Zprávy o šesté 29. prosince 2010

29. prosinec 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kritika ze všech stran se kvůli hromadným výpovědím nemocničních lékařů sype na ministra zdravotnictví.

osoba:
Že by ta situace nějak eskalovala, že by dospěla až k vyhlášení krizového stavu, já nevěřím.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Za fiasko mezinárodní policejní akce na dopadení drogového gangu může podle slovenského policejního prezidenta turecká strana.

osoba:
Tím pádem je sílou operace trestního procesu dokázat odběratele, identifikovat laboratoř se nepodařilo.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Italská policie šetří, kdo stojí za výbuchem dalších dvou náloží. A počasí, zítra bude oblačno a mrazivo, naměříme minus 10 až minus 6 stupňů. Hezký podvečer přeje Kateřina Causidisová.

Kampaň Lékařského odborového klubu Děkujeme odcházíme se opět přiostřila

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kampaň Lékařského odborového klubu Děkujeme odcházíme se opět přiostřila. Na ministra zdravotnictví Leoše Hegera se kvůli hromadným výpovědím nemocničních lékařů po celé republice sype kritika ze všech stran. Ředitelé nemocnic, kterým pražská kancelář tento týden doručuje výpovědi, připravují krizové scénáře.

Lenka JANSOVÁ:
Největší kritiku si ministr Heger vysloužil za svůj nápad, že by mohli hejtmani vyhlásit stav nebezpečí. Politici by pak prý mohli přinutit lékaře dočasně pracovat. Podle Leoše Hegera si ale část doktorů výpověď nakonec rozmyslí.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Na kolik je platová situace nepříjemná v nemocnicích, tak není zase tak katastrofální, aby se musely dělat nějaká extrémistická řešení.

Lenka JANSOVÁ:
Do Hegera se nejostřeji pustil stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath z ČSSD.

David RATH, hejtman Středočeského kraje /ČSSD/:
Pane ministře Hegře, buď začněte konat, anebo odstupte. Situace je příliš vážná na to, abyste nedělal nic.

Lenka JANSOVÁ:
Ke konci roku dává výpověď třetina nemocničních doktorů. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Stát vyplatí ČSOB 1,6 miliardy korun

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Stát prohrál arbitráž s Československou obchodní bankou a musí jí zaplatit skoro 2 miliardy korun. Rozhodčí soud mezinárodní obchodní komory v Paříži tak rozhodl poslední větší spory v kauze zkrachovalé IPB, kterou ČSOB v roce 2000 převzala.

Tomáš MEDEK:
Arbitři rozhodli o dvou žalobách. V té první se ČSOB domáhala proplácení pohledávky IPB za společností J. Ring ve výši 1,6 miliardy korun. Peníze teď bance musí vyplatit stát.

Ivo MĚŠŤÁNEK, mluvčí ČSOB:
Ministerstvo financí /nesrozumitelné/ má v rámci systému záruk proplatit do 15 dnů, celková suma, kterou by měl stát ČSOB vyplatit za pohledávku J. Ring, by se měla pohybovat ve výši 1,6 miliardy korun, plus ušlé úroku v řádu zhruba stovek milionů korun.

Tomáš MEDEK:
Říká mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Ministerstvo financí v roce 2007 zareagovalo na arbitráž o tuto spornou pohledávku protižalobou. V ní požadovalo vrácení 33 miliard korun za vyplacené záruky za padlou IPB. Podle něj měla ČSOB peníze získat nad rámec původních dohod. Také tuto žalobu ale rozhodčí soud zamítl. Ministerstvo financí zatím rozhodnutí arbitrů zkoumá a vyjádří se k němu zítra. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Věci veřejné rozhodují o tom, jakým způsobem bude vláda prosazovat chystané reformy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Věci veřejné rozhodují o tom, jakým způsobem bude vláda prosazovat chystané reformy. Vnitrostranického internetového referenda se účastní na 20 tisíc členů a příznivců Věcí veřejných. Vyjadřují se i k tomu, jestli budou k přijetí reformních kroků potřeba hlasy opozice.

Václava VAŘEKOVÁ:
Jedna z otázek se týká toho, jestli by reformy měli zákonodárci přijmout v podobě ústavních zákonů. K jejich prosazení je ale potřeba hlasů tří pětin zákonodárců. Vládní strany ale takovou sílu nemají. Potřebovaly by proto podporu opozice.

Petr GAZDÍK, šéf poslanců TOP 09:
Toto vidím jako nějakou nesmyslnou ústupovou taktiku a věřím, že "véčkaři" to referendum nepodpoří.

Václava VAŘEKOVÁ:
Hodnotí postup Věcí veřejných šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Podle místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake má ale být výsledek referenda pro stranu závazný.

Karolína PEAKE, místopředsedkyně Věcí veřejných:
Je pro nás závazným mantinelem pro vyjednávání v rámci koalice, ano.

Václava VAŘEKOVÁ:
Poslanec ČSSD David Rath ale pokládá za zbytečné měnit kvůli reformám Ústavu.

David RATH, poslanec ČSSD:
Ústava není ten dokument, který by měl psát, třeba kolik máme mít lékařů na počet obyvatel, nebo kolik nemocnic, nebo jak máme mít placené léky.

Václava VAŘEKOVÁ:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Romské děti častěji končí ve vzdělávání dřív, než jejich vrstevníci

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Romské děti častěji končí ve vzdělávání dřív, než jejich vrstevníci. Až 16 procent romských dětí vycházejících z devátých tříd poblíž sociálně vyloučených lokalit ve vzdělávání nepokračuje. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala společnost GAC.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Častěji než jejich vrstevníci směřují romské děti na obory s výučním listem, které řada z nich ale nedokončí. Jen 14 procent jich přechází na maturitní obory, na gymnázia se jich hlásí méně než 2 procenta. Menší šance na vyšší vzdělání ale nemají jen romské děti, v regionech s velkým počtem sociálně vyloučených lokalit jako je Karlovarský, Ústecký, Moravskoslezský a Olomoucký kraj se to týká i jejich neromských spolužáků.

Ivan GABAL, sociolog:
Ty romské děti z hlediska svých vzdělanostních šancí jsou v hlubším propadu, než jejich neromští spolužáci, ale jejich neromští spolužáci jsou i ve stejně hlubokém propadu ve srovnání se svými vrstevníky z jiných regionů a jiných škol.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Potvrdil za autory studie sociolog Ivan Gabal. Podle toho z průzkumu vyplynulo i možné řešení těchto problémů. To chce nabídnout ministerstvo školství, které analýzu zaplatilo. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Nic netušící český řidič kamionu se připletl do mezinárodní policejní akce protidrogové mafii

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nic netušící český řidič kamionu se připletl do mezinárodní policejní akce protidrogové mafii. Vezl 15 tun acetanhydrátu, který se používá při výrobě heroinu. Zásilka byla ale deklarována jako čistící prostředky pro Turecko. Kvůli chybě policie strávil Zdeněk Pekra vánoční svátky v tureckém vězení a přijde o práci. Do země má na rok zakázaný vstup, přesto se slovenská policie, která celou akci organizovala, brání, že za nic nemůže.

Ondřej BOUDA:
Objednávku zadávala podle slovenského policejního prezidenta drogová mafie. A policisté jí jen sledovali. Česká firma proto může být do obchodu s drogami zapojena. I když řidič je podle něj určitě nevinný. Jaroslav Spišiak také dodal, že chyba se stala na turecké straně. Přestože tamní celníci byli ovšem dopředu informování, tak náklad pečlivě zkontrolovali a celou akci tak překazili. Zásilka se proto nedostala k adresátům, který tudíž policie žádnou trestnou činnost neprokáže. Za mřížemi skončili jen dva překupníci na Slovensku. Nevinný řidič se teď s policií chce soudit o náhradu škodu. Žalobu chystá i česká firma, která podle svého ředitele také nic netušila a přišla o kamion, který je v Turecku zadržován jako důkazní materiál. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Na severu Itálie explodovaly dvě bomby. Nikdo nebyl zraněn

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Itálie letos neprožívá klidný konec roku. Po sérií výbušných balíčků doručený na velvyslanectví Švýcarska, Chile a Řecka na zastupitelských úřadech v Římě mají strach z podezřelých balíčků. Naštěstí se jedná většinou o plané poplachy. Poslední v řadě byl na velvyslanectví Spojených států při Svatém Stolci. V severní Itálii ale skutečně vybuchly dvě podomácku vyrobené nálože před sídlem strany Liga severu.

Vědunka LUNARDI:
Dvě podomácku vyrobené nálože z presovaného černého prachu položili před sídlo Ligy severu v obci Gemonio u Varese dva maskovaní muži, jak vyšetřovatelé zjistili ze záznamu bezpečnostních kamer. Výbuchy rozbily okna, způsobily škody, ale naštěstí nikoho nezranily. Policie hledá pachatele mezi levicovými extrémisty ze sociálních center. Liga severu je extrémní levici trnem v oku, protože žádá už léta daňový federalismus, se kterým zůstane většina daní v oblasti, ve které byly vybrány. Levice jej odmítá, protože je nevýhodný pro italský jih. Z Itálie pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

V Dánsku se chystal útok na deník, který zveřejnil karikatury

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Dánská policie překazila útok na deník JyllandsPosten, který v roce 2005 otiskl karikatury proroka Mohameda. Útočníci chtěli vtrhnout do redakce a pozabíjet tam co nejvíce lidí. Čtyři podezřelí z přípravy atentátu byli zatčeni v Dánsku a pátého člena skupiny zadržela policie v sousedním Švédsku. Dánský ministr spravedlnosti označil chystaný útok za dosud nejvážnější teroristickou hrozbu v Dánsku.

Tisíce domácností v Severním Irsku jsou kvůli mrazům bez vody

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Už 8 dní jsou bez vody tisíce domácností v severním Irsku. V 77 městech a vesnicích silné mrazy roztrhaly potrubí. Pomoc nabízí skotská vláda.

Milan KOCOUREK:
Severoirská vodárenská společnost oznámila, že krizová situace by mohla trvat ještě několik dní. Místní samosprávy se snaží dodávat do nejhůř postižených oblastí vodu v lahvích a nabízejí sprchování zdarma. Radnice severoirského hlavního města Belfastu otevřela tři sportovní střediska pro distribuci pitné vody a zájemci se tam mohou také zdarma sprchovat. Pitná voda se přečerpává z cisteren do přinesených nádob, každá domácnost dostává maximálně 20 litrů vody. Severoirští činitelé odpovědní za dodávky vody pořádají mimořádné zasedání, kde hodlají situaci řešit. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Severovýchod Austrálie stále bojuje s rozsáhlými záplavami

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Katastrofální záplavy nadále komplikují život obyvatele na severovýchodě Austrálie. Zatímco voda na mnoha místech stále stoupá, vláda zřídila fond na financování obnovy regionu.

Pavla HŮLOVÁ:
Záchranné týmy v zaplavených oblastech australského státu Queensland evakuují obyvatele z nedostupných míst. Mezi evakuovanými je například kompletní populace městečka Theodor, kde zůstalo jen několik policistů, kteří mají zabránit případnému rabování opuštěných domů. Voda v řekách na mnoha místech nadále stoupá. Vláda Queenslandu mezitím zřídila fond obnovy, do něhož vložila jeden milion australských dolarů. Stejnou částkou přispěla i australská federální vláda, jejichž předsedkyně přislíbila dlouhodobou pomoc regionu. Škody bezprostředně způsobené záplavami se odhadují na jednu miliardu dolarů. Celkový dopad na australskou ekonomiku může ale podle ekonomů být až šestinásobný. Z Austrálie pro Radiožurnál Pavla Hůlová.

Spustit audio