Zprávy o šesté 27. října 2012

27. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Do Česka předčasně dorazila zima

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do Česka předčasně dorazila zima. A komplikuje dopravu. Celý den hustě sněžilo hlavně na severu a na západě republiky, i na horách. Sněhové jazyky i náledí způsobily řadu nehod na silnicích. Letos poprvé vyjely také posypové vozy. Aktuální situaci sleduje reportérka Lenka Jansová. Co všechno dneska sníh způsobil, Lenko?

Lenka JANSOVÁ:
Třeba teď přišla poslední zpráva od našeho reportéra na Vysočině. Sníh tam má na svědomí už asi desítku nehod i kamiony zaseknuté v kopcích. I teď tam stále sněží. A protože se teploty drží pod nulou, hned tak sníh neroztaje. V terénu jsou na Vysočině sypače skoro ve všech okresech. No a podobně to vypadá třeba také v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Sníh dnes zastavil i vlaky na desítce železničních tratí. Nemohly projet kvůli stromům, které spadly pod tíhnou mokrého sněhu. Nehody na železnicích se naštěstí obešly bez zranění.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jak vážné byly nehody na silnicích?

Lenka JANSOVÁ:
Tak podle informací, které jsou teď k dispozici, stála kluzká silnice 1 lidský život, a to na jihu Čech. Stalo se to u Veselí nad Lužnicí, řidič tam nepřežil náraz do stromu.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A elektřina, kolik lidí je teď bez proudu?

Lenka JANSOVÁ:
Problémy mají třeba energetici na severovýchodě Čech, na Náchodsku a Trutnovsku jsou bez proudu desítky domácností. Způsobily to také ty větve a stromy, které pod tíhou sněhu popadaly na vedení.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik Lenka Jansová. Díky. Spadlé stromy, jak jsme říkali, přerušili provoz na desítce železničních tratí. Nejvážnější situace je na koridoru z Prahy do Děčína. U Kralup nad Vltavou shodil padající strom trakční vedení, do kterého pak narazil projíždějící rychlík. Mezi Kralupy a Nelahozevsí jezdí náhradní autobusy. Mezinárodní spoje úsek objíždějí. Mají víc než hodinová zpoždění. A situaci sleduje reportér Michal Trnka.

Michal TRNKA:
Mezi Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí vlaky stále v tuto chvíli nejezdí. I když Správa železniční dopravní cesty předpokládala, že by se provoz alespoň na jednu kolej mohl vrátit kolem půl šesté. Nesalo se tak zatím. Zaměstnancům železnice, hasičům a policistům se už ale podařilo z toho uvízlého vlaku přepravit náhradními autobusy cestující na nejbližší zastávku, odkud mohli dál pokračovat v cestě autobusovou kyvadlovou dopravou a posléze vlakem. Jinak vlaky na té páteřní trati mezi hlavním městem a Děčínem, které nehodu objíždějí přes Lysou nad Labem, mají v tuto chvíli aktuálně zhruba půl až hodinové zpoždění. Pro Radiožurnál Michal Trnka.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A teď míříme do Královéhradeckého kraje. Tam mají problémy energetici. Hlásí se Martin Pařízek. Martine, ty jsi v Rokytnici v Orlických horách. Jak to tam vypadá i na silnicích?

Martin PAŘÍZEK:
Ano, tak v Orlických horách toho sněhu až tolik nenapadlo, ale co tu teď to cestování komplikuje, je velmi silný nárazový vítr. Na řadě míst už také vozovky namrzají, v terénu to tedy zůstávají pluhy a sypače. Silničáři doporučjí, kdo dnes sem do hor opravdu nemusí, ať raději cestu odloží. Co se týká tedy energetiky, tak tady mám upřesňující informace. Problémy jsou stále na Semilsku, Novopacku, ale i Trutnovsku, tam zůstávají tedy některé domácnosti ještě bez elektrické energie. Na těch poruchách ale energetici už pracují a ty dodávky by mohly být obnoveny v průběhu večera. Z Královéhradeckého kraje v tuto chvíli z Rokytnice v Orlických horách Martin Pařízek, Radiožurnál.

Nepřipravené řidiče počasí zaskočilo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nepřipravené řidiče počasí zaskočilo. Mnozí ještě klouzají na letních pneumatikách, přesto, že meteorologové sníh a náledí hlásili dopředu. Policisté vyzývají ty, kteří nemají zimní pneumatiky, aby na zasněžené silnice ani nevyjížděli. Další informace přidá živě Nikola Bojčev.

Nikola BOJČEV:
Dobrý den. Na silnicích evidentně vládne nervozita, zvlášť už těch řidičů, kteří ještě nepřezuli na zimní pneumatiky. Před chvílí jsem mluvil s pražským taxikářem, který už auto přezul a potvrdil mi, že ti zodpovědní motoristé musejí opravdu dávat velký pozor. Auto na letních pneumatikách totiž zdržují provoz na světelných křižovatkách a často způsobují zbytečné nehody. Stejně tak matka s třemi dětmi mi řekla, že je na přechodech pro chodce mnohem opatrnější než jindy, všímá si, že mnohá auta jsou zamlžená a bojí se, aby je řidič na přechodu vůbec viděl. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Nejvíc sněhu zatím napadlo v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nejvíc sněhu zatím napadlo v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Souvislá sněhová pokrývka je i na Pardubicku a Královéhradecku. Sypací vozy pracují také ve středních Čechách. Meteoroložka Michaela Valachová upřesňuje, kolik sněhu dnes napadlo.

Michaela VALACHOVÁ, meteoroložka:
Během dnešního dne na českých horách nasněžilo odhadem 1030 centimetrů nového sněhu a sníh se udržoval i v nížinách, kde napadlo až do 5 centimetrů nového sněhu. Sníh je těžký, mokrý, většinou v těch nížinách hlavně, a to také způsobuje to, že na stromech, kde se ještě udržely listy, tak je velice těžký a způsobuje časté padání stromů.

Velký skandál řeší místopředseda KSČM Jiří Dolejš

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Velký skandál řeší místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Na Facebookovém profilu jeho asistenta Jaromíra Petelíka, který je zároveň i zastupitelem na radnici v Praze 8, se objevilo velmi ostré vyjádření proti pravicovým stranám a jejich voličům. "Je čas rozvěšet pravičáky po městech a vyvlastnit násilím všechny podnikatele." Právě autorství těchto slov ale Petelík popírá. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS na něj podá trestní oznámení. Podle ní je taková reakce nepřijatelná.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Jsem přesvědčena, že je potřeba reagovat na tato velmi nebezpečná vyjádření a reagovat lze jediným možným způsobem, trestním oznámením tak, aby orgány činné v trestním řízení posoudily, zda skutečně došlo, a já jsem přesvědčena, že došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu vyhrožování násilím jednotlivce a skupinám osob.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sám Petelík odmítá, že by měl s výzvou cokoliv společného. I jeho šéf Jiří Dolejš věří, že se nakonec dokáže, kdo příspěvek ve skutečnosti napsal.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Pokud ho někdo tento Facebookový profil hecknul, takže se to dá zjistit. Podobné výroky jsou naprosto nepřijatelné. Dokonce trestné. Samozřejmě budeme chtít slyšet ty argumenty, ale i jakým způsobem se chce bránit.

Zlínská a po ní i moravskoslezská ODS podpoří premiéra Petra Nečase

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zlínská a po ní i moravskoslezská ODS podpoří premiéra Petra Nečase. Ten se bude na kongresu příští víkend znovu ucházet o post předsedy strany. Na regionálním sněmu s jeho kandidaturou souhlasila drtivá většina přítomných delegátů.

Zbyněk STANJURA, předseda moravskoslezské ODS:
Výsledek byl poměrně jednoznačný 61 z celkového počtu 63 delegátů ho podpořilo a my s tímto poselstvím a s tímto doporučením budeme odjíždět na kongres.

Stanislav JANALÍK:
Potvrdil předseda moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura. Po 2,5 hodinové diskusi si premiér Petr Nečas podpory považuje.

Petr NEČAS, předseda strany /ODS/:
Já to beru jako kritickou podporu, není to podpora bezvýhradná, já jsem taky nikdy netvrdil, že jsem bezchybný, že všechno, co jsem udělal, je v pořádku.

Stanislav JANALÍK:
Volební kongres ODS se sejde o prvním listopadovém víkendu. Z Ostravy pro Radiožurnál Stanislav Janalík.

Silvio Berlusconi se rozhodl zůstat v politice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se rozhodl zůstat v politice. Chce prý spoluobčany ochránit před justiční zvůlí. Své rozhodnutí dnes oznámil v televizi. Reagoval tak na páteční verdikt milánského soudu, který ho nepravomocně odsoudil ke 4 letům vězení za daňové úniky.

Lucie CHVOJKOVÁ:
"Cítím povinnost zůstat v politice kvůli reformě justice, aby se jiným občanům nemohlo stát to, co mě." Takto dnes znovu zamíchal kartami nepředvídatelný Silvio Berlusconi výrokem v telefonickém rozhovoru pro zpravodajství své televizní stanice Canale 5.2. Předseda Asociace soudců Rodolfo Sabeli se za verdikt svých milánských kolegů plně postavil. Stejně jako to udělal v nedávném procesu zemětřesení v Aquile. Z Itálie pro Radiožurnál Lucie Chvojková.

Atlantické pobřeží Spojených států se připravuje na hurikán

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Atlantické pobřeží Spojených států se připravuje na hurikán Cindy . Při cestě Karibikem už živel zabil několik desítek lidí a teď obloukem směřuje na severovýchod Ameriky. Hlavní město Washington a několik států na východním pobřeží vyhlásilo stav ohrožení. Co to v praxi znamená? Na to se ptám přímo do Washingtonu naše zpravodaje Víta Pohanky. Vítku?

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Po pravdě řečeno, pro obyvatele aspoň zatím neznamená to vyhlášení stavu ohrožení vůbec nic, ono je to spíš takové administrativní opatření, které uvolňuje peníze na prostředky na případnou pomoc. Hurikán Cindy je zatím stovky kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny, pobřeží by měl zasáhnout podle meteorologů až v pondělí. Teď je tady zatím krásný slunečný podzimní den. Je pravda, že byly zrušené dva zítřejší předvolební mítinky v města Virginia Beach, které je přímo u moře, ale nijak jinak ani předvolební kampaň zasažená není. Přinejmenším v tuhle chvíli není situace na atlantickém pobřeží Spojených států vůbec tak dramatická, jak by se mohlo zdát hlavně při četbě některých českých zpravodajských serverů. Ano je pravda, bouře může být velmi nepříjemná a silná, může zasáhnout oblast, kde žijí desítky milionů lidí, ale bude to podle meteorologů až v pondělí nebo v úterý. Zatím se tady neděje vůbec nic mimořádného. Ode mě vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

V Sýrii se naplno rozhořely nové boje s desítkami mrtvých

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Sýrii se naplno rozhořely nové boje s desítkami mrtvých. Druhý den příměří to tak vypadá na jeho definitivní zhroucení. Klid zbraní dojednal mezinárodní zmocněnec Lahdar Brahimi a vypršet mělo v pondělí.

Břetislav TUREČEK:
Syrské letectvo bombardovalo povstalecké pozice v Damašku a poprvé od začátku příměří tak vláda zapojila i vzdušné síly. Při náletech zahynulo podle opozice 8 lidí. Ve městě Dajra Zohr na východě Sýrie zase explodovala bomba nastražená před kostelem, což vládní média připsala opozici. Už odpoledne ochránci lidských práv hlásili nejméně 30 mrtvých po celé zemi. Při bojích se obě strany navzájem obviňují z rozpoutávání střetů. Oficiálně zatím příměří nikdo nevypověděl. Obyvatelé Sýrie si ale stěžují, že klid zbraní už je minulostí. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Dnešní noc bude o hodinu delší

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dnešní noc bude o hodinu delší. Jako každý rok opouštíme na 5 měsíců letní čas a vracíme se k zimnímu. Ve 3 ráno se hodiny posunou zpět na druhou. Dotkne se to také několika vlaků. Budou hodinu čekat ve stanici.

autor: tet
Spustit audio