Zpomalí pandemii covidu nová opatření? Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu

22. listopad 2021

Od pondělí platí nová protikoronavirová pravidla. V celé republice se testuje na základních a středních školách, povinné jsou i testy pro neočkované zaměstnance a živnostníky. Současně se mění pravidla pro návštěvníky restaurací a hotelů nebo kulturních a sportovních akcí – přestávají stačit negativní testy, vstup bude povolen jen lidem, kteří se prokážou potvrzením o očkování nebo prodělané nemoci. Bude to pro zvládnutí pandemie stačit?

Nemocnice se plní pacienty vyžadujícími intenzivní péči, ale zdravotníci stávající vlnu zvládnou, domnívá se biochemik a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Hostomský. Virus si podle něj v tuto chvíli zkrátka vybral střední Evropu a variantě delta+ se daří víc šířit. „Vlády bychom z toho ale vinit neměli. I mne překvapilo, že mutace nastupuje tak rychle,“ dodává.

I on apeluje, aby se Češi nechali očkovat. „Ukazuje se, že úplně nejlepší je si tím projít – to je ale riskantní, takže druhou variantou je vakcína. Nic to nestojí a rizika jsou minimální,“ zdůrazňuje. Infekcí si nakonec podle Zdeňka Hostomského projde většina z nás, je ale lepší ji prostonat s očkováním a jen jako obyčejné nachlazení.

Očkovat povinně, testovat i očkované

Sociolog Vojtěch Bednář vnímá dobrovolnost vakcinace ve spojení se silným omezováním neočkovaných jako problematickou kombinaci. „Bojím že, odpor části lidí proti očkování je v takové fázi, že nic jiného než vyhlásit povinné očkování už nezbývá,“ konstatuje.

Čtěte také

„Lidí, kteří ale opravdu odmítají je relativně málo, největší skupinu dosud neočkovaných tvoří váhající. Ze svých zkušeností bych navrhoval ve firmách testovat i očkované, pak to budou lidé vnímat jako spravedlivější. Je ale na státní moci, aby vyhodnotila, co je lepší pro deset milionů občanů.“

Průzkumy ukazují, že nemalé procento neočkovaných si myslí, že by vakcínu neměli podstupovat ze zdravotních důvodů. „Pacientů, kteří mají skutečně kontraindikaci k očkování je ale minimum,“ shrnuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Karel Havlíček, vicepremiér vlády v demisi, ministr průmyslu, obchodu a dopravy (za ANO);
  • Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu;
  • Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací;
  • Zdeněk Hostomský, biochemik a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie;
  • Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů;
  • Vojtěch Bednář, firemní sociolog.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související