Zprávy o šesté 28. listopadu 2012

28. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministr obrany Vondra oznámil, že 7. prosince skončí ve vládě

Jana GULDA, moderátorka:
Vláda Petra Nečase přišla o dalšího člena. V čele ministerstva obrany končí Alexandr Vondra z ODS. Svoji rezignaci odůvodnil ztrátou důvěry voličů, což ukázaly říjnové senátní volby. Vondra úřad povede do 7. prosince. Kdo ho nahradí, premiér Petr Nečas zatím tají. Představu o novém ministrovi už ale údajně má.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Výsledky senátních voleb vystavily Alexandru Vondrovi nejdřív stopku do horní parlamentní komory a vedení ODS. A teď ho dohnaly i na vládní úrovni. Za svým působením v čele resortu si odcházející ministr stojí, i když, jak říká, nebyla to rozhodně procházka růžovým sadem.

Alexandr VONDRA, odstupující ministr obrany /ODS/:
2,5 roku mé práce na ministerstvu obrany je něco, za co se v žádném případě nemusím stydět.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Vondru za jeho práci pochválil premiér a šéf ODS Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Byl nejkompetentnější ministr obrany posledních 20 let.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ocenění se Vondrovy dostalo i od opozice, konkrétně jeho stínového protějšku Jana Hamáčka z ČSSD.

Jan HAMÁČEK, stínový ministr obrany /ČSSD/:
Byl člověkem, který se pokusil zreformovat ministerstvo obrany.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Vondra byl posledním ministrem ODS z původní vládní sestavy, kterého Nečas zatím nevyměnil. Dlouhodobě čelil kritice kvůli kauze ProMoPro a jako šéf obrany také kvůli nevyřešené otázce budoucnosti českého stíhacího letectva. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Elektřina zdraží o 2,5 procenta, plyn o víc než 4

Jana GULDA, moderátorka:
Plyn příští rok zdraží o více než 4 procenta. Ceny elektřiny porostou o téměř 2,5 procenta. To je předpověď Energetického regulačního úřadu. Růst cen bude v jednotlivých regionech rozdílný. Proč energie zdražuje, to vysvětluje analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Michal ŠNOBR, analytik J&T Banky:
Protože roste příspěvek na obnovitelné zdroje, to je myslím úplně zásadní položka, která v podstatě způsobuje růst ceny pro spotřebitele, a to za okolností, kdy v podstatě silová cena elektřiny, to znamená, elektřina vyprodukovaná klasickými elektrárnami klesá.

Hlavní železniční tah z Prahy na Slovensko stojí

Jana GULDA, moderátorka:
Hlavní železniční tah z Prahy na Slovensko stojí, zhruba před hodinou srazil člověka v koridoru u Pardubic projíždějící vlak. Na pardubickém nádraží je teď i naše reportérka Iveta Záleská. Iveto, jak nehoda ovlivnila dopravu právě teď v té odpolední špičce.

Iveta ZÁLESKÁ:
Hezké odpoledne. Tak tady v Pardubicích na nádražní hale, v nádražní hale čeká na svůj spoj podle mého odhadu zhruba 150 lidí. Zpožděny jsou téměř všechny vlaky, které v Pardubicích zastavují, včetně těch regionálních osobních vlaků. U dálkových vlaků, když se teď aktuálně podívám na informační tabuli, svítí zpoždění zhruba 60 minut, nicméně v tuto chvíli se už začíná ta doprava trošku rozhýbávat, takže cestující, kteří přichází sem na nádraží, tak možná mohou stihnout z některých ze zpožděných vlaků. Z Pardubic pro Radiožurnál Iveta Záleská.

Dohromady 9 podnětů dostal Nejvyšší správní soud v souvislosti s prezidentskou volbou

Jana GULDA, moderátorka:
Dohromady 9 podnětů dostal Nejvyšší správní soud v souvislosti s prezidentskou volbou. Se žalobou se na něj obrátili všichni tři vážní kandidáti, které ministerstvo vnitra odmítlo zaregistrovat.

Jana BOBOŠÍKOVÁ, šéfka Suverenity:
Já si myslím, že mě ministerstvo vnitra jednoznačně poškodilo tím, že zvolilo pro registraci prezidentských kandidátů výpočet, který neodpovídá matematickým zákonům, logice a zdravému rozumu.

Martin DRTINA:
Uvedla v návrhu Jana Bobošíková. Té jako jediné by použití vzorce podle jiného výkladu zákona pomohlo. Její soupeř v boji o Hrad Vladimír Dlouhý protestuje i proti posuzování konkrétních předpisů.

Vladimír DLOUHÝ, ekonom:
Našli jsme konkrétní případy, kdy člověk byl vyřazen dokonce v jednom případě jako neexistující, kdy ten člověk existuje.

Martin DRTINA:
Volební senát soudu má na rozhodnutí čas do 13. prosince. Podle jeho předsedy Vojtěcha Šimíčka se rovnou pustil do práce.

Vojtěch ŠIMÍČEK, předseda senátu:
Nyní samozřejmě to je v té úplně nejčerstvější fázi, kdy komunikujeme s účastníky řízení, informuje o složení senátu, oni samozřejmě mohou namítat naši podjatost.

Martin DRTINA:
Jako poslední instance mohou neúspěšní kandidáti využít Ústavní soud. Martin Drtina, Radiožurnál.

Hygienici přitvrzují v kontrolách alkoholu

Jana GULDA, moderátorka:
Hygienici přitvrzují v kontrolách alkoholu. Právě dnes totiž vypršela 60denní lhůta, kterou měli prodejci na opatření takzvaných rodných listů alkoholu vyrobeného v letošním roce. Například v Ostravě vyrazili do terénu všichni pracovníci, kteří mají takové inspekce v kompetenci. Jen během dneška prošly desítky provozoven. Na prohlídku jednoho z barů v centru Ostravy se s nimi vydal i Radiožurnál.

Iva BAROŇOVÁ, ostravská hygienička:
Zkontrolujeme, které jsou z roku 2012 a podíváme se do skladu.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Říká ostravská hygienička Iva Baroňová. Spolu s kolegyní prochází všechny prostory a šarže na lahvích kontrolují s certifikáty původu i s pomocí lupy.

Iva BAROŇOVÁ, ostravská hygienička:
Toto je kód, jedině s lupou a po prosvětlení vidíme, že začíná L2. Dvojka znamená, že to bylo vyrobeno v letošním roce, takže k tomu budeme požadovat doklad o původu.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Tři z zkontrolovaných lahví se nedaří barmance doložit.

barmanka:
Vím, kde je mám hledat, právě proto je hledám.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Jde o lahve zahraniční a nevypadají podezřele. Hygieničky dávají provozovateli ještě šanci, aby do zítřka dokumentaci doložil. Pro Radiožurnál Iva Havlíčková, Ostrava.

Policie chce zabavit skoro čtyři miliony z účtu Věcí veřejných

Jana GULDA, moderátorka:
Policie chce Věcem veřejným zabavit z účtu 4 miliony korun. Ty mají souviset s nekalým obchodem s pohonnými hmotami, kvůli kterým detektivové zadrželi 15 lidí.

Petr MEDEK:
Policisté zatýkali kvůli daňovým únikům při obchodech s pohonnými hmotami. Stát měl přijít o téměř čtvrt miliardy korun. Mezi zadrženými je podle serveru Týden.cz i hlavní sponzor Daniel Musil. Toho média spojují s celou řadou firem, které se mezi sponzory Věcí veřejných objevují. Místopředsedkyně strany Jana Drastichová ale trvá na tom, že jejich účty prošly důkladnou kontrolou.

Jana DRASTICHOVÁ, místopředsedkyně strany /VV/:
Nemáme žádné informace a nikdy jsme neměli, že by peníze od sponzorů strany byly v podezření, že jsou spojeny s trestnou činností nebo snad dokonce z trestné činnosti pocházely.

Petr MEDEK:
Věci veřejné dostaly v loňském roce od sponzorů skoro 40 milionů korun. Předseda strany Radek John už dříve řekl, že od Musila bylo jenom půl milionu. Po policii teď chce vysvětlení, proč jim část peněz zablokovala. Petr Medek, Radiožurnál.

Sněmovna schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok

Jana GULDA, moderátorka:
Sněmovna schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem 100 miliard korun. Opozice rozpočet kritizovala. Vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.

Odbory po třech dnech přerušily stávku ve slovenském školství

Jana GULDA, moderátorka:
Odbory dnes po třech dnech přerušily stávku ve slovenském školství. Zítra se tak ve školách začne znovu učit. Protest požadující 10procentní zvýšení platů byl přitom původně vyhlášený na dobu neurčitou. Řada škol odboráře kritizuje za to, že vládě ustoupili příliš brzy. Některé školy zvažují, že budou stávkovat dál na vlastní pěst. O dalším osudu stávky rozhodnou odbory do konce týdne.

Vojtěch BERGER:
Učitelé i další zaměstnanci se zítra vrátí do škol. Jestli půjde o definitivní tečku za nejmasovějším protestem za vlády Roberta Fica, ukážou příští dny.

osoba:
Musíme držet spolu.

Vojtěch BERGER:
Premiér Fico včera s odboráři jednal několik hodin. Schůzka sice nepřinesla žádný výsledek, odborům ale prozatím stačí to, že s nimi vláda vůbec mluví.

osoba:
Oni /nesrozumitelné/.

Vojtěch BERGER:
Vláda už dříve nabídla zaměstnancům ve školství zvýšení platů o 5 procent, školské odbory požadovaly dvojnásobek. Teď ale naznačují ochotu domluvit se na kompromisním řešení. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Eurozóna by mohla mít zvláštní rozpočet nebo vydávat společné dluhopisy

Jana GULDA, moderátorka:
Státy eurozóny musejí předat velkou část svých pravomocí do Bruselu, navrhuje to Evropská komise, podle které je to nutné v zájmu přežití eura. Měl by existovat například zvláštní společný rozpočet pro eurozónu. K některým návrhům se můžou přidat i státy s vlastní měnou jako je Česko. To navíc musí podle platných smluv euro v budoucnu přijmout.

Ondřej HOUSKA:
"Evropa musí překonat krizi důvěry v euro," tvrdí předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Společná měna podle něj potřebuje například společný rozpočet, z něj by dostaly pomoc ty země eurozóny, které by zaváděly nutné, ale zároveň bolestivé reformy. Dlouhodobě pak mají státy s eurem začít vydávat společné dluhopisy, takzvané eurobondy. K tomu je ale podle Barrosa potřeba změnit platné evropské smlouvy. O návrzích budou v prosinci diskutovat lídři členských zemí Unie, včetně Česka. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Premiéra filmu Hobit

Jana GULDA, moderátorka:
Novozélandský Wellington zasáhla hobitomanie. Na světovou premiéru dlouho očekávaného prvního dílu trilogie Hobit přijeli fanoušci z celého světa. V ulicích metropole ale také protestovaly ochránci zvířat. Podle nich během natáčení Hobita uhynul kvůli špatnému zacházení rekordní počet zvířat.

Lubica BERGMANOVÁ:
Zatímco hvězdy, které do Wellingtonu připravilo speciální letadlo pokreslené motivy ze snímku Hobit, vítaly na letišti stovky nadšenců. To cestující v letištní hale zase vítala obří hlava skřeta Gluma. Zkrátka z novozélandské metropole se stal střet středozemě. Desetitisíce fanoušků, řada z nich v hobitích převlecích, pak doslova zaplavily město. Nejvíc jich bylo u červeného koberce před kinem Embassy Theatre. Jako první je přivítal režisér Peter Jackson. Podle něj díky Pánovy prstenů vznikla předloha středozemě. V Hobitovi se proto mohl soustředit hlavně na skvělý humor i příběh podle Tolkienovy předlohy. A jako doma se Wellingtonu cítil i představitel Froda Elijah Wood. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio