Zprávy o šesté 14. září 2012

14. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Zatím největší stáčírnu našli policisté při vyšetřování metanolové aféry

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zatím největší stáčírnu našli policisté při vyšetřování metanolové aféry. Na Novojičínsku zadrželi 50 hektolitrů podezřelého alkoholu. Teď čekají na testy, jestli obsahuje nebezpečný metylalkohol.

Silvie MIKULCOVÁ:
Od prodejců ve stáncích k větším distributorům postupují kriminalisté. Výrobna na Novojičínsku je zatím největší, potvrzuje moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Tomáš TUHÝ, moravskoslezský policejní ředitel:
Množství tohoto alkoholu zjistí v rámci těch opatření, které jsou vedena ve vztahu k metylalkoholu, ještě v tuto chvíli žádné jiné krajské ředitelství v takovémto rozsahu nezajistilo. Ten alkohol samozřejmě je ve velkém rozsahu.

Silvie MIKULCOVÁ:
Jen v Moravskoslezském kraji už policisté zatkli 10 lidí. 8 z nich obvinili a pro další žádají vazbu. Tam dnes soud poslal 51letého majitele stáčírny ze Zlína. Mohl by utéct, anebo ovlivňovat svědky.

Josef KAPUŠŇÁK, obhájce:
Rozkryl celou skupinu jak dodavatelů lihu, tak ostatních produktů k tomu potřebných. No, tak skupinu, samozřejmě ti lidi, které byli kolem něho, od koho odebíral líh, kdo dodával ostatní sortiment k tomu, to znamená, lahve, vršky, etikety.

Silvie MIKULCOVÁ:
Říká obhájce Josef Kapušňák. Muži hrozí až osmileté vězení. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová.

Lidem po otravě už pomáhá protijed fomepizol

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lidem po otravě už pomáhá protijed fomepizol. Dnes se ho dočkal první pacient. 55letý muž v Městské nemocnici v Ostravě. Norský odborník na toxikologii Eric Hovda do Česka dovezl 20 balení protijedu jako dar Univerzitní nemocnice v Oslu. Specialista má zkušenosti z jiných alkoholových afér. Podílel se na léčení otrávených pacientů v Norsku, Estonsku nebo Íránu.

Jana JECKELOVÁ:
Léčba alkoholem, dosud jediný účinný způsob proti jedovatému metylalkoholu. Čeští lékaři teď mají k dispozici šetrnější variantu.

Eric HOVDA:
Žádní opilí pacienti s vedlejšími účinky a poruchami funkcí mozku. Jednoduchá aplikace a okamžitý účinek.

Jana JECKELOVÁ:
Tak popsal zkušený toxikolog Eric Hovda speciální protijed, který představil českým lékařům.

Eric HOVDA:
Funkce u fomepizolu je podobná u alkoholu. Potlačuje smrtící metylalkohol v krvi, který se jinak proměňuje na kyselinu mravenčí a ochromuje nervovou soustavu. Hlavním cílem je, aby se lék podával jednoduše, aby nehrozilo například kolísání hladin alkoholu v krvi.

Jana JECKELOVÁ:
Jedinou nevýhodou nového léku je jeho cena. Léčba jednoho pacienta se může vyšplhat až na 140 tisíc korun. Pro Radiožurnál Jana Jeckelová, Ostrava.

Ten, kdo by i přes zákaz prodával tvrdý alkohol ve stánku, může skončit ve vězení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ten, kdo by i přes zákaz prodával tvrdý alkohol ve stánku, může skončit ve vězení. A to až na 10 let, případně mu hrozí třímilionová pokuta. Tvrdý alkohol nesmějí stánkaři jak prodávat, tak rozlévat nebo nabízet zdarma k jinému nápoji, ani vystavovat. Krizový štáb dnes upřesnil zákaz, který platí 2 dny.

Václava MAREŠOVÁ:
Stánkaři, kteří i přes zákaz nabízejí více než 30procentní lihoviny riskují nejen zdraví svých zákazníků, ale i vysoké tresty. Výmluva na to, že o zákazu neví, nepomůže. Informace zveřejnila většina médií a takový prodejce může být podezřelý z obecného ohrožení.

Jaroslav HRUŠKA, náměstek ministra vnitra:
Kde je velmi vysoká trestní sazba, je tam dokonce až výjimečný trest a trestní sazby, které přesahují 10 let trestu odnětí svobody.

Václava MAREŠOVÁ:
Vysvětluje náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Podle ministra zdravotnictví za TOP 09 Leoše Hegera už do Česka také dorazil lék, který nám věnovalo Norsko.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
20 balení v Praze, 15 v Olomouci, 20 v Ostravě a čeká se ještě dodávka dalších 30 dávek.

Václava MAREŠOVÁ:
Na nejpostiženější severní Moravy a ve Slezsku jsou nemocnice na další možný příjem otrávených lidí připravené. Václava Marešová, Radiožurnál.

Demonstranti v Tunisku a Súdánu plení americké ambasády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Krvavé demonstrace, desítky zraněných i mrtvých a útoky na západní objekty. Tak vypadal dnešní den v mnoha zemích muslimského světa. Tisíce lidí tam protestovaly proti americkému filmu, který podle nich zostuzuje proroka Mohameda. Nepokoje se stupňují od úterka, kdy ozbrojenci v Libyi zabili 4 americké diplomaty, včetně velvyslance.

Břetislav TUREČEK:
Protesty hlásí muslimské země od Indonésie přes Blízký východ až po Maroko. V Tunisku a v Súdánu radikálové začali ničit americké ambasády. V Chartúmu ale také vypálili velvyslanectví Německa. V libanonském Tripolisu vyplenili bufet KFC. Protest proti filmu tam sklouzl v demonstraci proti papežovi, který zrovna zahájil návštěvu Libanonu. Americká média mezitím rozplétají případ křesťanských extrémistů, kteří film útočící na muslimy natočili. Egyptský producent žijící v Kalifornii se v obavách o svůj život sám obrátil na úřady se žádostí o pomoc. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Dvě z amerických univerzit musely kvůli bombové hrozbě evakuovat

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dvě z amerických univerzit musely kvůli bombové hrozbě evakuovat. Do škol v Texasu a v severní Dakotě zavolal muž s blízkovýchodním přízvukem a tvrdil, že je napojený na Al Kajdu a že v univerzitních kampusech nastražil bomby. Ty se zatím nenašly.

V době nepokojů je na návštěvě Libanonu papež Benedikt XVI.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V době nepokojů je na návštěvě Libanonu papež Benedikt XVI. Na severu země se protizápadní demonstrace zvrhla v násilí. Papež přitom vyzval k zastavení krveprolití v sousední Sýrii a označil Libanon za úspěšný příklad soužití náboženských komunit.

Jan PROKEŠ:
Na letišti v Bejrútu přivítal hlavu katolické církve prezident Michel Suleiman i běžní příznivci. Křesťané mají v Libanonu nejsilnější zastoupení ze všech blízkovýchodních států, tvoří víc než třetinu populace v zemi obývané 18 různými náboženskými skupinami. Méně pochopení pro svatého otce mají stoupenci radikální organizace Hizballáh z řad šíitských muslimů, kteří podél silnice z letiště vyvěsili cedule s nápisem Vítejte v zemi odporu. Demonstranti v severolibanonském Tripolisu pak skandovali hesla "Nechceme papeže a už žádné urážky islámu". Jan Prokeš, Radiožurnál.

Vojenský velitel na Hradě skončil

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Za utajený obřad v kapli pražského chrámu svatého Víta padl první postih. Ve funkci skončil vojenský velitel Pražského hradu Karel Niederhafner. S detaily teď přišla do studia Tereza Bartůňková. Terezo, o co přesně šlo?

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Před časem se ve svatováclavské kapli uskutečnil podivný obřad, toho se měl účastnit mimo jiné režisér erotického filmu František Jílek a údajně také lékař Jaroslav Barták, který je teď souzený kvůli sexuálnímu napadání svých asistentek. Vstup do těchto prostor normálně není možný, účastníky obřadu tam pustil právě vojenský velitel Hradu Karel Niederhafner. Vojenská kancelář to okomentovala jako jeho osobní selhání a bude za to propuštěný i z armády.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik Tereza Bartůňková. Díky.

Plzeňský ocelárnám Pilsen Steel svitla naděje na záchranu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Plzeňský ocelárnám Pilsen Steel svitla naděje na záchranu. Firma ruského majitele Igora Šami se už přes dva měsíce nevyrábí. Dluží miliardu korun a nemá peníze na provoz. Soud dnes rozhodl o úpadku. Věřitelé mají šanci, že do oceláren vstoupí nový investor a splatí dluhy. Necelá tisícovka dělníků by se tak v dohledné době mohla vrátit do práce.

Jan SKALA, slévač:
Spadl mi velký kámen ze srdce, takže jsem rád, že to takhle dopadlo a že se konečně něco s tím děje a že se snad vrátíme do těch kolejí, dobrých teda kolejích.

Lukáš MILOTA:
Vítá dnešní verdikt soud slévač Jan Skala. Skoro 40 let pracuje ve firmě, která jako jedna z mála vyrábí litinové sudy pro jaderné elektrárny a která odlila středovou hřídel pro londýnské Oko nebo největší klikovou hřídel. Optimistický je po dnešku i odborový předák Miroslav Cink.

Miroslav CINK, odborový předák:
Konečně jako nevíme, jestli to byl /nesrozumitelné/ nebo pan Šami pochopil, že takhle se nedá podnikat a že pro nás si myslím, že to bude jedině dobře.

Lukáš MILOTA:
Pro Radiožurnál Lukáš Milota, Plzeň.

Václav Pelouch je novým šéfem Národního divadla

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Václav Pelouch je novým šéfem Národního divadla. V tomto týdnu je už třetí, který má vést první českou scénu. Kolotoč výměn odstartovala ministryně kultury, když minulý pátek odvolala dlouholetého ředitele divadla Ondřeje Černého.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Václav Pelouch je zároveň technickoprovozním ředitelem divadla a vybrali si ho sami zaměstnanci. Chtějí, aby rozbouřené nálady v divadle zklidnil a první českou scénu dovedl ke konkurzu na nového oficiálního ředitele.

Václav PELOUCH, pověřený řízením Národního divadla:
Do doby, než budou provedeny všechny analýzy, nebudou podnikány žádné kroky proti stavu, který nastal po 1. lednu letošního roku.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Zdůraznil, že Státní opera a Národní divadlo se nerozdělí, jak požadují odboráři ze Státní opery. Ti na protest tomuto rozhodnutí drží stávkovou pohotovost. O proměně první scény teprve bude ministryně kultury Alena Hanáková z TOP 09 s novým vedením jednat.

Alena HANÁKOVÁ, ministryně kultury /TOP 09/:
Jak se bude a kterými kroky se bude ubírat dál, to v této chvíli nechci předjímat.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ministryně Hanáková sesadila dlouholetého šéfa Ondřeje Černého minulý týden a dosadila tam svého náměstka Martina Sankota. Proti jeho výrokům o nízké umělecké kvalitě divadla se ale vzbouřila činohra, balet i nová scéna. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio