Zprávy o šesté 1. srpna 2012

1. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

První česká medaile z OH. Kajakář Vavřinec Hradilek má stříbro

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Češi se na olympijských hrách v Londýně dočkali první medaile. Stříbrnou vybojoval kajakář Vavřinec Hradilek. Pětadvacetiletý reprezentant nestačil v životním závodě pouze na Itala Daniele Molmentiho, ke druhému místu Hradilka dovedla skvělá čistá jízda. Podrobnosti uslyšíte už za pár okamžiků po zprávách v olympijském souhrnu. Počkejte si na něj.

Někteří prodejci označují rozmrazené pečivo miniaturním písmem

Jana PETROVÁ, moderátorka:
U pečiva musí být ode dneška jasné, jestli je čerstvě upečené, anebo rozmražené. Někteří obchodníci ale už teď nařízení obcházejí.

Petr MEDEK:
Housky nebo třeba chleba by měl doplňovat označení rozmrazeno, případně ze zmrazeného polotovaru. Ne všude se ale povinné cedulky objevily, třeba v prodejně u olomouckého nádraží dopoledne nebyly.

osoba:
Až tak za hodinku.

osoba:
Paní vedoucí máme na dovolený, takže přijela z dovolené, aby to udělala.

Petr MEDEK:
V některých prodejnách zase obchodníci označení natiskli písmem, které má stejnou velikost jako sezamové semínko na označovaných houskách. Právnička Ladislava Jasanská upozorňuje, že takové písmo už odporuje zákonu.

Ladislava JASANSKÁ, právnička:
Pokud já musím si vzít lupu, nebo musím se nějak jakoby velmi blízko nahnout k tomu pultu, potom dle mého názoru to neodpovídá prostě tomu požadavku zákona.

Petr MEDEK:
Ministerstvo zemědělství vyhlášku po čase vyhodnotí a případně upraví. Petr Medek, Radiožurnál.

Prezident Václav Klaus dal svým podpisem zelenou přímé volbě hlavy státu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus dal svým podpisem zelenou přímé volbě hlavy státu. Jeho nástupce tak budeme na začátku příštího roku vybírat podobným způsobem, jakým volíme senátory. Volba prezidenta bude dvoukolová. Do druhého kola postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. Na kampani před prvním kolem mohou uchazeči dát nejvýš 40 milionů korun, před finále by mohli ještě dalších 10 milionů přidat. Závěrečné kolo bude dva týdny po kole úvodním.

Počet lidí, kteří zemřou při vlakových nehodách, stoupá

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Počet lidí, kteří zemřou při vlakových nehodách, stoupá. Od začátku roku už jich je 106. Jen dnes se staly dva případy s tragickým koncem. Podle Pavla Hally ze Správy železniční dopravní cesty lidé nerespektují zákon a chodí po kolejích tam, kde nemají.

Pavel HALLA, Správa železniční a dopravní cesty:
Tam, kde vedou koleje, a není to nějaký přechod nebo přejezd, nesmí žádný cestující, žádný občan vstupovat, to je to, co můžeme říkat od rána do večera, ale samozřejmě to nepomáhá. V minulosti se zkoušely různé zábrany od plotů až po různé skutečné bariéry, pravdou je, že jako občané jsme nepoučitelní.

Napětí v Sýrii se stupňuje

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Napětí v Sýrii se stupňuje a zahraniční diplomaté pomalu opouštějí válčící zemi. Naposledy uzavřelo svoji ambasádu Polsko, které do té doby zastupovalo i Spojené státy. Americkou agendu a konzulární záležitosti teď převezme na žádost Američanů česká ambasáda. Ta je jednou z mála, které v konfliktní Sýrii ještě fungují.

Pavel POLÁK:
Česká ambasáda zajišťuje agendu nejen Američanům, ale také Slovensku. Většina zemí Evropské unie své diplomatické mise ukončila. Nizozemci, Francouzi, Finové, Němci, Italové, Řekové, Belgičané, Švédové a Norové své ambasády už zavřeli. Konzulární záležitosti Dánů a Rakušanů převzaly jejich ambasády v sousedních zemích. Velká Británie také odvolala své diplomaty. Agendu země může vyřizovat jakékoliv zastupitelství členské země Evropské unie. Kromě České republiky zůstávají Maďaři, Rumuni, Bulhaři a Kypřané. Ze světových hráčů ponechali v Sýrii své diplomaty Rusové i Číňané. Pavel Polák, Český rozhlas.

Syrský prezident Bašár Assad se ozval

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Syrský prezident Bašár Assad se ozval. Dál se ale drží na neznámém místě. Na veřejnosti nepromluvil už tři týdny, tedy ode dne, kdy bombový útok zasáhl okruh jeho nejbližších. Podle Assada stojí země před rozhodující bitvou. Zdůraznil to svým jednotkám, na které se obrátil písemně. Ujistili je, že na jejich zápasu proti rebelům závisí osud Sýrie a pochválil je za železnou vůli.

Řecko se bojí velkého exodu uprchlíků ze Sýrie

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Řecko se bojí velkého exodu uprchlíků ze Sýrie. Začalo proto posilovat ostrahu na své hranici s Tureckem. Je to nejfrekventovanější jihovýchodní výspa Evropy, kterou mají v oblibě nelegální uprchlíci z Afriky a Asie. Atény posílají do oblasti první posily v podobě 600 pohraničníků, ke kterým brzy přibude dalších více než 1200. Rozhodli se k tomu v obavách z dalšího přílivu uprchlíků, který by se nelíbil voličům v zadluženém Řecku, ani Bruselu, který Aténám vytýká velkou shovívavost k pašerákům lidí. V současnosti připadá v úvahu hlavně imigrace z neklidné Sýrie.

Zákonodárci budou rozhodovat o vyšších platech pro sebe a pro soudce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zákonodárci budou rozhodovat o vyšších platech pro sebe a pro soudce. Vláda totiž do sněmovny nakonec poslala návrh v jediné variantě, ve které se přidává všem. Kabinet přitom zvažoval možnost oddělit platy soudců a politiků. Ve finální verzi ale tento návrh chybí. Vláda už dřív zdůvodnila nutnost růstu platů verdiktem Ústavního soudu, který nesouhlasil s tím, aby se platy soudců obecných soudů zmrazovaly. Zároveň ale ani neřekl, že se musejí nutně zvyšovat. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského se mají výdělky soudců odvíjet od platů státních úředníků bez ohledu na to, kolik berou politici.

Pavel RYCHETSKÝ, předseda Ústavního soudu ČR:
Zatímco platy soudců byly už sedmnáctkrát zmrazeny či sníženy, ve stejné době platy státních úředníků šly nahoru. Není to na /nesrozumitelné/, o tom tam nemluvíme vůbec, o jejich platech.

Vybodovaní řidiči musejí ode dneška jen k akreditovaným psychologům

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Vybodovaní řidiči musejí ode dneška jen k akreditovaným psychologům. Změna má zajistit vyšší odbornost posudků, které potřebují silniční hříšníci, když žádají o nový řidičský průkaz. Aktuálně má ministerskou akreditaci téměř 90 specialistů. Během srpna jich mají přibýt další desítky.

Jan HERGET:
Doteď se za posudek dopravního psychologa platilo kolem 2000 korun, současná změna pravidel dává prostor i pro jiné ceny, jak potvrzuje Jindřich Fučík z ministerstva dopravy.

Jindřich FUČÍK, ministerstvo dopravy:
To je věc kalkulace těch dopravních psychologů, to ministerstvo neovlivní.

Jan HERGET:
Odborníky s akreditací zaštiťuje několik profesních organizací. Šéf Asociace dopravních psychologů Alois Hudeček říká, že jeho kolegové ceny měnit nebudou.

Alois HUDEČEK, šéf Asociace dopravních psychologů:
Psychologové sdružení v Asociaci dopravních psychologů vychází z ceníku ministerstva zdravotnictví. Cena u vybodovaných řidičů by neměla přesáhnout 2500.

Jan HERGET:
Žadatel může využít kteréhokoliv dopravního psychologa bez ohledu na trvalé bydliště. Při výběru se pak určitě vyplatí zjistit si cenu předem. Jan Herget, Radiožurnál.

Ministr školství Petr Fiala ruší 14 vedoucích pozic na svém úřadě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ministr školství Petr Fiala ruší 14 vedoucích pozic na svém úřadě. Rozhodl se tak na základě procesního auditu, který zadal v květnu po svém nástupu. Zároveň zavedl dvě samostatné sekce na kontrolu operačních programů, které patří pod školství. Organizačními změnami chce Fiala ministerstvu vrátit důvěru nejen veřejnosti, ale hlavně škol a učitelů.

Montekové a Kapuleti to dnes večer roztočí na jevišti Divadla v Celetné

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Montekové a Kapuleti to dnes večer roztočí na jevišti Divadla v Celetné. Spolek Kašpar tam uvede premiér Shakespearova milostného příběhu Romeo a Julie. Netradičně pojaté představení pouze pro 8 herců zpestří živá hudba, zpěv a šerm. A jak říká režisér a šéf divadla Jakub Špalek, i klasická scéna, která se odehrává na plese, je trochu jinak pojatá.

Jakub ŠPALEK, režisér, šéf Divadla v Celetné:
Takzvaný problematický ples, s kterým se nikdy neví, co si přesně počít, protože pravděpodobně to, jak si ho představoval Shakespeare, tak už pro nás vlastně jako není zajímavý, rozhodla ta představa, že bychom zkusili tam mít živou kapelu a ono se to asi nemůže povést, jo, ale jako takovou noc, kdy prostě kdokoliv by zhřešil, takovou noc, kdy to opravdu roztočíte, takže ten barák prostě vypadá, že nikdy jako neusne.

autor: jal
Spustit audio