Zprávy o šesté 9. listopadu 2012

9. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Problémy mostu ostravské dálnice D1

Jana GULDA, moderátorka:
Korodující ocelové konstrukce a posun mostních pilířů, to jsou dva hlavní problémy mostu ostravské dálnice D1, dříve D47, které potvrdily i posudky německých expertů. Bez oprav, které půjdou do sta milionů korun, by se výrazně zkrátila jejich životnost.

Eva KÉZROVÁ:
A právě nezávisle zahraniční posudky by mohly určit míru odpovědnosti za chyby ať už ze strany státu nebo stavební společnosti. Jak potvrzuje ředitelka úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Pošvářová.

Miloslava POŠVÁŘOVÁ, ředitelka úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic:
V rámci reklamačního řízení a dělení, kdo co zaplatí, bude důležité mít na stole silné argumenty k tomu, abychom zhotovitele přesvědčili, zda za to může on a /nesrozumitelné/ i stát.

Eva KÉZROVÁ:
Za 5 let provozu bylo na zmíněné dálnici odhaleno více než 2 tisíce vad, kterých se společnost Eurovia nezříká. Ale jak zdůrazňuje mluvčí Petra Kučerová, nechce nést i plnou finanční odpovědnost.

Petra KUČEROVÁ, mluvčí, Eurovia:
Všechny reklamované vady projednáváme, nemůžeme ale všechny paušálně akceptovat, dokud se s Ředitelstvím silnic a dálnic nedohodneme na příčinách každé jednotlivé vady.

Eva KÉZROVÁ:
Zjištěné závady na 5 ostravských mostech D1 neznamenají havarijní stav, zatím jen zkracují jejich životnost, a proto se z většími opravami začne nejdříve na jaře.

Miloslava POŠVÁŘOVÁ, ředitelka úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic:
Máme přes zimu prostor, abychom se domluvili na tom, co uděláme nejdřív a co uděláme potom.

Eva KÉZROVÁ:
Eva Kézrová, Radiožurnál.

Poslanec Roman Pekárek pozastaví své členství v ODS

Jana GULDA, moderátorka:
Poslanec Roman Pekárek pozastaví své členství v ODS. Mandát poslance si ale ponechá. Do Poslanecké sněmovny dnes také přišla žádost z pražského vrchního soudu o vydání Pekárka k trestnímu stíhání. O tom by měla sněmovna rozhodnout na nejbližší prosincové schůzi.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Žádost vrchního soudu v Praze o Pekárkovo vydání nikoho ve sněmovně nepřekvapila. Ani šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já myslím, že se dalo očekávat, že ta žádost přijde, předpokládám takřka se stoprocentní jistotou, že sněmovna pana poslance Pekárka vydá.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Mandátový a imunitní výbor sněmovny by se měl kvůli Romanu Pekárkovi sejít 28. listopadu. A takto vidí jeho osud šéf výboru Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
V této situaci podpořím návrh na to, aby ho Poslanecká sněmovna imunity zbavila.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Poslanecký klub ODS Romana Pekárka vyzval, aby složil poslanecký mandát a opustil stranu. Pekárek ale zůstane neoblomný. Mandát poslance si nechá, členství v ODS jen přeruší.

Roman PEKÁREK:
Tam to má vazbu jinou, tam to má vazbu na mojí trestní věc a já jsem v sobě nenašel dostatečný důvod vzdát se mandátu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Dělníci narazili v areálu pardubické chemičky Synthesia na nevybuchlou munici

Jana GULDA, moderátorka:
Dělníci narazili v areálu pardubické chemičky Synthesia na nevybuchlou munici. Na místo přijeli pyrotechnici, kteří dělostřelecký granát vytáhli ze čtyřmetrové hloubky. Zajistili a odvezli k likvidaci. Střela byla podle pyrotechnika Michala Hribika ostrá, funkční a pocházela nejspíš ze 2. světové války.

Michal HRIBIK, pyrotechnik:
Jednalo se o /nesrozumitelné/ dělostřelecký granát ráže 122 milimetrů ruské výroby a pokud by explodovala povrchu, tak by byl ohrožen prostor do vzdálenosti 800 metrů. Při těch výkopových pracech mohl dojít k explozi. A jak už to bylo v hloubce asi 4 metrů, tak ten ohrožený prostor byl menší. Každopádně ten pracovník s tím bagrem byl ohrožen. Ta munice váží kolem 10, 15 kilogramů, takže to nebylo jednoduchý. Odvážíme jí na /nesrozumitelné/ na Ralsku, kde bude odborně zničena.

John skončil ve sněmovních výborech

Jana GULDA, moderátorka:
Sněmovna na návrh TOP 09 a Starostů odvolala předsedu Věcí veřejných Radka Johna z bezpečnostního i mandátového a imunitního výboru. Důvodem byl jeho návrat k novinářské práci a obava, že při ní bude využívat utajované informace. Podle Johna jde o snahu koalice zbavit ho možnosti dohlížet na nezávislost policie.

Radek JOHN:
To byla snaha zrušit poslední kontrolní baštu poté, co ODS získala kontrolu nad ministerstvem vnitra prostřednictvím svého nominanta, poté, co ODS získala kontrolu nad /nesrozumitelné/ prostřednictvím svého nominanta.

Jana GULDA, moderátorka:
Koalice ale trvá na tom, že by John po návratu k novinářské práci mohl využívat utajované informace. Návrh na jeho vyškrtnutí podal předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/:
K mandátovému a imunitním výbor se dostává takový člen ke spisům o jednotlivých případech. Není možné, aby to nebylo v konfliktu zájmu s tím, co Radek John chce dělat. Radek John by si měl vybrat. Podle mě by měl odstoupit i jako poslanec.

Jana GULDA, moderátorka:
Opozice byla proti Johnovu odvolání, ztratila tak většinu ve výborech.

Víkend bude v Česku hodně větrný

Jana GULDA, moderátorka:
Víkend bude v Česku hodně větrný. Meteorologové varují, že vítr zasáhne hlavně východ a sever Čech a taky většinu území Moravy. Nejsilnější nárazy budou v Beskydech, Jeseníkách a v Krkonoších, potvrzuje to meteorolog Imrich Drapák.

Imrich DRAPÁK, meteorolog:
Ten vítr bude dosahovat na těch Krkonoších nebo na těch Orlických horách nárazy 25 až 30 a potom hlavně na těch Krkonoších, na těch vrcholcích kolem až 35 metrů za sekundu, což je 120 až 130 kilometrů v hodině.

New York se stále ještě vzpamatovává z řádění hurikánu Sandy a sněžné bouře

Jana GULDA, moderátorka:
New York se stále ještě vzpamatovává z řádění hurikánu Sandy a sněžné bouře. V největším severoamerickém městě zůstávají sta tisíce lidí bez elektřiny a benzínky omezily prodej pohonných hmot. Řidiči mohou tankovat jen obden. V New Yorku je i náš zvláštní zpravodaj Pavel Polák.

Pavel POLÁK:
V New Yorku je krásný slunečný den, ale následky bouře Sandy a sněhové vánice, kterou přinesla bouře /nesrozumitelné/ jsou vidět v Manhattanu, kde právě stojím, všude. Dělníci pracují ve dne v noci na tom, aby opět fungovala elektřiny. V Dolní Manhattanu zatím stojí ohromné generátory, které v noci osvětlují ulice a které dodávají proud klíčovým budovám. /Nesrozumitelné/ začíná být nedostatek benzinu. Starosta New Yorku Michael Bloomberg chce zavést benzin na příděl. Z New Yorku Pavel Polák, Radiožurnál.

V Německu se od ledna nebudou platit regulační poplatky

Jana GULDA, moderátorka:
Ze Spolkového sněmu přišla dobrá zpráva pro lékaře i pacienty. V Německu se už od ledna nebudou platit regulační poplatky. Zatím si pacienti museli připravit 10 eur každého čtvrt roku při každé první návštěvě lékaře. Zdravotní pojišťovny mají pokladny plné a tak proti zrušení poplatků nehlasoval ani jeden ze zákonodárců.

Jitka MALÁ:
Němečtí doktoři vítají, že budou mít o trochu víc času na pacienty. Připojuje se k nim i český lékař Karel Cechl, který stejně žádný zvláštní efekt v poplatků nezaznamenal.

Karel CECHL, lékař:
Já praktikuji už v Německu 20 let, takže jsem zažil i tu dobu před zavedením regulačním poplatků a nevidím žádnou velkou změnu před a po zavedení.

Jitka MALÁ:
Rozhodnutí parlamentu se tak nelíbí jen zdravotním pojišťovnám, které po zrušení regulačních poplatků přijdou zhruba o 2 miliard eur ročně. Jitka Malá, Radiožurnál.

Mrtvý muž byl dnes nalezen v rezidenci švédského premiéra Fredrica Reinfelta

Jana GULDA, moderátorka:
Mrtvý muž byl dnes nalezen v rezidenci švédského premiéra Fredrica Reinfelta. Zpráva o střelbě, která nálezu předcházela, vyděsila švédskou veřejnost, jak se ale později ukázalo, tragédie pravděpodobně neměla politický motiv.

Tomáš SNIEGOŇ:
Tragédie, která je podle dosud známých zpráv sebevraždou člena stráže premiérovy rezidence, vyvolala v centru Stockholmu rozsáhlý policejní zásah, avšak již krátce poté policie oznámila, že v budově zřejmě nebyl spáchán žádný trestný čin. Strážný se uvnitř takzvaného Sagerského paláce údajně zastřelil vlastní legálně drženou zbraní. Premiér Fredric Reinfelt byl v inkriminovaném okamžiku na návštěvě jedné ze stockholmských redakcí novin a podobně jako zbytek jeho rodiny zůstal mimo nebezpečí. Podle vládní mluvčí Reinfelt nebude událost vůbec komentovat. Oficiální informace jsou ještě stále pouze kusé, neboť policejní vyšetřování pokračuje. Ze Švédska pro Radiožurnál Tomáš Sniegoň.

Hejtmanem Vysočiny bude opět Jiří Běhounek z ČSSD

Jana GULDA, moderátorka:
Hejtmanem Vysočiny bude opět Jiří Běhounek z ČSSD. Dnes ho zvolilo krajské zastupitelstvo. Na Vysočině vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM a dnes se rozhodlo i v dalších dvou krajích. Hejtmanem Moravskoslezského bude Miroslav Novák a jihočeský povede Jiří Zimola, oba sociální demokraté. ČSSD v obou regionech vytvořila koalici s komunisty. A na jihu Čech kvůli tomu vznikla petice. Její autor, učitel Martin Rosocha z Třeboně hejtmana Zimolu vyzývá, aby koaliční smlouvu s KSČM přehodnotil. Vadí mu, že školství dostala na starost komunistka Vítězslava Baborová. Petici už podepsalo přes 1700 lidí. Podle hejtmana Zimoly je to ale hysterie lidí kvůli spojení ČSSD a komunistů.

Jiří ZIMOLA, hejtman Jihočeského kraje /ČSSD/:
Mám pocit, že rozhodují konkrétní věci, paní radní ještě ve školství neudělala vůbec nic a už je proti ní prostě takováhle vlna a už možná někdo ničím vyhrožuje. To mi prostě nepřipadá korektní.

autor: jve
Spustit audio