Zprávy o šesté 29. ledna 2012

29. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Z Ruska k nám míří silný mráz

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Z Ruska k nám míří silný mráz, příští týden mohou nejnižší teploty klesnout až k minus třiceti stupňům Celsia.

Renata PRÁTOVÁ:
Mrazy nejdřív postihnou Olomoucký a Moravskoslezský kraj, postupně se rozšíří na celou republiku, nejvíc ale přituhne v závěru týdne.

Miloš DVOŘÁK, Český hydrometeorologický ústav:
Minimální teploty budou kolem minus sedmnácti, v severovýchodní polovině území kolem minus dvaceti a v mrazových kotlinách kolem minus třiceti, ojediněle až minus pětatřiceti stupňů Celsia.

Renata PRÁTOVÁ:
Potvrzuje Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Silné mrazy mohou poškodit průmyslová, nebo energetická zařízení a způsobit problémy například v zásobování. Podcenit by je neměli hlavně chronicky nemocní lidé, děti a senioři, pokud už vyrazí ven, měli by se teple obléknout a chránit si nekryté části těla krémy. Odborníci také upozorňují na to, že není vhodné pít alkohol. Renata Prátová, Radiožurnál.

Smog dusí Moravskoslezský kraj a šíří se i do okolních regionů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Inverzní počasí a slabý vítr pak zhoršil smogovou situaci na severu Moravy a Slezska. Šestý nejvyšší stupeň znečištění hlásí měřící stanice v Třinci, Frýdku Místku a v Českém Těšíně, v dalších částech kraje je situace jen o něco lepší a smog se šíří dál směrem na střední Moravu.

Ivana ŠULÁKOVÁ:
A nebude líp, varuje ostravský meteorolog Zbyněk Návrat.

Zbyněk NÁVRAT, ostravský meteorolog:
I nadále budou rozptylové podmínky velice nepříznivé.

Ivana ŠULÁKOVÁ:
Lidé na severu Moravy už smog nepřekvapí, Dagmar Bičová pracuje v Třinci jako kantorka a dobře ví, jak se ovzduší podepisuje na absenci jejích žáků.

Dagmar BIČOVÁ, kantorka:
Řada těchto dětí má opakované chronické záněty horních cest dýchacích.

Ivana ŠULÁKOVÁ:
V Moravskoslezském kraji zatím vyhlásili meteorologové signál regulace pro Třinecko a Ostravsko Karvinsko, platí až do odvolání. Pro Radiožurnál Ivana Šuláková, Ostrava.

Pražská ODS bude zítra volit nového předsedu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pražská ODS bude zítra volit nového předsedu, protikandidátem primátora Bohuslava Svobody je bývalý pražský radní Jiří Janeček, pokud by Svoboda vyhrál, mohl by dokončit sérii změn nastartovaných na podzim, stávající šéf ODS Praha Boris Šťastný oznámil odchod poté, co se Svoboda bez jeho vědomí domluvil na radniční koalici s TOP 09.

Lucie HUSÁROVÁ:
Svoboda by však v případě svého vítězství rád obměnil celý tým, primátorův protikandidát Jiří Janeček je proti.

Jiří JANEČEK, bývalý pražský radní a protikandidát:
Že bychom měli volit pouze předsedu a prvního místopředsedu pražské ODS, protože současným kolegům místopředsedům pořád ještě nevypršel jejich mandát.

Lucie HUSÁROVÁ:
Janeček má nominaci od své domovské Prahy 11. Svoboda, který má podporu 12 z celkem 15 oblastí, je přesvědčený, že pondělní volba je zlomová a pražská ODS by se kromě jiného měla vrátit k otevřenosti.

Bohuslav SVOBODA, pražský primátor:
Že je samozřejmě schopná svými vnitřními mechanismy vyrovnat se všemi projevy klientelismu, které se do politického světa dostaly.

Lucie HUSÁROVÁ:
Pokud Svoboda zvítězí, uvolní se post prvního místopředsedy, tím by se mohl stát náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, který také získal na oblastních sněmech většinovou podporu. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Írán odložil hlasování o zastavení ropných dodávek do Evropy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Íránský parlament odložil hlasování o okamžitém zastavení ropných dodávek do Evropy, EU v pondělí rozhodla, že přestane ropu z Íránu nakupovat od července, aby si do té doby evropské vlády našly náhradní dodavatele. Íránci proto chtějí ropné embargo uspíšit, aby jeho dopady zasáhly i nepřipravené Evropany.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Šéf Národní íránské ropné společnosti Ahmad Kal'ebání prohlásil, že Teherán může dodávky zastavit prakticky okamžitě. Spolu s dalšími íránskými činiteli tvrdí, že evropské embargo zasáhne více samotné Evropany, než Íránce. Nedělní jednání parlamentu ale nakonec hlasováním neskončilo. Poslanci prý u tak zásadního kroku čekají na další ekonomické analýzy. Íránští i západní experti varují, že stažení íránské ropy ze západních trhů vyžene globální ceny suroviny o desítky dolarů za barel. Z Evropy také zaznívají hlasy, že bez přísunu íránské suroviny může mít ekonomické a technické problémy řada evropských rafinérií. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Belgie se připravuje na generální stávku veřejného i soukromého sektoru

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Belgie se připravuje na generální stávku veřejného i soukromého sektoru. Od večera nepojedou vlaky a zítra má být doprava v této zemi zcela ochromena, zastaví se výroba v mnoha podnicích a zavřené mají zůstat veřejné instituce, stávka se může dotknout i mimořádně svolaného summitu EU.

Pavel NOVÁK:
Už ve 22 hodin se zastaví provoz na belgické železnici. Přes Brusel nepojedou ani mezinárodní vlaky Thalys do Paříže, Amsterdamu nebo Frankfurtu nad Mohanem. Zastaví se také expres Eurostar do Londýna. Bruselské letiště Zaventem vyzývá cestující, aby se informovali u svých leteckých společností, jestli jejich spoj do Bruselu letí. Dispečeři letového provozu se zatím ke stávce nepřipojili, ale i kvůli dalším stávkujícím službám může být provoz letiště značně zpomalený. Kvůli absenci veřejné dopravy se mezi lidmi zvýšil zájem o organizovanou spolujízdu autem. Odboráři ale ohlásili, že budou blokovat vjezdy do měst. Problémy dostat se do centra Bruselu tak mohou mít i státníci evropské sedmadvacítky, kteří se mají sejít na mimořádně svolaném summitu Unie. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Italští záchranáři kvůli špatnému počasí znovu odložili odčerpávání paliva

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Italští záchranáři kvůli špatnému počasí znovu odložili odčerpávání paliva z lodi Costa Concordia a pátrání po pohřešovaných. Povětrnostní podmínky podle meteorologů nebudou lepší ani v následujících dnech, potápěči včera našli tělo další ženy, ta je tak sedmnáctou dosud nalezenou obětí. Costa Concordia ztroskotala 13. ledna.

Malá výcviková střediska vodících psů se bojí, že budou muset skončit

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Malá výcviková střediska vodících psů se bojí, že budou muset skončit, důvodem je změna, kterou přinesla sociální reforma, podle ní mají nárok na dotaci při pořízení vodícího psa ti nevidomí, kteří využijí výcvikové středisko s členstvím v mezinárodní organizaci. Větší školící z centra podmínky splní, menším ale hrozí zánik.

Helena NERGLOVÁ, vedoucí výcviku vodících psů:
Na naše peníze tam musím odevzdat 39 tisíc, což pro mě, jako pro malý subjekt je finanční zátěž, neříkám, že nepřekonatelná, ale zbytečná.

Václava MAREŠOVÁ:
Popisuje svou situaci vedoucí výcviku vodících psů Helena Nerglová. Má štěstí, její organizace splňuje i podmínku, týkající se potřebného počtu vycvičených psů. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce podle Michaely Kepkové, vedoucí oddělení dávkových systémů členstvím v mezinárodní organizaci zajistit stejnou úroveň vycvičených psů.

Michaela KEPKOVÁ, vedoucí oddělení dávkových systémů:
Aby se nestalo, že pes vycvičený, byť při dobré vůli, tak za nějakou dobu se zjistí, že tento pes nebyl vhodný.

Václava MAREŠOVÁ:
Nevidomý Petr Mašek ale od změny zákona čekal, že zlepší práva nevidomých, pokud nebudou s vodícím psem spokojeni.

Petr MAŠEK, nevidomý:
Dokonce ani kdyby se objevil problém u cvičitelského subjektu, který je už členem nějaké té organizace, tak tam neexistuje možnost s tou organizací jednat.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Skončila výstava o posledních dnech císaře Rudolfa II.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dlouhá fronta před vchodem do středního traktu Pražského hradu dokazovala velký zájem o výstavu o posledních dnech císaře Rudolfa II. a jeho pohřbu, expozice právě teď končí. Správa Pražského hradu ji uspořádala ke čtyřstému výročí císařova úmrtí, některé návštěvníky nalákala i možnost podívat se do jinak nepřístupných částí hradu, potvrdil kustod Jaroslav Novák.

Jaroslav NOVÁK, kustod:
Sem do té Široké chodby se normálně návštěvníci nedostanou, je to pouze tady s tou Rudolfovou galerií a se Španělským sálem k vidění výše v Den otevřených dveří. Tyhle ty dva prostory, které jsou otevřeny, že to hodně nalákalo lidi a že sem jezdí i z venkova. V pátek tady byla největší návštěva, přes dva tisíce návštěvníků platících a k tomu ještě několik škol.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Celkem přišlo na výstavu trvající deset dní na 17 000 lidí, od února na ní naváže expozice obrazů Rudolfových dvorních umělců.

autor: jut
Spustit audio