sídla Greenway zasadila také děj svého románu Hra na vraždu, jehož televizní adaptace s Davidem Suchetem v roli detektiva Hercula Poirota se tu také zčásti natáčela.

„Nepracovala pořád, byla velmi disciplinovaná. Většinou psala knihu tak od dubna do července. V Greenway občas četla korektury, jinak ale léto věnovala maximálně své rodině,“ řekl před pěti lety tehdejšímu zpravodaji Jiřímu Hoškovi vnuk Agathy Christie Matthew Prichard.

Poslechněte si, jak na svoji slavnou babičku vzpomínal.

Spor o Deset malých černoušků

Před pěti lety zvolili čtenáři v globální anketě nejoblíbenějším románem slavné autorky knihu Deset malých černoušků. Román vyšel poprvé v Británii v roce 1939 pod názvem Ten Little Niggers, který odkazuje na dětskou říkanku.

Ve Spojených státech vyšla pod názvem Deset malých indiánů, který byl později změněn na Až tam nezbyl žádný. Tak se jmenoval i úspěšný seriál stanice BBC z roku 2015. Na začátku září letošního roku název knihy změnili také ve Francii na Bylo jich deset.

Dala jsem tu knihu dohromady po příšerně složitém přemýšlení a měla jsem radost, co vzniklo – bylo to jasné, jednoduché, neproniknutelné, a přece to mělo jasné logické vysvětlení.
Agatha Christie o své knize Deset malých černoušků

Nešlo ale jen o změnu titulu. V návaznosti na něj bylo nutné provést řadu textových úprav. Spisovatelčin pravnuk a dědic James Prichard. se změnou souhlasil, protože – jak prohlásil – nechce, aby titul šokoval nebo ubližoval. V češtině slavná detektivka vyšla naposledy před třemi lety, a to pod původním názvem.

Spustit audio

Související