Zprávy o šesté 22. března 2012

22. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Konec dramatu v Toulouse: Extremista Mohammad Merah je mrtev

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mohammed Merah, který je zodpovědný za smrt 7 lidí a který potvrdil přímé napojení na Al Kajdu, je mrtvý. Po dlouhém obléhání jeho bytu ho zastřelilo zvláštní protiteroristické komando. Extremista se snažil policisty vlákat do pasti a začal na ně pálit. Události v Toulouse sledoval celý den náš spolupracovník ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
Zvláštní policejní jednotka vstoupila do bytu Meraha krátce před půl 12. Extremista, který v uplynulých 12 hodinách nevykazoval žádné známky života, na ně začal střílet. Rozpoutala se asi pětiminutová přestřelka, která skončila smrtí pachatele. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zdali Merah připravoval své akce úplně sám. V současné době jsou zadržování 3 lidé matka, bratr a snoubenka pachatele a je zkoumán nejen jejich podíl, ale také to, zdali neměl Merah komplikace, prohlásil prokurátor Francois Molins. Za tragickými událostmi v Toulouse a Montauban udělal tečku prezident Sarkozy. Každý, kdo bude na Internetu podporovat či propagovat stránky s teroristickým podtextem nebo stránky vyzývající k nenávisti, bude v budoucnu potrestán. To bude platit i pro ty, kteří se vydají do zahraničí za účele výcviku spojeného s terorismem. Řekl francouzský prezident. Sarkozy ale rovněž vyzval Francouze, aby se vyhnuli spojováni islámu s terorismem. Jan Šmíd, Český rozhlas, Francie.

V příštím období by Praha mohla žádat o evropské peníze například na vědu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V příštím období by Praha mohla žádat o evropské peníze například na vědu. Slíbil to eurokomisař Johannes Hahn na schůzce s končícím ministrem školství Josefem Dobešem.

Josef DOBEŠ, odstupující ministr školství:
A pan eurokomisař Hahn vyslovil pro toto velikou podporu a sdělil, že už učinil první kroky v této otázce. To je velmi důležité, protože v Praze je 60 procent jak vysokých škol, tak vědy a výzkumu.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Po schůzce Dobeš také přiznal, že úřad nestihne do března připravit všechny naplánované projekty za víc než 6 miliard korun. Chce proto přesunout 2,5 miliardy přímo do škol na přírodovědné a technické obory.

László Andor v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Praze je také eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor. Schůzku obou komisařů s premiérem Petrem Nečasem sledoval náš kolega Ondřej Houska, přihlásí se do Ozvěn dne, které začnou už za chvíli.

Ministr školství Josef Dobeš bude ve funkci jen do konce března

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr školství Josef Dobeš bude ve funkci jen do konce března. Skončit se rozhodl sám. Odmítl se prý smířit se škrty ve svém resortu. Demisi podá Dobeš předsedovi vlády zítra.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministr školství Josef Dobeš považuje vládou potvrzené škrty v rozpočtu školství za újmu a křivdu na programu Věcí veřejných i vlády.

Josef DOBEŠ, odstupující ministr školství:
Všichni ostatní hlasovali proti programovému prohlášení vlády. Pro mě to není cár papíru. Já si myslím, že je to něco, na čem jsme se shodli.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Kdo Dobeše v úřadu nahradí, se rozhodne příští týden. Nového ministra vyberou znovu Věci veřejné.

Petr NEČAS, předseda vlády /ODS/:
Podle koaliční smlouvy tento resort má na starosti a ve své zodpovědnosti strana Věci veřejné.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Potvrdil předseda vlády Petr Nečas. Dobešovu rezignaci vítá ČSSD, podle stínového ministra školství Marcela Chládka nejsou důvodem k Dobešovu odchodu škrty, ale jeho neschopnost resort zvládnout.

Marcel CHLÁDEK, stínový ministr školství:
Pokud Věci veřejné neodejdou z vlády, pokud Věci veřejné obsadí post ministra školství, byl to pouze zástupní problém.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Pospíšil popřel, že by věděl o odposleších telefonátů Béma s lobbyistou Janouškem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil popřel, že by věděl o odposleších telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma s lobbyistou Romanem Janouškem. Nedávno zveřejněné nahrávky pořídila BIS. Vznikly v době, kdy už byl Pospíšil ministrem spravedlnosti. Žádný konkrétní podnět ale od Bezpečnostní informační služby na ministerstvu nezaznamenal. Věc se podle něj musí detailně prošetřit.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti:
Takováto věc určitě nepřispívá pověsti ODS, objektivně poškozuje, bude třeba, aby orgány činné v trestním řízení případně prošetřily samotný obsah nahrávek, to znamená, tady jsou dva problémy, obsah nahrávek a pak to, že z BIS unikají.

Portugalsko zasáhla generální stávka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Život v Portugalsku narušila generální stávka. Nejezdila většina vlaků a autobusů v zemi, hromadná doprava v Lisabonu a zavřené byly přístavy. K protestu se přidaly i školy a zdravotnická zařízení. Největší odborová centrála protestovala proti vládním úsporným opatřením a reformám.

David KOUBEK:
Je to už druhá generální stávka od května, kdy Portugalsko požádalo o mezinárodní finanční pomoc. Tentokrát ale menší. Do práce nepřišli většinou jen zaměstnanci veřejných služeb a dopravních podniků. Odborový svaz CGTP, spojený s komunistickou stranou, mluví o vykořisťování pracujících. Odmítá snižování platů, snadnější propouštění a omezování odstupného. Druhá velká odborářská centrála se tentokrát k protestu nepřidala. Pravicová portugalská vláda omezuje rozpočtové výdaje, reformuje pracovní trh a chystá privatizaci, aby splnila podmínky Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Někteří ekonomové varují, že bude možná nutná další půjčka. Ministerstvo financí přitom odhaduje, že HDP Portugalska se letos propadne o 3,3 procenta. David Koubek, Radiožurnál.

Beduíni unesli na egyptském poloostrově Sanaj českou průvodkyni

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Beduíni unesli na egyptském poloostrově Sanaj českou průvodkyni. Po hodině ji ale propustili. Podle spolumajitele cestovní agentury Exim Tours Ferida Nasra beduíni zastavili autobus s turisty a chtěli úplatu ve výši 100 dolarů. Delegátka poslala vůz napřed a snažila se peníze zajistit. Po zaplacení delegátku propustili.

Ministerstvo spravedlnosti letos pošle soudům o 530 milionů korun méně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo spravedlnosti letos pošle soudům o 530 milionů korun méně. Jde o výdaje, které vláda v rámci úspor zmrazila. Soudům se tyto restrikce nelíbí a chtějí po ministerstvu část peněz z vybraných soudních poplatků, které se v minulém roce radikálně navyšovaly. Podle šéfa Soudcovské unie Tomáše Lichovníka jsou tyto poplatky ze žalob v celém rozsahu příjmem státního rozpočtu.

Tomáš LICHOVNÍK, prezident Soudcovské unie:
Té práce je čím dál tím více a omezuje se přísun peněz. Nicméně také se domníváme, že by bylo možné využít právě prostředky ze soudních poplatků.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr Jiří Pospíšil dnes slíbil, že takový návrh přednese na vládě.

Po týdnu se opět scházejí sympatizanti Holešovské výzvy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Po týdnu se opět scházejí sympatizanti Holešovské výzvy. Odstoupení vlády a prezidenta a zrušení reforem dnes požadují lidé na náměstí Republiky v Plzni, kde je i náš reportér Ladislav Válek. Ladislave, jak to tam vypadá.

Ladislav VÁLEK:
Tak zatímco před týdnem bylo na centrálním plzeňském náměstí 300 lidí, dnes se jich na náměstí Republiky sešlo zhruba pět stovek, jde převážně o lidi střední a starší generace. Hodinu se už podepisují listiny vyzývající k demisi současnou vládu. Na pódiu se střídají řečníci, vše probíhá v klidu a bez agrese. Protestující se zároveň seznámili s novou nepolitickou iniciativou v Plzeňském kraji, která se jmenuje občané za reformu. Pro Radiožurnál Ladislav Válek, Plzeň.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Protestující se dnes sešli i v Brně. Na náměstí Svobody demonstruje asi 200 lidí.

Plzeň bude mít nové divadlo za 900 milionů korun

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Plzeň bude mít nové divadlo za 900 milionů korun. Je to vůbec nejdražší kulturní stánek v moderní české historii. Projekt vytvořil mezinárodní tým expertů a zastupitelé ho odhlasovali drtivou většinou. Na výsledek netrpělivě čekal ředitel městských divadel Jan Burian.

Jan BURIAN, ředitel městských divadel:
Včera byl první jarní den, tak já si myslím, že to je symbolické, že to je jarní den a dalších 100 let pro plzeňskou divadelní kulturu. Je to rozhodnutí, které se dotkne mnoha generací a bude spoluutvářet Plzeň jako významnou kulturní a společenskou metropoli mezi Prahou a Německem.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Plzeň se stane v roce 2015 evropským hlavním městem kultury a nové divadlo je součástí projektu.

Febiofest

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lech Majewski, Nanni Moretti nebo Andrej Zvjaginceva, tihle režiséři se letos představí v sekci Kino osobností na Febiofestu. Přehlídka začíná právě dnes v Praze a nabídne více než 500 projekcí. Organizátorům se povedlo na samotný začátek festivalu přivést jednu velmi půvabnou francouzskou herečku. Radiožurnálu ji představil programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík.

Štefan UHRÍK, programový ředitel Febiofestu:
Sandrine Bonnaire, která patří do elitní sestavy francouzského filmu vedle hereček jako Isabelle Huppert nebo Isabelle Adjani a tak dále, mně osobně se líbí ještě víc, protože má v sobě takový ženství, které dokáže promítnout do /nesrozumitelné/ velice různých rolí.

autor: tet
Spustit audio