Zprávy o šesté 19. listopadu 2012

19. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V Moravskoslezském kraji zřejmě vypukla další vlna otrav metanolem

Jana GULDA, moderátorka:
V Moravskoslezském kraji zřejmě vypukla další vlna otrav metanolem. Za poslední týden se s následky požití nebezpečného alkoholu potýkali lidé na Třinecku, jeden z nich otravu nepřežil. Další dva případy přibyly o víkendu v Havířově. Na kontě má metanol i smrt 64letého muže, kterého našli policisté v bytě v Ostravě už mrtvého. Jde o 36. oběť.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Mrtvý muž už v bytě nějakou dobu ležel. Policisty tam přivedlo svědectví sousedů, kteří si stěžovali na zápach. Potvrdila Gabriela Holčáková z ostravské policie.

Gabriela HOLČÁKOVÁ, ostravská policie:
Pro stav těla zesnulého byly některé provedené analýzy časově náročnější. Informaci o příčině úmrtí tak znalci sdělili dnes, kdy konstatovali intoxikaci metylalkoholem.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Otrávení se v kraji znovu častěji objevují po delším období klidu. Na možnou druhou vlnu upozorňoval české lékaře už v létě norský specialista.

Robert BOCEK, primář havířského oddělení ARO:
Pan doktor /nesrozumitelné/, který navštívil i naší nemocnici a který má asi největší zkušenosti s otravami metanolem, nás varoval, že přijde další vlna, že tak to probíhalo i v jiných zemích.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Připomněl primář havířského oddělení ARO Robert Bocek. Policisté proto opět varují před pitím alkoholu s nejasným původem a bez kolku. Pro Radiožurnál Iva Havlíčková, Ostrava.

Změny ve spojích Českých drah

Jana GULDA, moderátorka:
Více spojů na páteřních linkách, naopak méně na málo vytížených lokálních tratích, tak má v příštím roce vypadat osobní doprava ve vlacích Českých drah. Cena jízdného vzroste asi o korunu na 30 kilometrů. Nový jízdní řád začne platit už 9. prosince.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Více vlaků by tak mělo jezdit třeba mezi Prahou a Brnem. Potvrzuje ředitel dálkové dopravy Českých drah Jiří Ješeta.

Jiří JEŠETA, ředitel dálkové dopravy Českých drah:
Na této lince se objeví nové D1 Expressy v rychlejším čase, bude to 2 hodiny 37 minut, bude jezdit třikrát denně.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Od března pak dráhy posílí také spoje na západě Čech. Tam by nově mělo zajíždět i více Pendolin. Celkový počet vypravených spojů by ale v celé republice měl zůstat prakticky stejný jako letos. Říká marketingový ředitel Českých drah Miroslava Šebeňa.

Miroslav ŠEBEŇA, marketingový ředitel Českých drah:
České dráhy zachovaly rozsah. Dá se říct, že mírně roste počet vlaků, které vypravíme.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
A měnit se od 9. prosince bude také jízdné o 2,5 procenta za kilometr. Naopak beze změn zůstane současný systém slev a speciálních nabídek. Veronika Neprašová, Radiožurnál.

Izrael a Palestinci se údajně shodli na zastavení bojů

Jana GULDA, moderátorka:
Izrael a Palestinci se v zásadě dohodli na zastavení vzájemných útoků s odvoláním na egyptské zprostředkovatele to uvádějí arabská média. Nedořešená ale přesto pořád zůstává otázka načasování jednotlivých fází. Vše se odehrává za situace, kdy obě strany pokračují v náletech a odpalování raket a hrozí novou eskalací útoků. Poslední informace dodává z Jeruzaléma zpravodaj Břetislava Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Palestinci uvádějí, že jsou připraveni zastavit útoky, pokud Izrael přestane s nálety a uvolní námořní blokádu Gazy. Zdá se, že vůdci Hamasu a dalších palestinských frakcí chtějí, aby se vše odehrálo najednou. Izraelská média ale informují, že židovský stát preferuje vícefázový proces nejprve zastavení útoků z Gazy, pak ukončení vlastních náletů a nakonec opatření dlouhodobého rázu. S jistotou se ale v tuto chvíli nedá říkat vůbec nic, protože obě strany kromě informací výhodných pro ně samotné šíří také dezinformace. Hamas například tvrdí, že o příměří požádal Izrael. Odsud z Jeruzaléma přišla odpověď, že takové tvrzení je bohapustá lež. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Po dvouměsíčním odloučení přijeli otcové na návštěvu dvou Čechů zadržených v Řecku

Jana GULDA, moderátorka:
Po dvouměsíčním odloučení přijeli otcové na návštěvu dvou Čechů zadržených v Řecku pro podezření ze špionáže. Zadržení minulý týden neuspěli s odvoláním proti obvinění. Řecká prokuratura zamítla i propuštění na kauci a tak dnes dvojici otcové přivezli do vězení hlavně teplé oblečení na zimu. Jak jsou na tom zadržení Češi, kteří na ostrově Limnos pořizovali snímky vojenské základny, to zjistil přímo na Chiosu kolega Ondřej Bouda.

Ondřej BOUDA:
Oba zadržení jsou na tom po psychické stránce velmi špatně. I kvůli slibům ministerstva zahraničních věcí věřili, že se dostanou z vězení na kauci. Tu žádost ale místní soud zamítl a zklamání je na obou Češích viditelné. Alespoň tak mi to řekli jejich otcové, kteří je během dneška dvakrát navštívili. Ta návštěva oba zadržené povzbudila, ale pro otce obviněných byla očividně velmi vyčerpávající, ve vězení se snaží své syny povzbudit a nalít jim novou naději do žil. Venku ale je na nich patrné zklamání, vyčerpání a notná dávka beznaděje, je pro ně stále těžší a těžší uvěřit, že se jim děti vrátí brzy domů. Z Chiosu Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Poprvé v historii americký prezident navštívil Barmu

Jana GULDA, moderátorka:
Poprvé v historii americký prezident navštívil Barmu. Barack Obama se setkal s opoziční vůdkyní a nositelkou Nobelovy ceny míru Su Ťij i s představiteli vládnoucího režimu. Moc v zemi sice formálně převzal civilní kabinet, klíčové posty ale stále drží armáda. Obama proto vyzval k pokračování reforem.

Barack OBAMA, americký prezident:
Chceme udržet a podpořit nastartovaný proces demokratických změn. Je nutné vytvořit důvěryhodné státní instituce. Fungující soudnictví a ukončit etnické šarvátky. Myslím, že můžu lidem této země slíbit, že pokud uvidíme pokračování reforem, budeme je podporovat a uděláme všechno, co bude v našich silách, aby vedli k úspěchu.

Komunisté budou v koalici s ČSSD vládnout v 9 ze 13 krajů

Jana GULDA, moderátorka:
Komunisté budou v koalici s ČSSD vládnout v 9 ze 13 krajů. V Ústeckém kraji mají svého hejtmana. Dnes uzavřeli sociální demokraté koaliční dohodu s KSČM v Plzeňském, Olomouckém a Královéhradeckém kraji. Bez komunistů se obešli jen v krajích Jihomoravském, Pardubickém a Libereckém. Jediné Karlovarsko ještě 5 týdnů po volbách krajskou vládu nemá.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Nástup komunistů do krajských vlád provázely v některých regionech protesty části veřejnosti. Ve stejném duchu vystupovali i opoziční zastupitelé. Bylo tomu tak například v Olomouci. Nového hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD to ale nepřekvapilo.

Jiří ROZBOŘIL, hejtman Olomouckého kraje /ČSSD/:
To, že komunistická strana v Olomouckém kraji vstupuje do koalice, tak je v podstatě první volební období, když to řeknu tak. A samozřejmě už dopředu byly avizovány.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Překvapený dohodou plzeňských sociálních demokratů s komunisty nebyl ani vítěz ani tamních krajských voleb Jiří Pospíšil z ODS. Překvapený ne, zklamaný ano.

Jiří POSPÍŠIL, poslanec /ODS/:
Já jsem byl připraven se funkci hejtmana plně věnovat a starat se o rozvoj Plzeňského kraje.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle politologa Pavla Šaradína byly protesty veřejnosti proti komunistům menší tam, kde jsou horší podmínky k životu. Na řadě míst už také mají lidé s komunisty v koalicích své zkušenosti.

Pavel ŠARADÍN, politolog:
Obávat se nemusíme, protože tyto koalice KSČM, ČSSD už fungovaly v jiných krajích, nic mimořádného se tam nestalo. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Jana GULDA, moderátorka:
ČSSD a KSČM za pár minut také podepíší koaliční dohodu ve Středočeském kraji. Tématu se budeme blíž věnovat v Ozvěnách dne hned po zprávách.

Na kladenské škole se při provádění chemického pokusu popálil chlapec

Jana GULDA, moderátorka:
Popáleniny na hrudníku, krku a obličeji utrpěl při hodině chemie žák deváté třídy v Kladně. Popálil se během pokusu, při kterém vzplál líh. Vrtulník ho transportoval do vinohradské fakultní nemocnice.

Tereza JANEČKOVÁ, mluvčí středočeských záchranářů:
Jednalo se o středně vážné až vážnější popáleniny.

Martin DRTINA:
Říká mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková. Zranění by neměla ohrožovat chlapce na životě. Mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek vzhledem k věku pacienta nemohl být konkrétnější.

Lukáš MATÝSEK, mluvčí nemocnice:
Můžeme pouze potvrdit, že se nachází ve stabilizovaném stavu.

Martin DRTINA:
Případ vyšetřují policisté. Podle ředitelky školy se jednalo o nešťastnou náhodu při standardním školním pokusu v souladu s osnovami. Martin Drtina, Radiožurnál.

Česko čeká další protest lékařů, a to už zítra

Jana GULDA, moderátorka:
Česko čeká další protest lékařů, a to už zítra. Symbolicky 5 minut po poledni. Jde o společný protest zemí visegradské čtyřky. K českým lékařům by se měli připojit i slovenští, polští a maďarští kolegové. Chtějí trojnásobek průměrného platu v zemi a zastavit plánované rušení nemocnic.

Lenka JANSOVÁ:
Pacienti můžou být v klidu. Aspoň to tvrdí jak odboráři, tak nemocnice. Jenom ti lékaři, kteří nemusí zrovna ošetřovat, se sejdou asi tak na půl hodiny. Protestovat přijde také Pavel Hausdorf z interního oddělení nemocnice v Českém Krumlově. Říká, že také proti rušení zdravotnických zařízení.

Pavel HAUSDORF, interní oddělení nemocnice v Českém Krumlově:
Likvidace lůžek toho, co se tady vlastně budovalo, celý ten systém, tak teď by mělo nějakým způsobem padnout.

Lenka JANSOVÁ:
Podle toho, co nedávno řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger, si doktoři úterním protestem asi nic nevymůžou.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Ten systém je opravdu v určitém deficitu.

Lenka JANSOVÁ:
Když protest nezabere, plánují lékaři na příští rok větší akci než byla Děkujeme, odcházíme. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Cenu Česká hlava získal onkolog Pavel Klener

Jana GULDA, moderátorka:
Českou hlavou vědy se stal onkolog a hematolog Pavel Klener. Prestižní Národní cenu vlády získal za mimořádné vědecké výsledky.

Pavel KLENER, onkolog, hematolog:
Já jsem to pro ty ceny nedělal, /nesrozumitelné/ to tak přišlo.

Klára BÍLÁ:
Pavel Klener pro svou zejména jako odborník na chemoterapii zhoubných nádorů.

Pavel KLENER, onkolog, hematolog:
Dokonce jsem ani s touhle cenou nepočítal, už jsem byl několikrát nominovanej, protože jsem si říkal, loni to dostal lékař.

Klára BÍLÁ:
Porota ocenila celkem 7 osobností. Nezapomněla ani na mladé talenty. Laureátkou se stala nadějná mladá fyzička Anna Fučíková, která se dlouhodobě věnuje výzkumu nanočástic. Předseda organizačního výboru soutěže Václav Marek.

Václav MAREK, předseda organizačního výboru soutěže:
Hezký je, že po těch 11 letech, když jsme předávali v prvním ročníku ceny těm mladým nadaným studentům, takže se nám objevily opět v kategorii dospělých.

Klára BÍLÁ:
Porota za 11 let soutěže vědcům rozdělila 16 milionů korun. Klára Bílá, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio