Zprávy o šesté 12. prosince 2012

12. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Platy soudců jsou od ledna v ohrožení. Stát neví, jak je má platit

Jana GULDA, moderátorka:
Poslanci zamítli zvýšení svých platů. Zároveň ale o peníze přišli také soudci a žalobci. O platech ústavních činitelů sněmovna diskutovala několik hodin. Vládní koalici i opozici vadilo, že se společně s platy soudců má zrušit i zdanění poslaneckých náhrad. To by zákonodárcům v době krize zvedlo platy až o několik tisíc korun měsíčně.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Soudci čekali, že poslanci napraví svoji chybu, místo toho prý ale podle viceprezidenta Soudcovské unie Tomáše Novosada uvrhli justici do nejistoty.

Tomáš NOVOSAD, viceprezident Soudcovské unie ČR:
Neboť od 1. ledna 2013 nejsou naše platy žádným způsobem upraveny.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Soudci bez platů nezůstanou. Šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek z ODS už má plán, jak situaci řešit.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Ústavní soud několikrát řekl, že pokud zákonodárce nestihne v limitu, který dal Ústavní soud, změnit nějakou právní úpravu, tak se to dá /nesrozumitelné/ někdy i tak, že se oživí to, co bylo.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vláda už v tuto chvíli projednává nový návrh zákona, podle kterého by se jí už platy soudců mělo podařit zvýšit. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Prezident Klaus jmenoval Peake, Stanjuru a Mlsnu novými ministry

Jana GULDA, moderátorka:
Vláda se poprvé sešla v novém složení. Prezident Václav Klaus odpoledne jmenoval ministrem dopravy šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru, ministryní obrany, vicepremiérku Karolínu Peake z LIDEM. A jejího náměstka Petra Mlsnu předsedou Legislativní rady vlády. Kabinet dnes projedná i mandát premiéra Petra Nečase pro zítřejší summit Evropské unie, který bude řešit pravidla nově vznikající bankovní unie.

Česko se už nechystá v Bruselu vetovat jednotný bankovní dohled eurozóny

Jana GULDA, moderátorka:
Česko se už nechystá v Bruselu vetovat jednotný bankovní dohled eurozóny. Praha si podle informací Radiožurnálu vyjednala záruky pro stabilitu bank. Kompromisní návrh odsouhlasila už právní služba Evropské unie. Praha se obávala toho, že by připravovaná bankovní unie mohla vést k přeměně českých bank na pouhé pobočky jejich zahraničních vlastníků. Premiér Petr Nečas teď přislíbené záruky považuje za dostatečné.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Zatím jednáme, předpokládáme, že se to jednání posunulo správným směrem. Definitivně to bude známé až po jednání Rady ministrů financí EKOFIN a po jednání Evropské rady. Pokud by byly naplněny ty přísliby, které jsou zatím výsledkem těch dosavadních jednání, tak by to mohlo vést k tomu, že bychom nevyužili veta.

Severní Korea vystřelila na oběžnou dráhu první komunikační satelit

Jana GULDA, moderátorka:
Severní Korea vystřelila na oběžnou dráhu první komunikační satelit. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea to ale považují za test rakety dlouhého doletu. Americký prezident Barack Obama označil misi za porušení pravidel. Večer se na žádost Japonska kvůli tomu sejde Rada bezpečnosti OSN.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
"Vyslání severokorejské rakety je podle nás provokací, která narušila stabilitu v celém regionu a porušila mírovou dohodu." Uvedl japonský ministr zahraničí Koičiro Gemba. Tokio kvůli raketě také požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Podle některých zdrojů už Spojené státy, Velká Británie, Francie a Jižní Korea začaly dokonce jednat o možné rezoluci Rady bezpečnosti. Ta by měla potvrdit už existující sankce, které mezinárodní společenství zavedlo vůči stalinistické zemi před 6 lety. Severní Koreu mají přimět, aby se vzdala svého jaderného programu a zastavila testy raket dlouhého doletu. Kateřina Procházková, Český rozhlas, Peking.

Registry vozidel mají v noci zrychlit

Jana GULDA, moderátorka:
Registry vozidel mají v noci zrychlit. Technici ministerstva dopravy je po měsících čekání propojí se základními registry. K těm patří mimo jiné také evidence obyvatel, která úředníkům na přepážkách usnadní práci a urychlí vyřizování žádostí.

Petr MEDEK:
Do systému totiž bude stačit zadat rodné číslo nebo IČO a ten už si ze základních registrů zjistí ostatní informace sám. Úředníci tak už nebudou zdlouhavě vyplňovat všechny kolonky ručně. I kvůli tomu teď systém odbaví jenom 80 procent klientů v porovnání s obdobím před začátkem července, kdy se nový systém spustil. To, že by propojení registrů vyvolalo kolaps systému, podle náměstka ministra dopravy Miroslava Drobného nehrozí.

Miroslav DROBNÝ, náměstek ministra dopravy:
Výsledek zátěžových testů byl ten, že ani v extrémní variantě neohrožuje funkčnost obou dvou systémů.

Petr MEDEK:
Problémy tak může způsobovat hlavně to, že celá řada lidí nehlásí třeba změnu bydliště. V tom případě by měli před cestou na registry vozidel zajít ještě na CzechPoint a údaje nechat změnit. Petr Medek, Radiožurnál.

Menší nemocnice odmítají nabízené smlouvy se zdravotními pojišťovnami

Jana GULDA, moderátorka:
Menší nemocnice odmítají nabízené smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Stále tak není jasné, jakou péči budou poskytovat a za jakých podmínek.

Květa MORAVCOVÁ:
Těsně před podpisem smlouvy má většina fakultních nebo krajských nemocnic. Menším nemocnicím se ale návrhy smluv pojišťoven nelíbí.

Petr FIALA, Asociace českých a moravských nemocnic:
Nemocnice dostane jenom na jeden rok smlouvu na laboratoře a na komplement, takže pak už nemůže fungovat vůbec žádné oddělení.

Květa MORAVCOVÁ:
Řek Radiožurnálu Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic s tím, že jejich členové předkládají vlastní návrhy dohody, jenže podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka už není na vyjednávání o nich čas.

Jaromír GAJDÁČEK, prezident Svazu zdravotních pojišťoven:
Zákon umožňoval oběma stranám vyvolat dohodovací řízení o rámcových smlouvách. V tuto chvíli to je bezpředmětné.

Květa MORAVCOVÁ:
Pacienta by se spory mezi nemocnicemi a pojišťovnami dotknout neměly. Současné smlouvy totiž platí do konce ledna. A do té doby se snad nové dohody uzavřou. Doufají obě strany. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Největší německá banka Deutsche Bank je podezřelá z obřích daňových podvodů

Jana GULDA, moderátorka:
Kvůli podezření z obřích daňových podvodů dnes německá policie prohledala centrálu a další pobočky Deutsche Bank. Má jít o daňové úniky ve výši sta milionů eur při obchodech s emisními povolenkami. Podezřelí jsou i nejvyšší představitelé banky.

Klára STEJSKALOVÁ:
Na 500 policistů, kriminalistů a daňových vyšetřovatelů zasahovalo dnes v ústředí největší německé banky jak ve Frankfurtu, tak v pobočkách Berlíně a v Düsseldorfu. Deutsche Bank se potýkala se skandálem kolem prodeje emisních povolenek už v minulých letech. Současná obvinění se týkají nejen daňových podvodů, ale také praní špinavých peněz a pokusu o maření vyšetřování. Policie v souvislosti s tím vyšetřuje 25 zaměstnanců banky, včetně jednoho ze šéfů Deutsche Bank Fritschena a finančního ředitele Krause. Na 5 mužů už vydala policie zatykač. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Mostečtí kriminalisté odhalili internetový obchod, který nabízel zboží s nacistickými motivy

Jana GULDA, moderátorka:
Mostečtí kriminalisté po ročním sledování dvou bratrů odhalili internetový obchod, který nabízel trička, kompaktní disky, ale i různé odznaky s nacistickými motivy. Podle šéfa mostecké policie Jiřího Volprechta jim hrozí až 10 let vězení.

Jiří VOLPRECHT, šéf mostecké policie:
Zahájili jsme trestní stíhání proti dvěma mužům ve věku 30 a 33 let z Mostu. Profesní čin založení podpora a propagace hnutí směřující o protlačení práv a /nesrozumitelné/ člověka. Tito muži společným jednáním od roku 2009 provozovali internetový obchod s názvem Snipershop.cz, kde nabízeli a prodávali předměty, které jednoznačně vykazují společensky škodlivé znaky.

Bosenskosrbský generál Tolimir dostal doživotí za válečné zločiny

Jana GULDA, moderátorka:
Na doživotí poslal soud OSN do vězení bosenskosrbského generála Zdravka Tolimira. Ten je podle tribunálu odpovědný za genocidu muslimů v chráněných enklávách Srebrenica a Žepa.

Martin DORAZÍN:
Je nade vší pochybnost, že se obvinění dopustil genocidy zločinného spiknutí, vyhánění civilního obyvatelstva a vražd. Zdůvodnil soudce Christoph Flüge doživotní rozsudek. "Pan Tolimir byl šéfem vojenské zpravodajské služby s dvacetiletou zkušeností v armádě. Jako takový musel vědět víc než ostatní o tom, co se dělo," dodal soudce Flüge. Generál Tolimir je podle rozsudku přímo odpovědný za operace ve městech Srebrenici a Žepě, které si vyžádaly asi 8 tisíc obětí. Sám Tolimir v závěrečné řeči prohlásil, že vinu ve smyslu obžaloby necítí. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Skupina Lucie potvrdila návrat na hudební scénu

Jana GULDA, moderátorka:
Jedna z nejpopulárnějších skupin 90 let Lucie ohlásila návrat na koncertní pódia. První koncert po 6leté pauze plánuje na jaro příštího roku.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Medvídek, Panic nebo Daniela, to je jen malý výčet z obsáhlé diskografie, která se nesmazatelně zapsala do české rockové scény 90. let. Uskupení, které později dostalo název Lucie, založil v polovině 80. let kytarista Robert Kodym a baskytarista Petr Chovanec vystupující pod značkou PBCH. První sólovou deskou byla stejnojmenná Lucie z roku 1990. Poslední původním albem pak Dobrá kočka, která nemlsá z roku 2002. Mezi fanoušky se chce Lucie vrátit postupně. V následujícím roce tak hodlá odehrát jen několik charitativních koncertů. A pokud vše půjde podle plánu, vydá se obnovená Lucie na vlastní turné někdy v roce 2014. Veronika Neprašová, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio