Aerolinky z celého světa ruší lety do Izraele, ČSA budou létat dál

22. červenec 2014

Americký úřad pro letectví dnes všem americkým aeroliniím zakázal po dobu 24 hodin létat do Izraele. Před cestami do Tel Avivu naléhavě varovala aerolinky také Evropská agentura pro bezpečnost civilního letectví. Mnohé světové společnosti už lety zrušily. Reagují tak na výbuch rakety nedaleko letiště v Tel Avivu, která byla vystřelena z Pásma Gazy. České aerolinky zatím budou do Izraele létat dál.

Ještě před rozhodnutím Amerického úřadu pro letectví zrušily spoje americké společnosti Delta Airlines a United Airlines.

Později se k nim přidaly francouzské aerolinie Air France, nizozemská KLM nebo německá Lufthansa. Večer je následovala i nízkonákladová Wizz Air, která zrušila všechny lety do Tel Avivu až do středeční půlnoci.

Například Lufthansa zatím přerušila lety na dobu příštích 36 hodin. Zákaz se týká také dalších společností, které Lufthansa provozuje, tedy Germanwings, Austrian Airlines a Swis. Z Frankfurtu, Berlína, Mnichova, Curychu a Vídně létá na letiště Bena Guriona v Tel Avivu mezi sedmi až deseti spoji denně.

Turecké aerolinky Turkish Airlines vrátily zpět svůj spoj z Istanbulu do Tel Avivu. Společnost rovněž oznámila, že v příštích 24 hodinách ruší veškeré lety do Izraele. Aerolinky provozují velké množství letů do Tel Avivu, druhé největší po izraelské společnosti El Al, uvedla izraelská média.

Čtěte také

Letecké spojení do druhého největšího izraelského města nabízejí i České aerolinie, ty však zatím své lety rušit nebudou.

„České aerolinie opět konzultovaly bezpečnostní situaci na letišti v Tel Avivu s několika bezpečnostními složkami České republiky i Izraele. Na letišti v Tel Avivu je standardní provoz, aktuální situace se neliší od předchozích dnů,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Na základě nejnovějších informací a jejich vyhodnocení se České aerolinie rozhodly provoz do Izraele nepřerušovat. Dnešní spoj do Tel Avivu bude vypraven dle platného letového řádu,“ dodal.

ČSA ale zdůraznily, že bezpečnost leteckého provozu je pro ně prioritou. „Pokud by došlo k významnému zhoršení bezpečnostní situace v Izraeli, ČSA jsou připraveny na to adekvátně reagovat a provoz do Tel Avivu přerušit,“ uvedl mluvčí Šabík.

autoři: kls , , mac , Mirko Kašpar , Petra Novotná , kap , vok | zdroj: ČTK
Spustit audio