Životní styl pro zdravé ledviny? Optimální pitný režim, pohyb a nekouřit, doporučuje lékařka

17. září 2021

„Vysoký krevní tlak, obezita, málo pohybu a nedostatečný příjem tekutin. To jsou gró, která vedou k onemocnění ledvin,“ vysvětluje vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM Silvie Rajnochová Bloudíčková. V dlouhodobé prevenci jsou podle ní nezastupitelné bylinky jako lychořeřišnice, ostropestřec nebo brusinky. „Ale jsou pacienti, kteří v dobré víře používají prefabrikované bylinné směsi typu čínských bylin. Ty ale mohou naopak přivodit poškození ledvin,“ varuje.

Pokud se domníváte, že máte problémy s ledvinami, nebo chcete naopak potvrdit, že je máte zdravé, přijďte se v pátek bezplatně otestovat do speciálního stánku v Praze na Pankráci.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.