Zprávy o šesté 13. listopadu 2012

13. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí povede Ludmila Müllerová z TOP 09

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo práce a sociálních věcí povede Ludmila Müllerová z TOP 09. Do funkce ji v pátek jmenuje prezident republiky. Bývalá senátorka převezme resort po Jaromíru Drábkovi. Ten rezignoval na konci října kvůli údajné korupční kauze svého náměstka.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ludmila Müllerová chce jako nová šéfka resortu úřad především stabilizovat. Jako první plánuje vyřešit kritizovaný projekt sKaret, který má sloužit k vyplácení sociálních dávek. Jednat o sKartách hodlá s politiky, i nevládními organizacemi.

Ludmila MÜLLEROVÁ, nově zvolená ministryně práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Aby lidé neměli pocit, že sKarta je pro ně nějakým zlem, ba naopak, aby zjistili, že sKarta je prostředek, který je výdobytek moderní doby.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása ale tvrdí, že systém vyplácení sociálních dávek musí doznat hlubších změn.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením:
Já považuju sKartu víceméně za nadbytečný produkt a není to o tom, jestli bude teďko někdo přesvědčovat veřejnost, že je to dobrý produkt.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Od Müllerové si Krása slibuje především zlepšení komunikace a jiný přístup k řešení problémů. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Kabinet čeká širší obměna

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Média spekulují, že Müllerová není jedinou novou tváří ve vládě a že kabinet čeká širší obměna. O ministerské křeslo by mohl podle zákulisních informací přijít ministr dopravy Pavel Dobeš ze strany LIDEM, nebo šéfka resortu kultury Alena Hanáková z TOP 09. Nejisté je také angažmá ministra obrany Alexandry Vondry z ODS.

V olomoucké nemocnici skončil během čtyř dnů už druhý člověk otrávený metanolem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V olomoucké nemocnici skončil během čtyř dnů už druhý člověk otrávený metanolem. Dnes odpoledne tam záchranka přivezla starší ženu. Její stav je podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta vážný.

Egon HAVRLANT, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc:
V současné době je ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci a v umělém spánku. Lékaři ji podali léčbu /nesrozumitelné/, v tuto chvíli dostává kontinuální dialýzu v kombinaci s léčebnými dávkami etabolu.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie zjišťuje, co přesně žena vypila a kde jedovatý alkohol vzala. Už od soboty v olomoucké nemocnici leží kvůli otravě metanolem také 57letý muž. Závadnou lihovinu si zřejmě pořídil v prodejně smíšeného zboží v Nedvědově ulici v Olomouci.

Poslední dvě volné rallye letošní sezóny se nepojedou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Poslední dvě volné rallye letošní sezóny se nepojedou. Pražský Rallye sprint i Mikulášský sprint ve Slušovicích zrušil Svaz rallye. Řešil i zabezpečení tratí na rallye show Uherský Brod, kde zahynuly 4 dívky.

Eva KÉZROVÁ:
O zrušení závodu rozhodl Svaz rallye prakticky jednomyslně. Co se všechno při automobilových závodech změní, to ale řekne až za měsíc. Podle Josefa Pátla bylo v pořádku i zabezpečený sobotní uherskobrodské rallye show, při které zahynuly 4 dívky.

Josef PÁTL:
Na základě nám dostupných materiálů jsme došli k závěru, že soutěž byla zajištěna standardně, ponecháváme všechno na orgánech činných v trestním řízení.

Eva KÉZROVÁ:
Policii se už přihlásili další svědci, kteří sobotní tragédii v Lopeníku viděli. Pomůžou s objasněním toho, co se vlastně stalo. Navigátor havarující posádky Michal Bartoníček to rozhodnout neumí.

Michal BARTONÍČEK, navigátor havarující posádky:
Nedokážu určit, kdo nese jakou konkrétní míru zavinění. Bylo by to hrubě neprofesionální, protože v rámci těch úkonů jsem se dozvěděl některé informace, které bych rád zatím nechal k dispozici policistům, kteří samozřejmě jsou též pod obrovským tlakem.

Eva KÉZROVÁ:
Uherský Brod spolu s okolními obcemi už vyhlásily na pomoc rodinám obětí sbírku. Eva Kézrová, Radiožurnál.

Vladislav Husák skončil v čele ochranné služby ústavních činitelů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bývalý policejní prezident Vladislav Husák skončil v čele ochranné služby ústavních činitelů. Nemá bezpečnostní prověrku a náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel ho proto odvolal. Podle něj Husák požádal o nové prověření pozdě.

Tomáš KUŽEL, náměstek policejního prezidenta:
Prostě skončila platná prověrka a o tu, o kterou si požádal pan Husák, tak výsledek tohoto zkoumání ještě nebyl zaslán. Je věcí každého policisty, aby si tyto věci hlídal a tyto záležitosti jsou věcí toho konkrétního služebního funkcionáře.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Husák zůstává na policejním prezidiu jako řadový policista. Má ale stejnou hodnost i platové zařazení jako dosud.

Podnikatel Tomáš Pitr opustil ruzyňskou věznici

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podnikatel Tomáš Pitr opustil ruzyňskou věznici. Soud ho podmínečně propustil. Odpykával si 3 roky za daňové úniky. Zbývala mu jen čtvrtina trestu.

Martin DRTINA:
Soud Pitrovi stanovil tříletou zkušební dobu. Potvrzuje jeho advokát Jan Křivánek.

Jan KŘIVÁNEK, advokát:
Kdyby spáchal něco jiného, takže by soud mohl znovu rozhodovat o tom, že se ten zbytek trestu nakonec vykoná.

Martin DRTINA:
Jeho čerstvě znovu nabytou svobodu může ale ohrozit ještě odvolací jednání ohledně jeho dalších údajných daňových podvodů. Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí, než byl před 2 lety zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Podle verdiktu soudu měl Pitr spolu s Michalem Zouharem vyvést akcie potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z firmy Agrokredit a způsobit tak škodu přes 700 milionů korun. Martin Drtina, Radiožurnál.

Krajský soud v Brně poslal na 2 roky do vězení bývalého náměstka Zlína Martina Janečku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Krajský soud v Brně poslal na 2 roky do vězení bývalého náměstka Zlína Martina Janečku. Podle rozsudku chtěl podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který po Janečkově společnosti vymáhal dluh 30 milionů korun. Úředník se ale obrátil na policii a ta pachatele zadržela přímo při činu. Soud odsoudil i jeho komplice Dalibora Kučeru, mimo jiné místopředsedu Fotbalové asociace.

Andrea KRATINOVÁ:
Představitelé města Janečku už několikrát neúspěšně žádali, aby opustil zastupitelstvo. Janečka tehdy pouze pozastavil své členství v sociální demokracii.

Martin JANEČKA, bývalý náměstek primátorky Zlína:
Já nevidím nejmenší důvod, proč bych měl odstupovat ze zastupitelstva. V zastupitelstvo není možné pozastavit členství.

Andrea KRATINOVÁ:
Od soudního projednávání kauzy se ale Janečka zasedání zastupitelstva nikdy nezúčastnil. Vždy se řádně omluvil a město tak nemělo nástroj, jak tuto situaci řešit. Změnu ovšem přinesl pravomocný verdikt. Nastínil primátor Zlína Miroslav Adámek.

Miroslav ADÁMEK, primátor Zlína:
Předložíme zastupitelstvu města návrh usnesení, kterým by měl být ve výše uvedeném smyslu vysloven zánik mandátu pana Janečky.

Andrea KRATINOVÁ:
Pro Radiožurnál Andrea Kratinová, Zlín.

Česku může na konci roku chybět přes 25 miliard korun

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česku může na konci roku chybět přes 25 miliard korun. Jde o peníze, které do rozpočtu nemusí přijít z evropských fondů. Evropská komise totiž momentálně na jejich výplatu nemá. Požaduje proto navýšení evropského rozpočtu. Na tom se ale členské země Evropské unie a Evropský parlament zatím nedokázaly dohodnout. Parlament svou účast na jednání dokonce úplně zrušil. Poslední termín na dohodu přitom vyprší už o dnešní půlnoci.

Ondřej HOUSKA:
Evropská komise chce, aby členské státy do evropského rozpočtu poslaly dodatečné peníze. S tím nesouhlasí bohaté země jako Německo nebo Británie. A Evropský parlament požaduje ještě výrazně víc peněz, hlavně na rok 2013. Pokud se Unie nedohodne, Česku by se podle ministra financí Miroslava Kalouska zvýšil schodek státního rozpočtu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
O ty peníze sice nepřijdeme, ale nedorazí v letošním roce.

Ondřej HOUSKA:
Výpadek 25 miliard korun by zvýšil deficit rozpočtu o víc než půl procenta hrubého domácího produktu. Ondřej Houska, Brusel.

Ve studentském programu ERASMUS docházejí peníze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Peníze docházejí i ve studentském programu ERASMUS. Podle Bruselu tak hrozí, že na zahraniční stáže odjede méně studentů. Některé platby na pobyt v cizině se můžou zpozdit. Čeští vysokoškoláci ale můžou být v klidu.

osoba:
Je opravdu neocenitelný zdroj všech možných zkušeností.

Klára BÍLÁ:
Vysokoškoláci by nechtěli o možnost studijního pobytu v zahraničí přijít. Zkušenosti prozradila studentka žurnalistiky Tereza, která byla rok na univerzitě v Polsku.

Tereza:
Potkávání a setkávání se zahraničními studenty je něčím, co se nedá nahradit vlastně při studiu na domácí univerzitě.

Klára BÍLÁ:
Vysoké školy, které se do programu zapojily, zatím hospodaří s prvním splátkou ve výši 80 procent. Barbora Nájemníková z Národní agentury pro evropské a vzdělávací programy.

Barbora NÁJEMNÍKOVÁ, Národní agentura pro evropské a vzdělávací programy:
Druhá splátka grantu vůči národní agentuře může být zpožděna.

Klára BÍLÁ:
V tomto akademickém roce má na zahraniční stáž vyjet přes 7 tisíc českých vysokoškoláků. Klára Bílá, Radiožurnál.

Velitel mezinárodních jednotek v Afghánistánu, generál John Allen čelí vyšetřování

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Velitel mezinárodních jednotek v Afghánistánu, generál John Allen čelí vyšetřování. Kandidát na vrchního velitele NATO se nepřímo zapletl do milostné aféry, která vedla k pádu šéfa CIA Davida Petraeus. O vyšetřování případu budou ještě dnes informovat v kongresu vyšetřovatelé.

Vít POHANKA:
Zákonodárci se ptají, proč jsme se o podezření ředitele CIA dozvěděli až minulý pátek. Vždyť agenti FBI na případu pracovali už od léta a Davida Petraeuse vyslechli v říjnu. O aféře a postupu vyšetřovatelů FBI budou ještě dnes za zavřenými dveřmi jednat příslušné výbory obou komor. Celá aféra se přitom ještě víc zamotala a rozšířila, když Pentagon oznámil vyšetřování generála Johna Allena, velitele v Afghánistánu. Údajně posílal nevhodné emaily Jill Kelleyové, 37leté vdané ženě, která spustila vyšetřování milostné aféry Davida Petraeuse. To, když si stěžovala na žárlivé emaily jeho milenky. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Soud v La Coruně začal řešit největší ekologickou katastrofu ve španělské historii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Soud v La Coruně začal řešit největší ekologickou katastrofu ve španělské historii. Před 10 lety tanker Prestige beznadějně znečistil pobřeží Galicie. Kapitán lodi dnes svou vinu popřel.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Kapitán tankeru Prestige se dnes jako první postavil před soud. Shrnutí z jeho výpovědí přináší všechny hlavní španělské média. 77letý obžalovaný kapitán lodi /nesrozumitelné/ se před senátem dokonce rozbrečel při popisu havárie a jejích katastrofálních ekologických následků. /Nesrozumitelné/ strávili ihned po nehodě ve vězení 83 dní. Nyní mu hrozí 12letý trest. Před senátem dnes připustil, že když tanker přebral pod svoje velení, viděl, že loď je na některých místech zrezivělá. /Nesrozumitelné/ španělské veřejnosti považuje kapitána v procese za obětního beránka, který má zakrýt zodpovědnost tehdejších španělských politiků při řešení katastrofy. Ze Španělska pro Radiožurnál Lubica Zlochová.

autor: tet
Spustit audio