28 interpretů vzdává hold kultovnímu Abraxasu. „Někteří jsou lepší než originál,“ tvrdí Slávek Janda

22. květen 2014

28 skladeb, 28 interpretů a kultovní Abraxas. Tak v kostce vypadá dvojalbum s názvem Tribute Abraxas, které osobitým způsobem mapuje historii kultovní české kapely. Kromě Laury a její tygři na něm hrají třeba Sto zvířat, Vojta Dyk a další.

„Nápad na to, aby 28 různých interpretů pojalo Abraxas po svém, vzešel od našeho manažera a textaře Petra Soukupa,“ popisuje Slávek Janda. „Když jsme začali nahrávat, ukázalo se, že to rozhodně stojí za to. Některé verze jsou opravdu vydařené – možná dokonce i lepší než originál,“ neskrývá.

A jak natáčení desky vypadalo z pohledu jednoho z interpretů? „Bylo to dilema – jestli poctít Abraxas, nebo to udělat po svém,“ říká Karel Šůcha z kapely Laura a její tygři. Ta pro album nahrála píseň Sekám latinu. „Chtěl jsem, aby v každé písni byl punc kapely, která ji zahrála – aby všichni předělali písně podle svého,“ přidává se Slávek Janda.

Kapela Abraxas zanechala na českém hudebním poli výraznou stopu. Vznikla už v roce 1976 a od té doby inspirovala řadu muzikantů. „Ze začátku jsme se věnovali hlavně mystickým tématům,“ zamýšlí se Slávek Janda nad tím, v čem vlastně kultovnost Abraxasu spočívá.

Karel Šůcha v této souvislosti upozorňuje: „My, kdo jsme na Abraxas tenkrát chodili, jsme v jeho muzice cítili pravdu. Věděli jsme, že v hudbě Abraxasu nejsou žádná klišé, která si žádala doba, a že za to kapela něčím platí. Cítili jsme osobní ručení za tvorbu.“

Poslechněte si záznam celého rozhovoru – buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio