Znáte ji ze seriálu Sanitka. Upravená Škoda 1201 umí ještě dnes pěkně zahoukat

27. duben 2018

Pamatujete si na doktora Janderu v podání herce Jaromíra Hanzlíka ze seriálu Sanitka? Pokud ano, vzpomenete si určitě i na vůz, se kterým vyrážel do akce. Jeho Škoda 1201 dodnes stále jezdí.

Nejdřív je vyráběli v Kvasinách, pak v závodě ve Vrchlabí. Neměly majáky, a tak musel zasahující doktor nebo řidič při pohotovosti vystrčit z okna bílou vlajku s červeným křížem.

Upravené Škody 1201 z přelomu 50. a 60. let pak byly jedny z nejznámějších československých záchranek. Zahrály si i v populárním normalizačním seriálu Sanitka.

„Je to vozidlo, které má dvě místa vpředu. Ta přední část je oddělena přepážkou. V pacientském prostoru bylo jedno místo pro ležícího, jedno místo pro sedícího a ještě se tam vešel lékař,“ popisuje Jiří Mašek, majitel Škody 1201.

V sanitce jsou původní nosítka, kardiotachometr, dlahy, lékárnička, stříkačky a jehly. Nad čelním sklem je červeným kříž, ten svítí, nad tím je mechanická siréna. Ta ještě dnes dokáže pořádně zahoukat.

Mimo Škody 1201 se v seriálu Sanitka objevila i skříňová 1203, tedy skoro jediná dostupná dodávka v normalizačním Československu.

autoři: prh , msk
Spustit audio