85 tun, 50 metrů, 4 tisíce odpracovaných hodin! Naganský expres se podařilo přepravit do muzea v Kunovicích

29. prosinec 2016

Slavný Tupolev, kterým přiletěl hokejový tým z Nagana, je v České republice v Leteckém muzeu v Kunovicích. Zásluhu na tom má tým vedoucího muzea Martina Hrabce. Letadlu, které muzeum získalo za symbolickou korunu, hrozilo, že skončí na šrotišti. „Je to kus technické památky, taková letadla už se dnes nestaví,“ vysvětluje.

Po Concordu to bylo druhé nejrychlejší letadlo, klasický design a tři motory vzadu přidává stroji unikátnost. Celý transport trval dva roky, jádro týmu o 5 lidech odpracoval přes 4 tisíce hodin, svůj čas obětovali prakticky každý víkend. „Máme to štěstí, že máme chápající manželky, které nás podporovaly,“ usmívá se.

Čtěte také

V kampani na Startovači vybrali něco přes milion korun, cílová částka byla 400 tisíc korun, aby mohli přepravit letadlo. „Víc rok jsme na tom pracovali, byla cítit únava, ale veřejnost nám ukázala cestu, abychom to dokončili, hodně nám to pomohlo,“ přiznává.

Celá souprava vážila 85 tun a měřila přes 50 metrů – protáhnout vše po České republice byl oříšek, ale podařilo se. Problémů byla celá řada, ale vše bylo perfektně připravené.

Naganský expres budou moci návštěvníci muzea spatřit v průběhu roku 2018 – na letadlu pracují venku, protože není tak velký hangár, do kterého by se letadlo vešlo. „Nadšenci dokážou udělat i velké věci,“ připomíná.

Za celou dobu zjistil, že lidé dokázali ocenit jejich snahu, zároveň dokážou ocenit kus historie – technické památky všeho druhu se přitom podle něj u nás podceňují.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio