Zprávy o šesté 10. září 2012

10. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policie šetří otravu metylalkoholem v Havířově

moderátor:
59letá žena z Havířova zemřela a otravu metylalkoholem. Policie tuto informaci jednoznačně potvrdila, protože získala předběžné výsledky pitvy. Co se týče dalších dvou úmrtí, tam na rozbory teprve čeká. Většina z dalších pěti pacientů bojuje v nemocnicích o život.

Martin KNITL:
Pětice zavřených prodejních stánků v Havířově stále připomíná rychlou policejní akci. Zabavené barely se stáčenými lihovinami zkoumají experti.

osoba:
Takový ten čepovaný alkohol. Držím palce, ať se z toho dostanou, hlavně aby nebyli postižení.

Martin KNITL:
Trvalé následky ale budou, v Havířově téměř jistě u tří pacientů a nemusí jít pouze o oslepnutí. Náměstek ředitele tamní nemocnice Jaroslav Lux.

Jaroslav LUX, náměstek ředitele nemocnice v Havířově:
Stav stále těch tří pacientů je vážný, až kritický.

Martin KNITL:
Strážníci opět projížděli ulice s varovným megafonem, a dnešní městské slavnosti mají přísný zákaz pité tvrdého alkoholu. Vyšetřovatelé musí především zjistit, odkud se lihoviny se smrtelnou dávkou metylalkoholu vzali. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Havířov.

Těžce zraněný český voják v Afghánistánu čeká na převoz domů

moderátor:
Těžce zraněný český voják v Afghánistánu čeká na převoz domů. 26letý desátník, kterého zranila střepina po raketovém útoku je v péči českého polního chirurgického týmu ve vojenské nemocnici v Kábulu. Českému rozhlasu to potvrdil náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel.

Petr PAVEL, náčelník Generálního štábu AČR:
Tento voják utrpěl mnohačetná střepinová poranění. Byl okamžitě evakuován do vojenské nemocnice nejdříve na základně Šenk, potom byl převezen k našemu chirurgickému týmu, který pracuje na francouzské vojenské nemocnici v Kábulu a v té době se podrobil prvotní operaci, vyšetřením a teď na základě doporučení lékařů budeme připravovat jeho případnou evakuaci do České republiky.

Česko může přijít o peníze z evropských fondů

moderátor:
Česko může kvůli neschopnosti čerpat peníze z evropských fondů přijít letos o vysoké částky. Českému rozhlasu to v Bruselu řekl nový český velvyslanec při Evropské unii Martin Povejšil, podle něj teď nelze říct, jak velké ztráty Česku hrozí. Je jasné, že by ze státního rozpočtu mohly vypadnout významné příjmy.

Martin POVEJŠIL, český velvyslanec při EU:
Pokud by se nepodařilo obnovit čerpání v letošním roce, tak to samozřejmě má důsledky v letošním roce. Já nejsem schopen kvantifikovat objem peněz, o kterých v tuto chvíli mluvíme, ale že by to nebyla zanedbatelná částka, to je jasné.

moderátor:
Premiér Petr Nečas na jaře mluvil o možných ztrátách až v objemu desítek miliard korun. Od té doby Evropská komise v Česku obnovila čerpání peněz v některých programech. Jiné ale zůstávají zavřené. Česko musí zlepšit kontrolu toho, jak se evropské peníze utrácejí.

Německá Lufthansa obnovila provoz

moderátor:
Německá Lufthansa obnovila provoz po skončení stávky palubního personálu. Jednání s odbory ale teprve začínají. Společnost už slíbila nabídnout pracovní smlouvy lidem, které dosud zaměstnávala jen externě. Stále se ale brání požadavku na pěti procentní nárůst platů. Právě kolem toho se točí jednání, která se neúspěšně táhnou už více než rok, pokud selžou rozhovory naplánované na příští týden, zvažuje vedení odborů další vlnu stávek.

Kanaďané uzavřeli svou ambasádu v Teheránu

moderátor:
Kanada může očekávat patřičnou odpověď za omezení svých vztahů s Íránem, prohlásil to mluvčí íránské diplomacie. Reagoval tak na páteční oznámení Ottawy. Kanaďané uzavřeli svou ambasádu v Teheránu a íránským diplomatům v Kanadě dali pět dní na opuštění země.

Břetislav TUREČEK:
Kanadský ministr zahraničí John Baird tyto nečekané kroky zdůvodnil tvrzením, že Írán představuje největší hrozbu pro globální bezpečnost. Argumentoval tím, že Teherán podporuje režim v Sýrii i některé teroristické organizace, pokračuje v jaderném programu a je nepřátelský vůči Izraeli. Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu Kanadu za její protiíránské kroky vzápětí pochválil. Mluvčí íránské diplomacie Rámín Mehmanparas prohlásil, že Kanada jedná pod vlivem sionistického režimu a kvůli Izraeli prý poškozuje své vlastní zájmy. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Policie chce obžalovat exministra Juraje Chmiela

moderátor:
Protikorupční policie navrhla obžalovat exministra Fischerovy vlády a bývalého velvyslance v Austrálii Juraje Chmiela. U jednoho projektu ministerstva zahraničí se údajně vyhnul výběrovému řízení. Rozdělil ho na pět menších a tím porušil zákon. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje také nechal u tří předem vybraných firem vypracovat studie, které ale nesouviseli se zadáním schváleného projektu.

Jaroslav IBEHEJ, mluvčí protikorupční policie:
Tyto studie žádným způsobem neměly zvýhodňovat či propagovat české podnikatele na zahraničních trzích. Za vypracování těchto studií byla soukromým subjektům vyplacena částka 1 milion 460 tisíc korun ke škodě České republiky.

redaktor:
Chmiel je stíhán na svobodě, obvinění ze zneužívání pravomoci a porušování povinnosti při správě cizího majetku odmítá. Hrozí mu až 10 let vězení.

Závěrečný koncert festivalu BBC Proms povede Jiří Bělohlávek

moderátor:
Dnes naposledy povede symfonický orchestr BBC český dirigent Jiří Bělohlávek. Jeho šestileté působení v tomto hudebním tělese bude zakončené ve velkém stylu. Diriguje totiž závěrečný koncert populárního letního festivalu BBC Proms.

Eva RAJLICHOVÁ:
Závěrečný koncert festivalu bude Bělohlávek řídit už potřetí. Byl vůbec prvním neanglicky mluvícím dirigentem, kterému se této pocty dostalo. V programu nechybí skladby Antonína Dvořáka a Josefa Suka. Slavný český dirigent si myslí, že naučil orchestr lépe vnímat českou hudbu.

Jiří BĚLOHLÁVEK, dirigent:
Je evidentní ten vklad české hudby a schopnosti tedy ji interpretovat. Orchestr si tu muziku zamiloval a mají to velmi rádi.

Eva RAJLICHOVÁ:
Jiří Bělohlávek působil ve Velké Británii celkem 16 let. A váží si zdejšího přístupu k tradicím.

Jiří BĚLOHLÁVEK, dirigent:
Přestože si jsou schopni i z té tradice udělat třeba legraci, prostě je to jejich majetek, na který si nenechají sáhnout a který uctívají.

Eva RAJLICHOVÁ:
Už 4.října se postaví Jiří Bělohlávek v pražském Rudolfinu s taktovkou v ruce před Českou filharmonii a to jako nový hudební ředitel a šéfdirigent. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio