Židé nebyli za války jen oběťmi, někteří proti Hitlerovi bojovali, říká historik Filip Outrata nad knihou Synové a vojáci

26. březen 2019

Říkalo se jim Ritchie Boys. Prošli speciálním vojenským výcvikem, a protože uměli perfektně německy, americké velení je nasazovalo hlavně k výslechům a jako špiony. Do Spojených států utekli z nacistického Německa před jistou smrtí, byli totiž Židé.

Synové a vojáci: Neznámý příběh Židů, kteří unikli nacistům a vrátili se bojovat proti Hitlerovi. To je název knihy novináře Bruce Hendersona, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad pod redakčním vedením Filipa Outraty. Kniha, která přináší nový pohled na židovský odboj za druhé světové války, vznikla na základě rozhovorů s těmito válečnými veterány.

Většina možnost bojovat vůbec neměla

Hořící synagoga Boerneplatz ve Frankfurtu nad Mohanem zapálená během Křišťálové noci 10. listopadu 1938

V řadách protihitlerovské koalice bojovalo na milion židovských vojáků, a to včetně těch československých. Doma nechali své rodiče, sourozence i lásky, i když věděli, že je už nikdy neuvidí. Netušili ani, jestli se jim samotným podaří přežít, přesto se vydali na nebezpečnou cestu za hranice Evropy.

Většinou šlo o Židy z jiných zemí než z Německa, ti byli v mnohém znevýhodněni,“ vysvětluje Filip Outrata. „Jednak se jim často vůbec nepodařilo ze země dostat a pak byli také na začátku války v pozici nepřátelských cizinců, protože měli německou národnost. Kdyby měli tu možnost, zapojilo by se jich do boje proti Hitlerovi mnohem víc.“

Sofiina volba

Po křišťálové noci bylo na odchod z Německa pozdě. Bylo jasné, že celým rodinám už se vycestovat nepodaří, a tak rodiče vybírali obvykle nejstarší ze svých synů a vysílali je do bezpečí. Některým se ještě podařilo získat pro ně americké vízum, jiní riskovali a utíkali přes hranice ilegálně.

Pro rodiče to musela být šílená věc. Věděli, že svoje dítě už zřejmě neuvidí a jeho další osud je nejasný.
Filip Outrata

Necelým dvěma tisícovkám v Německu narozených chlapců se podařilo dostat do speciálního programu v Camp Ritchie v Marylandu, kde podstoupili několikaměsíční vojenský výcvik se zaměřením na výslechy válečných zajatců. Stali se z nich Ritchie Boys.

Proč Ritchie Boys někdy při výsleších předstírali, že jsou sovětští a ne američtí vyšetřovatelé? A podařilo jim po válce znovu setkat se svými rodinami? Poslechněte si rozhovor ze záznamu.

autoři: Petr Král , and

Související