Zrušení povinných biosložek paliva nezlevní, přidávat je budeme i tak, zní z Unie nezávislých petrolejářů

10. březen 2022

Cena nafty za 24 hodin vzrostla o 2,15 korun, cena benzínu o 1,70 korun. Ve snaze zastavit růst cen vláda rozhodla zrušit povinné přimíchávání biosložky do paliv a také zrušila silniční daň pro osobní a nákladní auta do 12 tun. „Zrušení povinného přimíchávání biosložky nebude mít na cenu vliv. Distributoři musí snižovat emise v palivech, biosložka je nejjednodušším řešením. Alternativy by se na ceně projevily ještě více,“ říká Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.

„Jsem rád, že se vláda rozhodla zastavit povinné přimíchávání biosložky. Musím s politováním konstatovat, že na cenu to mít vliv nebude. Kromě povinného přimíchávání biosložky musí distributoři taky snižovat emise v palivech, která dodávají na trh. Tím, že vláda zruší povinné přimíchávání, ale nezakáže ho, budeme biosložky přidávat dál,“ vysvětluje Indráček, předseda představenstva unie.

Čtěte také

A dodává, že aktuálně nevidí zásadní řešení, které by mohlo vést ke zlevňování pohonných hmot.

Například zastropování cen by podle Indráčka vedlo třeba k tomu, že by pohonné hmoty v Česku vykoupili zákazníci z okolních zemí, jak to v současnosti dělají třeba čeští řidiči v Polsku. A některé stanice by také mohly přestat prodávat.

„Pokud by jim stát negarantoval, že jim vykryje ztrátu. To se teď děje v Maďarsku, tam řada čerpacích stanic zavírá a ty, které jsou otevřené, jsou otevřené proto, že to mají nařízené od státu. Trh přebírá národní společnost,“ upřesňuje předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související