Zřejmě jsem píchnul do vosího hnízda, říká Jiří Rusnok, který čelí kritice vědců

Co všechno chce ještě stihnout vláda v demisi? Paskov, odvolání šéfů důležitých dopravních institucí, méně peněz pro vědu, snaha o propojení Labe s Odrou a Dunajem… Skutečné plány, nebo pouhá předvolební témata? Premiéra v demisi Jiřího Rusnoka se ptala Veronika Sedláčková.

Před pár dny Jiří Rusnok pobouřil velkou část vědecké komunity, když prohlásil, že Akademie věd mrhá penězi – a že je namístě uvažovat o zrušení některých jejích ústavů. Ostře se proti tomu ohradil třeba předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Čtěte také

„Investice do vědy a výzkumu musí být efektivní,“ říká k tomu premiér v demisi. „Nemyslím si, že si můžeme dovolit základní výzkum na 54 ústavech v 10miliónové zemi. Měly by se sloučit a fungovat efektivněji – za tím si stojím.“

Předseda Akademie věd ČR přitom tvrdí, že Česko do vědy a výzkumu investuje méně, než je průměr Evropské unie. „Máme za sebou mnoho let práce vědeckých institucí. Jejich výsledky přitom jsou, troufám si říct, nedostatečné,“ oponuje na dálku Jiří Rusnok.

O vlně nevole, která se po jeho slovech zvedla uvnitř vědecké komunity, pak říká: „Zřejmě jsem píchnul do vosího hnízda.“

Financování vědy nebylo jediným tématem rozhovoru, který vedla Veronika Sedláčková. Řeč byla třeba o dole Paskov nebo o možném odvolání šéfů důležitých institucí. Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio